Wysokie obroty

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem po odpaleniu samochodu (nieda sie odpalic na bezynie odpalam na gazie) wlacza sie zaraz wetylator i obroty wedruja na 3000 i stoja. Przy okazji okazalo sie ze pompa padla.

ps. sory za bledu ale komp niechce pisac paru liter

zeby byla jasnosc
wiatrak chlodnicy wlacza sie zaraz po przekreceniu kluczyka jak sie zapala kontrolki, a jak sie uda odpalic silnik to po chwili wedruje na 3000 obrotow i tak trzyma.
mam 2 teorie
1. silnik krokowy zatrymal sie w jednym polozeniu i tak tzryma obroty ( ale co wtedy z wiatrakiem)
2. padl czujnik temperatury i komp glupieje i wlacza wiatrak
ale...
jesli padl by czujnik i zwarlo go na polozeniu goracego silnika (zalacza wiatrak) to skad wysokie obroty??
czujnik zblokowany na niskiej temp. silnika --- ssanie i wysokie obroty ale dlaczego wlacza wiatrak??
mial ktos podobna przypadlosc??
wiatrak chodzi na wysokich obrotach
komp byl resetowany i dalej to samo

a lampka check się nie świeci?

wg mnie to typowy objaw uszkodzenia jakiegoś czujnika - najczęściej odłączenia kabla
silnik wchodzi w tryb awaryjny - ustawia wolne obroty na maks oraz włącza na wszelki wypadek wentylator

ja bym oblukał wszystkie kostki czujników, zwłaszcza cts, map i tps, również lambdy i vss... no i stan lampki check jeśli się nie świeci

Lampka check sie nie swieci , a wszystkie kostki sa podlaczone.

Miałem coś podobnego i o ile pamiętam spalił się bezpiecznik od pompy, ale nie jestem pewien.

Bezpiecznik jest ok sprawdzlem , ale skad te wysokie obroty?

Kuknij też na "ważniejsze" wiązki przewodów - nie jest ich dużo...

Miaem coś takiego, że check się zapalał ale nie pamiętał błedu...

Okazało się, że jedna z wiązek w ...bliżej niewyjaśniony mi sposób, opadła na wirnik alteranatora i ten przetarł wszystkie izolacje i 3 kable - i robiło się zwarcie

Ale ja tak jaj Robert - obstawiam, że poszedł jakiś czujnik...
W wielu samochodach tak właśnie wygląda tryb awaryjny komputera...

Powodzenia
Jak się z tym uporasz, to daj znać dla potomnych co było.

Jutro przyjedzie pompa paliwa i wtedy cos wiecej bede wiedzial, a jak nic niepomoze to do ASO sie przejade.