Kosmetyka i konserwacja Hultajka :)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanie jakie środki uważacie za najlepsze do kosmetyki auta ?? Woski w sprayu, czy jako pasta czy też może szampon z woskiem, co do kokpitu?? jakich producentów polecacie ?? Czy miejsca spływania wody (oraz doły drzwi i spody i boki progów) nacieracie czymś dodatkowo,żeby lepiej zabezpieczyć ??
No i konserwacja (niedociągnięcia fabryczne lub "rany") czym poprawiać co z profilami zamkniętymi ??(i czym, żeby jakaś reakcja z istniejącą konserwacją nie zaszła) czy poprawiać czy olać ??

a czy to prawda ze do kolorow metalicznych nie uzywa sie wosku?

Na forum Renowacja nadwozia coś na pewno Cię zainteresuje.

... zastanawia mnie, czy i czym popsikać progi od dołu, bo miejsce zgrzewów progu z podłogą chyba nie jest zakonserwowany w ogóle (chyba że pod lakierem), żeby serwis nie "buczał" i żeby reakcja jakaś nie zaszła z środkiem zabezpieczającym podłogę ??
Przy okazji może ktoś wie, jakie środki i do jakich elementów fabrycznie stosuje Hyundai ??

Witam

Ja zrobi łem tak:

1. Podwozie:

-Umycie z piachu i wszelkiego burdu
- Wyczyszczenie szczotką drucianą widoczenj rdzy
-Odtłuszcznie
- Pomalowanie rdzy Cortaninem F
- Farbą antykorozyhną Dulux na rdzę 3w1
- Preparat Bitex x2

Na razie już 3 latka i jest ok

Odkręcał ktoś zderzak przedni??? Utknąłem na lampach przednich!

Narazie

Cytat:
2007-09-25 20:37:20, robik123 pisze:
Witam Ja zrobi łem tak: 1. Podwozie: -Umycie z piachu i wszelkiego burdu - Wyczyszczenie szczotką drucianą widoczenj rdzy -Odtłuszcznie - Pomalowanie rdzy Cortaninem F - Farbą antykorozyhną Dulux na rdzę 3w1 - Preparat Bitex x2 Na razie już 3 latka i jest ok Odkręcał ktoś zderzak przedni??? Utknąłem na lampach przednich! Narazie

... Mój Hultajek ma tydzień, nakręcone 250 kilometrów i na razie rdzy chyba nie znajdę, ale chcę w kilku miejscach "poprawić" fabrykę i nie chcę żeby wszystko odpadło a dodatkowo, żebym stracił gwarancję - w serwisie twierdzą, że nic nie trzeba robić ale "zicher jest zicher"

Mój Ojciec nie zabezpieczył Daewoo Tico i po 3-4 latach zrobił się rudy pod spodem po 5 sito na wierzchu, sąsiad kupił w tym samym czasie zabezpiecza co 4 lata i jest ok. Bardzo ważne są profile wewnętrzne, nie podejrzewam Hyundaia że zrobił to bardzo dobrze, więc chyba warto zabezpieczyć, bo jak wejdzie rdza to już kaplica....

Pozdrawiam

Ja profil wewnętrzne zabezpieczałem środkiem "annitrol"(prod. Dinitrol) po wyschnięciu (ok.12 godzin) elaskonem. Czy dobrze to się okaże. Ale jak nie ma rdzy to annitrol nie jest potrzebny

temat już kiedyś był maglowany,
Profile zamknięte - polecam Boll do profili zamkniętych
Konserwacja podwozia - polecam chlorokauczuk, w przeciwieństwie do bitexu nie tworzy skorupy która się potem wykrusza, a giętką, wodoszczelną warstwę, nakłada się pędzlem lub natryskiem. No i oczywiście
Cytat:
1. Podwozie:

-Umycie z piachu i wszelkiego burdu
- Wyczyszczenie szczotką drucianą widoczenj rdzy
-Odtłuszcznie
- Pomalowanie rdzy Cortaninem F

a potem chlorokauczuk.

Cytat:
a czy to prawda ze do kolorow metalicznych nie uzywa sie wosku?

Ja zawsze używam z woskiem...

A powiedzcie ile te wszystkie zabiegi kosztuja
tj podwozie profile wewnetrzne itp ??