Mocowanie na hak (motorower) -> heeeelp...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Tak mi przyszło do głowy, żeby sprawić sobie jakiś używany (albo nowy ) motorowerek i żeby móc wozić sobie toto na haku z tyłu Niwki... Taki motorowerek waży ok. 70 kg, więc nie powinno być problemu z utrzymaniem tegoż przez hak (no chyba... ). To na razie pomysł, taka idea niezmaterializowana, ale spacerująca mi po wolnych przestrzeniach w mózgoczaszce, pływająca sobie w gleju, od czasu do czasu pobudzająca moje połączenie nerwowe do delikatnej pracy... ).
Aha -> tak raczej myślałem o skuterku, ale takim niezbyt rozbudowanym na boki, więc kółka byłyby małe, ale szerokie.

Tak więc do rzeczy -> musiałby mi Ktoś wykonać odpowiednie mocowanie (taka rynienka + cośtamjeszcze)... Czy znacie może takiego Ktosia? Czy ma Ktoś może pomysł, jak to mogłoby w szczegółach byc rozwiązane? A może jest gdzieś do nabycia coś takiego gotowego, albo chociaż jakieś zdjęcia tego Ktoś ma (widziałem takie rozwiązanie przelotnie na "campingowozie" z rej. holenderską)? Może warto przerobic takie rowerowe mocowanie (z tym, że rynienka musiałaby być zmieniona + jakiś podjazd zrobiony -> cośtam wysuwane i takietam)... Pomocyyyyyy...

...albo może zderzak wysuwać (widziałem taki patent w "myśliwskiej" wersji Niwki). Takie rurki teleskopowe i w razie potrzeby wysunąć tylny zderzak a na powstałej podporze (2 równoległe rurki) mocować cośtam?

Ojojoj... Kto by mi to zrobił...? Musiałby to być ktos, kto lubi trochę kombinować, ma czas, narzędzia i... nie złupiłby mnie za to jak Janosik burgrabiego.

Jak nie wykombinuję możliwości przewożenia motorowerka, to nie za bardzo będę miał uzasadnienie dla rodziny jego zakupu ...
Aha -> przyczepka mnie nie interesuje, bo nie mam gdzie jej trzymać .

zawsze możesz przyśrubować do przedniego orurowania... będziesz miał dodatkowe zabezpieczenie w razie jakiegoś spotkania 3 stopnia...

Qrna wiem -> mogę też położyc toto poziomo na dachu, a cieknącą benzynkę zbierać z rynienek za pomocą lejka i doprowadzać z użyciem rureczki do baku Niwki, coby sie nie zmarnowała (muszę tylko uważać, coby mi pasażer papierosa nie zapalił i cobym się nie stał inspiracją dla następców p. Salvadora i jego płonącej żyrafy ).

wiesz, postęp wymaga nakładów i... poświęceń

Twórczo do tematu Panowie, twórczo trza podejść .

Może Ktoś za darmo w ramach samorozwoju by mi to zrobił...

Primo ... Nie kupuj Komarka
Secundo ... Musialbys porozmawiac z Kacprem.

I pozdrawiam,
Przemek

Zawsze mozesz od dolu do haka przymocowac. Widzialem taki patent na allegro (bagaznik nakladany na hak), na podstawie tego mozna by cos wymyslic. Trudniej przymocowac motorower od gory, klapa nivki jest na to zbyt slaba, trzeba by jakies mocowanie do boczkow przyspawac. Tyle na serio. A czy by nie mozna tym motorowerkiem tak przed Nivka i ciagnac samochodzik na sznureczku . Technicznie latwiejsze do zrealizowania .

Cytat:
2003-07-01 10:58:55, Przemek67 pisze:
Primo ... Nie kupuj Komarka
Secundo ... Musialbys porozmawiac z Kacprem.

Myslałem raczej o czymś takim skuterowym, najchętniej używanym(taki skuter zrobiony pod lekko "terenowy"; choć oczywiście skuterem z automatyczną skrzynią i sprzęgłem odśrodkowym na teren to można popatrzec sobie z daleka ). A komarka, to oczywiście tez chciałbym kiedyś mieć, ale... tego to bym oszczędzał i nie zabierał na takie niebezpieczne przejażdżki... porysowałby mi się i cooo...
Generalnie to się zastanawiam jeszcze nad całością... (musze wpierw żonkę przekonac do motoroweru, a będzie trudno, bo ciężko mi znaleźć uzasadnienie dla potrzeby posiadania takowego ). Po miescie - takim jak Wawa - raczej bym nie jeździł, bo... miałem kiedyś motor i wiem, czym to pachnie/grozi (kamikadze będę w następnym wcieleniu, obecnie nie jestem na to przygotowany). Tak więc wymyśliłem sobie, że... nooo... będę wyjeżdżał sobie za miasto pojeździć Ale... muszę wehikuł wpierw za to miasto wywieźć... Poza tym muszę też ew. zacząć wyprzedawać swoje mienie i zbierac jagody, coby zdobyć kasę na motorowerek i takietam.

Jeśli chodzi Ci o Super Tatę Kacperka, to... mnie nie stac na niego

A może taką maluteńką przyczepke wykombinować i wozić motorowerek na malutkiej przyczepce. To chyba najłatwiej. A tak swoją drogą to mam taki wieszak na rowery właśnie mocowany do chaku. Mariuszania narysuje i prześle ci meilem. Może coś na jego podstawie opracujesz

Nie mam pomysłu jak to wykonać,ale powiem coś innego
Sąsiad ma Jeepa Grand Cherokee,wersja Overland,rocznik 2001,albo 2002(w tej chwili rozbity stoi ale to szczegół).Kupił on sobie skuter suzuki,650 cm3,dwuosobowy,elektryka,ciekłokrystaliczny wyświetlacz i prędkościomierz,alarm i wogóle full wypas.
Mariusz cosik takiego chcesz?
Gościu dośc często tym jeździ sobie po mieście i sprawnie mu to idzie
Pzdr Grzesiek
p.s. w teren to jeździ Jeepem

Mariusznia, przepraszam ze jeszcze nie rozumiem idei . Po co ci motorek przyczepiony do Nivki? Na asfalt? Bo przeciez w teren jezdzi sie Niva, a nie skuterkiem

Dzięki chłopaki!
A więc:

Klaczysław -> przyczeopki nie chcę, bo... nie mam na nią miejsca niestety . Dzięki za ew. maila z rysunkiem (choc już jedno rozwiązanie dla rowerów oglądałem na giełdzie w P-niu)

Grzesiek -> no co Ty -> myslałem o motorowerq (50cm3). no może trochę większy (ale na tyle lekkim, żebym mógł toto na haku bez obaw przewozić). Myślałem o czymś używanym raczej... Jakby ktoś słyszał np. o takim skuterq Yamaha Slider do sprzedania, to będę dźwięczał za info. Za nówkę, to by mnie żona wykastrowała (chociaż może popracuję nad tym -> jak się zgodzi na 1 jądro, to może )

No więc, wczoraj oglądałem sobie w naturze takie skuterki i... duże jednak są... i ciężkie
Na tej szynie musiałaby być bezwzględnie jakaś część wysuwana jako podjazd.

Albo wyciagarka . Przydalaby ci sie tez do samochodu w ciezkim terenie .

Albo 2 Murzynów w bagażniku

P(i)Es:
Może, żeby nie byc posądzonym o czarny rasizm -> "2 Białorusinów dorabiających sobie na... czarno"

Dwoch na niecale 100kg? Toz to straszna rozrzutnosc i szastanie pieniedzmi . Chyba, ze jeden to zapas...

Drugi robi za wsteczny

Mariusznia!
W ostatnim numerze MOTORU jest ciekawa wkładka z bagażnikami rowerowymi i w tym zdjęcie czegoś, co Ciebie by urządziło: bagażnik mocowany na haku!
taki seryjny crossa na pewno nie utrzyma, ale obejrzyj to- może Cię zainspiruje?