MotoNews.pl

Sucha miska olejowa w kancie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak mnie naszlo - miske olejowa w kancie na polskich drogach latwo uszkodzic przy seryjnej zawieszce a co dopiero przy glebie wiec pomyslale ze dobrym rozwiazaniem bylaby sucha miska olejowa. tylko jak to zrobic???? nie jestem mechanikiem wiec niezbyt wiem jak by cos takiego zrobic (kanta tez nie mam - mam 131 2.0l). wiem tylko tyle ze mozna by na wzor 131 rally przeniesc zbiornik z olejem do bagaznika - tylko co dalej????licze na pomoc w moich rozwazaniach. postrofka

Cytat:
2003-07-06 23:25:47, spawn666 pisze:
tak mnie naszlo - miske olejowa w kancie na polskich drogach latwo uszkodzic przy seryjnej zawieszce a co dopiero przy glebie wiec pomyslale ze dobrym rozwiazaniem bylaby sucha miska olejowa. tylko jak to zrobic???? nie jestem mechanikiem wiec niezbyt wiem jak by cos takiego zrobic (kanta tez nie mam - mam 131 2.0l). wiem tylko tyle ze mozna by na wzor 131 rally przeniesc zbiornik z olejem do bagaznika - tylko co dalej????licze na pomoc w moich rozwazaniach. postrofka

Heh, tez masz miske tak nisko jak ja? ja sie zastanawiam nad wlozeniem szerokiej, plytkiej miski z argenty, bo dosyc mam spawania miski a i zapas smokow pompy oleju powloli sie konczy... W kancie sucha miska potzrebna nie jest, bo tam jest solidna oslona michy. Wiesz, widzialem kiedys podobna oslone w 131 na szrocie w przezmierowie kolo poznania- dwa plaskowniki, z jednej strony mocowane do stabilizatora (za pomoca tuleji gumowych i obejm, jakimi seryjnie stabilizator mocowany hjest do podluznic) a z drugiej strony do lawy pod silnikiem. Chyba sam pokusze sie o wykonanie czegos takiego.

kosa131 nie chodzi mi o wkladanie plytszej. pisalem juz ze nawet nie mam kanta. to sa czysto teoretyczne rozwazania. poza tym fajnie by bylo miec cos takiego w aucie jak sucha miska - nie sadzisz (pod warunkiem ze da sie to tanio zrobic, albo ma sie kupe kasy)?? ale dzieki za zainteresowanie.postrofka

Jeśli miałoby być bez rzeźby , to tylko kupa kasy.

ja tez nie mam kanta (mam 131 2.0). Plytsza miska od argenty pasuje do 131 pod warunkiem ze masz smok pompy oleju z argenty. a w kancie sucha miska jest niepotrzebna, bo po pierwsze jest wyzej niz w 131 2.0 (bo dwulitrowka jest wyzsza, gdyz ma wyzszy skok tloka niz 1.5 w kancie) po drugie kanciak ma oslone miski olejowej (a 131 takiej oslony nie posiada). A co do suchej miski- trzebaby dorobic miske do ktorej sciekalby olej i przewodami doprowadzanybylby do zbiornika, pomyslec nad jakas pompa (zewnetrzna, napedzana np paskiem zebatym) rozwiazac problem z napedem aparatu zaplonowego po wyjeciu seryjnej pompy oleju w kanciaku no i dorobic przewody, ktorymi olej bylby dporowadzany do magistrali w silniku. Do tego uklad smarowania wym,agalby wiekszych ilosci oleju (w koncu przewody maja jakas pojemnosc). Oczywiscie da sie to zrobic, ale przy silniku kanciaka wydajemi sie to zupelnie nie uzasadnione (sucha miske sstosuje sie w silnikach samochodow terenowych (ze wzgledu na duze przechyly i mozliwosc zassania przez smok powietrza) w samochodach rajdowych (ze wzgledu na zwiekszenie przeswitu, po to wlasnie 131 abarth mial sucha miske) i w tlokowych silnikach lotniczych.