Scenic 1.6 ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam! Czy ma ktoś może zagazowanego Scenica 1.6 8v?? Jeśli tak to prosiłbym o krótką relacje, jak się sprawuje i czy niema większych problemów przy późniejszej eksploatacji.

Witam!. Mam zagazowanego Scenica 1.6 8v od dwóch miesięcy (przebieg 137tyś km, układ sterujący Hevelius-Elpigaz). Przejechałem do tej pory 5tyś km bez żadnych problemów. Minimalny spadek mocy prawie nieodczuwalny. Średnie spalanie w granicach 9-9,5l (miasto i poza) w zależności od stylu jazdy.

Chce zalozyc gaz do mojego scenica 99' silnik 1.6 8v i nie wiem gdzie w bydgoszczy mozna znalezc dobrego fachowca,nie koniecznie taniego, zebym w najblizszych latach nie musial dokladac do interesu.Gaz ma mi zmniejszyc koszty exploatacji samochodu a nie sprawiac klopoty.Prosze o opinie gazu w swoim samochodzie i gdzie Pan zalozyl instalacje.
Z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

Witam.
Mozna go zrobić zarówno na 2 generacji jak i na sekwencji.
Jeśli zdecydujesz się na sekwencje to na polskiej elektronice ponieważ w tych modelach nie ma wtrysku sekwencyjnego a nasza elektronika to obsługuje.

a jakie są różnice w eksploatacji i cenie instalacji z robocizną?

Witam.
Oczywiście różnica jest w cenie na korzyść 2 generacji , ale lepsze spalanie i moc silnika przemawia na korzyść 4 generacji.
cena tych instalacji jest indywidualną sprawą każdego montażysty wiec w tym temacie nie będę się wypowiadać.

Jakie spalanie może byc przy moim silniku na sekwencji jezeli teraz przy 100% jeździe w mieście na krótkich odcinkach pali 10 l????

Witam.
Tego nie można z góry określić dopóki u nas nie ma normy na autogas czyli nie wiadomo co tankujemy .
Ale przyjmuje sie do 20% moze być wieksze spalanie.

Witam,

przyjmij bezpiecznie 25% więcej gazu niż benzyny. Jeżeli jeździsz dużo na krótkich dystansach to rozważ założenie II generacji. Temperatura przełączania na gaz dla sekwencji to optymalnie ok. 30 stopni. Oznacza to, że zimą połowę drogi będziesz przejeżdżał i tak na benzynie, w dodatku na ssaniu. Na mikserze mozna dać 5 stopni. Oszczędności są ewidentne. Dodatkowo instalacja jest tańsza, ale nie żałuj i nie kupuj najtańszej! Jedź do porządnego warsztatu i niech Ci zamontują porządną II generację. Sam tak zrobiłem mając świadomość krótkich dystansów i jestem zadowolony. Później musisz tylko instalacę WN utrzymywać we wzorowym stanie.

Cytat:
Mam zagazowanego Scenica 1.6 8v od dwóch miesięcy (przebieg 137tyś km, układ sterujący Hevelius-Elpigaz)

Za bardzo sie nie orientuje i mam pytanie, czy to sekwencja?
Bylem wczoraj u gazownika i zaproponował mi 2 rodzaje,instalacje "normalną" i sekwencje,wspomnial ze przy instalacji normalnej przy renówkach trzeba wymieniac świece, przewody, a w sekwencji bedzie lepiej to wszystko sie sprawowalo i nie bedzie tzw. "kichniecia" (co kolwiek to znaczy).Zadał pytania dotyczace jak bedzie samochod eksploatowany i jak dlugo zamierzam jezdzic.Stwierdzil ze instalacja "sekwencyjna" firmy "Zenit" bedzie najbardziej odpowiednia. Kompletnie sie nie znam,ale koles wydawal sie fachowcem od tych spraw. Mam nadzieje, ze nie wciska kitu?

[ wiadomość edytowana przez: Medzer dnia 2007-10-14 07:43:30 ]

[ wiadomość edytowana przez: Medzer dnia 2007-10-14 08:20:27 ]

Cytat:
Bylem wczoraj u gazownika i zaproponował mi 2 rodzaje,instalacje "normalną" i sekwencje,wspomnial ze przy instalacji normalnej przy renówkach trzeba wymieniac świece, przewody, a w sekwencji bedzie lepiej to wszystko sie sprawowalo i nie bedzie tzw. "kichniecia" (co kolwiek to znaczy).

Moj brat ma wlasnie takiego scenica zgazowanego w Bydgoszczy (II gen.) i rzeczywiscie z tymi "kichnieciami" to prawda, jak sie troche nadwyrezy instalacja elekt. to strzela jak najety przy mocnym dodaniu gazu...

a więc wrocilem z odwiedzin gazowników w bydgoszczy i przekaże Wam co zaproponowali
Przedwszystkim zalecali zamontować sekwencyjna instalacje, a co do instalacji to zaproponowali: ZENIT (cena 2400zl) BRC Sequent 24 (cena 2700zl.) W jedny zakładzie powiedzieli ze "Sirocco" (sory za bledy,ale pisze ze sluchu) bedzie tez bardzo dobra instalacja. Co o tym sadzicie?

a to BRC gdzie Ci zaproponowali?

BRC na czerwonego Krzyża 14 i na Kalinowej 2

ojciec ma scenika na gazie już prawie 90tys km - instalacja IIgen. komp autotronic al 700 po drugim przeglądzie nigdy nic nie było robione poza filterkiem gazu i wszystko działa ok. Spadek mocy minimalny. Dodam że od gazu szybciej lecą tłumiki i katalizator ( nie kupuj metalowego do lpg) Spala w trasie 8-9l miasto do 11