MotoNews.pl

Ogrzewanie w Camry,pomóżcie bo zamarzne

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem z ogrzewaniem w swojej Camry V6 LE z 93r, dmuchawa jest w pełni sprawna natomiast nie leci gorące powietrze tylko letnie, wymnieniłem już termostat i to nic nie dało. Mam zamiar uzyc jakiegoś środka do czyszczenia układów chłodzenia ale nie wiem cczy to ma sens? Gdzie w Camry znajduje sie nagrzewnica i jak sie do niej dostać.

Sprawdz czy przewody wodne które wchodzą z komory silnika przez sciane grodziową do srodka konsoli są wystarczajaco gorące jak cały układ chłodzenia.Po drodze mozesz mieć brak sterowania zaworem odcinającym dopłym cieczy do nagrzewnicy,jeżeli nie ma tego zaworu to zobacz czy przewody sa drożne lub czy jest wystarczający poziom płynu w układzie bo moze jest zapowietrzony.

To chyba może też byc kamień w nagrzewnicy więc w takim wypadku środek do czyszczenia, jakiś odkamieniacz może i coś da.

Wystarczy jak za pomocą mocnego strumienia wody przepłuczesz układ chłodzenia.
Twój problem , to zamulona szlamem wszelakim nagrzewnica.
Płukanie możesz zrobić, puszczając wodę , do węża zdjętego z chłodnicy. Drugi koniec(kierunek strumienia wody, zgodny z kierunkiem obiegu płynu w układzie chłodzenia) zdejmujesz i zostawiasz wolny. A potem podziwiasz, czego tam nie ma w tym układzie i co wypłynie.

Nie musisz więc dostawać się bezpośrednio do nagrzewnicy.

Dzięki wielkie za mam nadzieje dobre rady, zaczne od sprawdzenia poziomu płynu ale to chyba nie to bo jak zmieniałem termostat to wlałem około 5,5 litra płynu, może rzeczywiście trzeba będzie tylko przepłukać układ. Mam nadzieje że to pomoże. POZDRAWIAM