| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
esculap Hyundai Lantra Wagon tarnów | 2007-09-16 22:23:09 a co z wtryskiwaczami ,podobno się wtedy przegrzewają jeżeli nie tłoczą |
marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-09-16 23:30:21 wtryskiwacze przegrzewaja sie jak jest odcieta pompa paliwa. Jak pompa dziala i ma z pol baku paliwa , to chlodzi i smaruje zarowno siebie jak i wtryskiwacze i nie ma problemu. A jak wtryskiwacze pracuja to sie nie zuzywaja ? Jak sie samochodem jezdzi , to on sie sila rzeczy zuzywa , a jezdzac na gazie mozna duzo zaoszczedzic , na naprawy , ktore przy jezdzie na benzynie tez trzebaby wykonac, a i na nowszy samochod.
Generalnie to gaz strasznie niszczy silniki , ale tylko tym ktorzy go nie maja ! |
esculap Hyundai Lantra Wagon tarnów | 2007-09-17 11:27:50 kochany danku,czy w takiej sytuacji nie szkoda pompy paliwa, wiem że pompy sie wtedy palą,a pompa paliwa do mojego autka jest dosyć droga,powiedziałbym słono droga |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-09-17 14:26:43 Drogi Esculapie , a czy gdybyś jeździł na benzynie to uważasz, że pompa mniej by się zużywała? Pompy się palą jak w baku jest sucho, a nie dlatego, że cały czas w czasie jazdy pracuje. Podstawowa zasada to wozić w zbiorniku paliwka trochę więcej niż rezerwa i pompie nic się nie stanie poza normalnym zużyciem eksploatacyjnym. I to jest jedna z tych rzeczy, które obrosły legendą. Nie oszczędzajmy na siłę, bo to się potem dość szybko mści, w ten czy inny sposób.
[ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2007-09-17 14:29:00 ] |
esculap Hyundai Lantra Wagon tarnów | 2007-09-17 16:58:52 masz stuprocentową rację
pozdrawiam |
marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-09-17 18:40:41 Jestes pewny ze masz odcieta pompe ? Nie spotkalem sie zeby ktorys zaklad to robil, tak sam z siebie. Gdzie zakladales gaz ?
A to odciecie , jesli faktycznie jest to jest pewnie zrobione na dodatkowym przekazniku , wiec nie ma problemu zebys sobie sam je zdemontowal. |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-09-18 08:27:35
Niekoniecznie na przekaźniku. Jeśli to stag100 lub 150 to ten sterownik ma już możliwość takiego skonfigurowania by odciąć pompę paliwa bez dodatkowych przekaźników. |
esculap Hyundai Lantra Wagon tarnów | 2007-09-18 09:42:12 instalacja gazowa kosztowała 3100zl założona w tamtym roku
tak więc myślę że kolega Danek ma rację mmuszę zobaczyć do książki serwisowej co to za instalacja bo prawde mówiąc sam nie wiem,wiem natomiast ze pompa napewno zostaje odcięta automatycznie. to chyba już instalacja z wyższej półki,tak mi się wydaje ale fachowcem ani znawcą nie jestem,natomiast muszę podkreślić ze jestem z niej bardzo zadowolony i prawde mówiąc (może to absurd) ale autko jest zrywniejsze i dynamiczniejsze na gazie(dodam że gaz tankuję tylko na stacjac BP,może mają tak dobe paliwo)ale jak przycisnę to przy silniku 1.6 potrafi zjeść 15-16 l(115 KM)natomiast na trasie jakieś 8-10 l pozdrawiam |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2007-09-18 10:20:26 Za 3100 to raczej masz sekwencję, a nie II generację. Nie wiem czy w którejkolwiek sekwencji jest możliwy podobny myk jak w II generacji (stag 100-150).
W każdym razie tak czy siak automatycznie to na pewno są odcinane wtryskiwacze benzyny, a co do pompy paliwa to różnie bywa. Są jeszcze tacy magicy, którzy odcinają pompę bez poinformowania o tym klienta. Ale może Twój magik zrobił sztuczkę innego rodzaju (chociaż nie chce mi się w to wierzyć, jednak różne przypadki już widywałem ), mianowicie zamiast odciąć wtryskiwacze odciął pompę, (to już by było przegięcie). |
marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2007-09-18 17:40:12 Jakby pompa nie byla odlaczana to musi byc przeciete jej zasilanie. Kwestia tylko znalezienia gdzie i zmostkowania tego rozciecia. Tylko faktycznie moze lepiej upewnic sie czy nie jest tak jak Danek mowil , chociaz tez wydaje mi sie to nieprawdopodobne.
Esculap napisz w ktorym konkretnie warsztacie w tarnowie to montowales ? |
blue827 Biłgoraj | 2007-10-15 14:38:01 Nierozumiem Waszych argumentów.
1. zatarcie pompy A jak samochód stoi w garażu to pompa też nie pracuje i co wtedy? sama się zaciera? Uważam że wystarczy jeździć z pełnym bakiem, odpalać samochód zawsze na benzynie i przełączać aż się nagrzeje dopiero na gaz. I podczas jeździe na LPG można wyłączyć pompę, po bo marnować kilkadziesiąt Watów prądu na jałowo pracującą pompę? Niech mi ktoś wytłumaczy jakim cudem wtedy może dojść do zatarcia pompy? Właśnie jak tak planuje zrobić, w momencie przejścia na LPG przekażnik odłączy pompę. 2. Potrzeba chłodzenia wtryskiwaczy. Tak samo nie rozumiem jak mają być rzekomo chłodzone wtryskiwacze skoro odpływ nadmiaru paliwa jest już na listwie do wtrysków! a do samych wtryskiwaczy idzie jeszcze ok 10cm rurek! więc paliwo co najwyżej chłodzi listwę wtrysków a do samych wtrysków wogóle nie dochodzi, tam zalega gorące paliwo. Tak m i się przynajmniej wydaje. Może ktoś to wytłumaczy inaczej. A pozatym przecież wtryskiwacze się tak samo przekaźnikiem wyłącza (ja tak u siebie będę robił bo wiem który kabel) więc jak nie będą pracowały to jak mają się zatrzeć? |