| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-06-17 22:26:45 nie nowe...
ale nie ustępujące komfortem nie mikre... ale raczej do jazdy miejskiej trochę bardziej ekonomiczne od Omy B
ale coby żona czasem mi z Omy chętnie sie do tego przesiadła do 20 kpln... żeby nie było za łatwo Co u Was jeździ jako drugie? |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-06-17 22:54:15 Wolałbym jednak większą dywersyfikację ;D
Gdybym się przymierzał do Vectry to pewnie skończyłoby się na drugiej Omie hehehe, zresztą był też pomysł Astry. Chyba to nie miałby być drugi OPEL po prostu bo już nudno się robi ;D Żona kiedyś miała Corsę starą a ja dłuuuugo jeździłem Asconą... |
Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2007-06-18 00:16:49 Przejrzyj oferty
Opel Tigra Mercedes A Mazdac 323 Hyundai Matrix Suzuki Vitara Honda Civic Ja bym głosował na Marixa albo Vitare. Ale przejrzyj wszystko. |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-06-18 00:33:03 Tigra odpada bo ma za mało drzwi (zapomniałem dodać że w grę wchodzi 4/5 tylko)
Mercedes A to interesująca propozycja i też go wypatrzyłem... Ktoś tym jeździł i może się wypowiedzieć na temat wrażeń?
Mazda jest na oku
Hyundai - zupełnie nie wiem co to jest, popatrzę Suzuki - zapaliłem się przedwczoraj ale już mi przeszło, nie ma wiele wspólnego z miejską ekonomią a i jakość do bani. Chyba że nowe mieszkanie będę mieć w lesie... Civic już na oku od czasów poszukiwania Omegi, jak znajdę ładny egzemplarz to pewnie będzie duża szansa że na niego wypadnie. Dzięki za sugestie, bo to mniej więcej ta grupa w którą celuję.
|
Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2007-06-18 01:03:30 Mój brat ma Hyundaia Accenta i marzy o Matrixie - więc jest z marki zadowolony. W dodatku zaraził tym swojego mechanika (a dla niego nie istzniało nic prócz Suzuki Baleno, ostatecznie inne Suzuki). Znam też gościa pracującego w Japan Cars (alias JC Auto) i mówi że do Hyundaia sprzedają tylko części eksploatacyjne.
Mazde 323 miała koleżanka i dopóki nie rozwaliła to była zadowolona (a kupiła jakąś starsza bo koło dychy). Civic - wiadomo ognista krew... Ale i jakość. Kolega ma z 94 i wnętrze nad podziw ładne. Silniczek też śmiga (na gazie!) Nie zazdroszczę wyboru
Pozdrawiam |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2007-06-18 02:21:03 W mojej rodzinie jako pierwszy samochod bylo DU Espero, potem kupilem Ome i miala byc autem flagowym. Niestety rzeczywistos jest okrutna jak bym mial sie dzisiaj pozbyc jednego z samochodow to napewno nie byloby to Espero ktore w przeciwienstwie do Omy jeszcze mnie nigdy nie zawiodlo. Zregoly sie psy wiesza na koreanczykach ale na moim podworku to niemiec jeszczer musi troche popracowac nad swoim wizerunkiem.
Polecam cos z dalekiego wschodu |
Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2007-06-18 10:53:12
Hehe. Ja też miałem kontakt z Daewoo Espero i jestem do ddziś zadowolony (sprzedałem bo jako student latwiej radziłem sobie z Citroenem AX w dieslu). Espero ekstra bryka. Ale teraz mam Omegę i mam o niej lepsze zdanie niż o Espero. Może miałem szczęście?. W sumie odbiegamy od wątku... Żeby nie całkiem - ja się nie boje koreańskich aut. Wolę je niż japońskie - lepsza relacja wydanych pieniędzy do tego co się dostaje i uważam że można je kupować. Inna sprawa szczęście... |
Nelson LOB NET MEMBER Omega A&B Wrocław | 2007-06-18 11:42:44 Rozglądaj się za Mercedesem A komfort,wykonanie.dbałość o szczegóły etc....Wkońcu to Mercedes.Mamy w rodzinie A180 benzynka silniczek żwawy i zrywny. I jak to przy mercedesie jest mało roboty Ponadto można wygodnie zasiąść za kierownicą siedzi się wysoko![]() [ wiadomość edytowana przez: Nelson dnia 2007-06-18 11:43:40 ] |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-06-18 15:55:41 Niestety na temat Mercedesa A klasy znalazlem duzo niezbyt pozytywnych opinii. Np. skrzypienia plastików, wykończenie wnętrza, hałas silnika - podobno to wszystko niewiele ma wspólnego z Mercedesem (jako wyznacznikiem jakości).
No cóż, trzeba będzie się samemu przekonać
I raczej diesele mam na oku.... 13 w mieście przy benzyniaku to mało ekonomiczny wynik
Focus - za mały wybór w moich widełkach cenowych Czyli krąg się zawęża: - Civic - Mazda 323 - Mercedes A - może Hyundai Matrix - Toyota Yaris i Ford Focus raczej poza widełkami - Daewoo łodpada
W ciągu miesiąca lub dwóch ta zagwozdka się pewnie rozwiąże ![]() |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-06-21 23:33:30 SEAT LEON TDI 110KM aktualnie na tapecie
Tylko ze świeczką szukać dobrego egzemplarza, juz nawet widełki się rozgieły w jedną stronę ;D |
Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2007-06-22 00:14:47 Gdy ostatnio ustawiałem zapłon w bielsku to spotkałem się z gościem z Leona (rozmowę zaczęliśmy od jego trabanta - ja mam syrenę to jakoś tak po dwusuwach...) a potem co robimy w warsztacie. Ja zamówiłem korekcję zapłonu przy 260 tys. km na liczniku (czy prawdziwe?? - nie wiem) a on mając prawie 250 tys. musiał pompować nizłą kasę - około 5 tys zl. - coż turbinką, zjadaniem oleju etc.
Ale z drugiej strony Leon to najładniejszy kompakt ze stajni volkswagena. Z tym że tylko na pierwszy rzut ciekawa stylistyka, potem okazuje się "pudełkowate i bezduszne" jak każdy VW. To tak subiektywnie... |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2007-06-22 12:11:28 fakt jest taki że moja nubira ma najechane 150 tyś i jeżdzi nią moja matula ja nią zrobiłem pierwsze 120 tyś i nie miałem z nia żadnych problemów.
ci co twierdzą że deuu to szmelc są w błędzie, omegą 3.0 jeżdze 3 miechy i szlag mnie trafia , albo dekle albo tuleje ....... ogólny szit |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2007-06-22 12:48:24
Mam w rodzinie Lanosa. Fakt ze juz tam wszytko trzeszczy i skrzypi i stuka ale ma przejechane 260k km bez problemow. Pozdr, Vino |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-06-22 15:19:14 tak tak mi tez dookoła mówią że Lanosy całkiem trwałe, itp., itd. Kumpel z którym pracuję nawet chce zmienić auto na Lanosa.
Ale dla mnie Daewoo po prostu nie jest atrakcyjne, nie podoba mi się, i tyle. Chociaż Espero kiedyś miało się pojawić w rodzinie i wtedy byłem zafascynowany linią nadwozia ;D Apropos turbinki - no cóż, jest coś takiego jak 10 przykazań, widziałem już w różnych formach krążące tu i tam ale to co wklejam poniżej ma oryginalną formę ;D (gwoli wyjaśnienia PSJ to Pizdowaty Styl Jazdy
======= 10 przykazań dla Diesla. 1) nie będziesz jeździł na dziadowskim paliwie ze stacji hipermarketowych i nie bedziesz lał paliwa które nie wie co to liczba cetanowa. Lej za to wszystko co czyste, łącznie z opałem, by traktor twój pędził z pociągu zapałem. Czystość paliwa czasem ważniejsza ku niechceniu niźli czteropaka zapas na tylnim siedzeniu. 2) przed zimą sprawdzisz stan akumulatora swej Niuni, świec żarowych, rozrusznika i alternatora, a kąt wtrysku u zegarmistrza nastroisz - wtedy rozruchów się zimnych nie boisz. 3) czcij turbine swą i szanuj albowiem po dłuższej jeździe studzić ją bedziesz a na zimnym silniku niech noga twa nie odważy się buta mocno wciskać. Ciskać zaś musisz ciepłego potwora, bo PSJ nie lubi twojego traktora. Niemniej dobieraj żwawo buta wychylenie coby sprężarka dawała cisnienie, bo gdy prikazu tego nie zastosujesz kierownice w turbinie wnet zafastrygujesz. 4) pilnowac będziesz poziomu oleju w silniku, bo turbina twa potrzebuje go niezmiernie a wymiany oleju pilnowac będziesz bardziej niźli wierności kobiałki twej. Lepsza bowiem niewierność małżeńska niewielka niźli w dieslu twoim malutka usterka. Olejem syntetycznym lej turbo-traktora ziomie ,bo minerałem poić go będziesz tylko na złomie. 5) zimą dodawać będziesz uszlachetniaczy do paliwa aby parafina obca twojemu zbiornikowi paliwa była. Zmiarznięta ropa zamarznąć może i wtedy nawet kopciuch ci nie pomoże. Depresator ważnym ekwipunkiem w twoim bagażniku , inaczej zamiast kobiałki pchać będziesz auto bluźniąc niczym szewc, smyku. 6) dbaj o wtryski w Niuni albowiem zaprawdę odpalanie zimą łatwiejsze bedzie a chmura dymu za autobusem twym przejdzie w niepamięć. Wtryski w Niuni ważniejsze są czasem niźli za panną latanie z gołym kuta..m 7) dbać o szczelnosć przewodów IC będziesz inaczej dopadnie Cię ręka sprawiedliwego i kopcić fura twa będzie a konie w las pogonią.Momentu również Ci zabraknie gdy turbina w powietrze pompować zacznie. 8 ) filtr powietrza sprawdzać będziesz i wymieniać często, bo zaprawdę powiadam Ci powietrze nieczyste ograniczy tchnienie traktora twego i jego koni. Filtr powietrza gdy jest porwany, wtedy twój silnik wnet będzie sfakany, nie lubi twój traktor syfu w dolocie, staraj się by świezy był zawsze w klekocie. 9) pilnować bedziesz wymian paska rozrządu niczym minotaur labiryntów Minosa. Przy wymianie zdobądź dobrego technika, dla którego nieobca traktorowa technika, bo gdy źle do kupy rozrząd Ci złoży to Cię twój traktor za to wybatoży. Stanie w środku lasu w z rysą w silniku a ty mord popełnisz na swoim "mechaniku". 10) nie dopuscisz do przegrzania silnika Niuni twej albowiem biada jemu i kieszeni twej. Te przykazania wyryj na pamięć stary i młody, który z traktorem stanąłeś w zawody. Choć traktor konstrukcją nazbyt udaną która do czasu może być świechtaną, to pamiętaj kolego że traktor będzie twym przyjacielem , gdy będziesz o niego dbał więcej wiele... Kochaj zatem TDI`ka, TDCI`ka, JTD`eka, TD`eka i inne wynalazki, które klekoczą, pan Rudolf miał wszakże myśl złota, ze wyprodukował mostrum, które zbudowane z aluminium i stali wszystko co wlejesz zacnie przepali, lecz dbaj i chuchaj, smaruj i doglądaj Powiesz wtedy że diesla nigdy nie zdradzisz, prędzej się od panny swojej wyprowadzisz. |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-06-22 15:27:04 Jeszcze tak apropos OMEGI mojej
Po zastanowieniu muszę stwierdzić, że gdyby nie: - gaz (czyli skąpstwo) - "pizdowatość" za przeproszeniem wszelkiej maści mechaników-gazowników (rodzaj skąpstwa) - skąpstwo moje w czystej postaci w formie "nie chce mi się" aby wymienić na czas to czy tamto na czas lub też "ten guzik mi do jazdy nie potrzebny" to nie mógłbym się przyczepić do awaryjności tego auta. trzeba wymieniać na bieżąco to na co już przychodzi czas bo inaczej potem lawinowo padają podzespoły uzależnione... coś za coś, są auta o które dbać nie trzeba a jeżdzą... Omega do nich nie należy ale daje coś więcej, coś innego. komfort i radość, pewność że tylko autobus w kolizji jest dla mnie niebezpieczny ;-D (joke, ale coś w tym jest jednak) |
profil-usunięty | 2007-06-22 15:39:50
Są sztuki które właściciel przykrywa na noc kocykiem (w klimatyzowanym garażu), a mimo to regularnie odmawiają posłuszeństwa. Są też okazy katowane bez litości, które mimo usilnych starań właściciela za cholerę nie chcą się popsuć ![]() |
ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2007-06-24 12:48:44 A może Corse?? |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2007-06-24 16:10:01 nie łapie się w zakres bo:
-Opel a miało być coś innego -3 drzwi -wygląda paskudnie ;D i coś mi mówi że ekonomia miejska też tu nie ma zastosowania hehe .... zataczam coraz szersze kręgi .... Ford Fusion... Fiat Stilo a tak realnie patrząc to skłaniam się ku Mercedesowi A 170 cdi |