Czym charakteryzuje się uszkodzony czujnik temp-sygnal komp?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie czym charakteryzuje sie, jakie objawy ma uszkodzony czujnik temperatury dający sygnał do komputera? i gdzie sie on znajduje w RS2000?

Witam
Po mojemu to od razu powinno skoczyć spalanie bo cały czas będzie trzymał silnik na ssaniu gdyż czujnik pokaże że auto ma zimny silnik.Jeśli z kolei bedzie na ssaniu to bedzie miał podwyższone obroty biegu jałowego.Napisz kolego coś więcej o Twoim problemie tzn, jakie masz objawy itp. a najlepiej to poszukaj w wyszukiwarce.
Pozdrawiam

objawów uszkodzenia tego czujnika może być dużo - między innymi takie jak napisał nowypn

czujnik znajduje się w obudowie termostatu, wkręcony po skosie od góry /szara okrągła wtyczka/

objawy napisałem we wcześniejszym poście Link

coś link nie chce wskoczyc. Mianowicie mam problem taki i dotyczy on tylko wtedy gdy odpalam go na zimnym- tak jakby go zalewało.. Jak odpale na benzynie z rana to obroty utrzymują sie normalnie 1100 pochodzi chwile i jak chce dodać gazu to przygasa dusi go, dławi sie i potrafi tak delikatnie postrzelać na benzynie. Jak go przełącze od razu na gaz pow 2000obr/min to wsyzstko jest w porządku. Silnik sie rozgrzeje przelaczam na benzyne i chodzi elegancko. Pożniej go zgasze odpalam znowu i jest wszystko OK! Dzieje sie tak tylko przy odpalaniu na zimnym i tylko na benzynie. Podejrzewam właśnie ten czujnik temperatury co daje sygnał do kompa EEC. Swiece kable wymienione 1tys km temu. Zaczeło mi sie to dziać odkad wymieniłem swiece kable na nówki oryg i cewke na używke bo stara padła. A przed tą wymianą miałem dośc mocne strzały i nie wiem czy one czegoś nie rozwalily. Dziwny problem na diagnostyce nie wykryło komp nie wykrył żadnych błędów. Może ktoś wie co jest grane?? i co wymienic...

Cześć.To raczej nie czujnik,mam te same objawy,czujnik właśnie wymieniłem na nowy i nic się nie zmieniło,szukam dalej.Pozdrawiam.

może cewka cos na zimnym szwankuje... ale jak na gazie jest ok to chyba nie.. na zimnym podaje mu za dużo benzyny bo kopci na czarno

up nikt nie wie...

Jeżeli powiadasz że na lpg jest dobrze
to ja bym poszukał w układzie paliwowym...
Na początek obstawiałbym wtryskiwacze benzynowe.....
Dodatkowo jeżeli mówisz że miałeś wystrzały to mogły one uszkodzić conieco...

sprawdze pompe paliwa i wtryski i dam znac. Jak jest zimny to jest cos nie tak z podawaniem paliwa a jak jest cieply to jest wszystko OK!

Mam dokładnie to samo co lobo-essi. Co prawda nie mam inst. gazowej, ale problem identyczny. Po odpaleniu na zimnym silniku autko łapie ok 1200-1200 obr/min. Następnie obroty spadają do ok. 500 i... ess gaśnie. Kable i świece nowe (jedynie słusznej firmy). Po podłączeniu do kompa wyskoczył sporadyczny błąd sondy lambda (sonda uniwersalna, ma kilka mies.). Nie wiem co z tym tematem począć... archiwum tez na niewiele się zdaje.

Po rozgrzaniu silnika, problem ustaje. Autko ładnie odpala i nie gaśnie.
Jeden z mechaników polecał mi sprawdzić pompe oleju, inny... wymienić cały silnik.
Pogański kraj, pogańskie obyczaje