MotoNews.pl

Sekwencja Valtek BMW 528 - prośba o pomoc !

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum, trafiem tu ponieważ mam problem z instalacją w swoim aucie. Posiadam E39 528 z 1997r niedawno (5m-cy temu) zalożylem instalacje oczywiście sekwencyjna. Zakladal mi ją dobry znajomy który zawsze sluży mi pomocą jednak od niedawna mam problem z instalacja a mianowicie od momentu jak temp. na zewnątrz spadla do 0 stopni, oczywiscie samochodzik przelacza sie na gaz po osiągnięciu pewnej temp silnika jednak samochód niepoprawnie pracuje na gazie. Cala historia zaczela sie od tego że na początku posiadalem wtryski gazu valtek (żólte) niedawno jedna z listew a dokladnie jeden wtryskiwacz wysiadl i trzeba bylo wyminic cala listwe. Na nowej listwie samochód jeździ dobrze przez 1m-cą i znów samochodzik stojąc na luzie trząsl cala budą a dochodząc do 5000-6000obr tak jakby wtryskiwacze nie nadązaly z podawaniem gazu. No i znów padla jedna z listw, chlopaki stwierdzili, że zólte listwy są szybsze ale ich rezystancja nie jest dedykowana dla beemek i lepiej będzie wstawić czerwone listwy bodajże 1Ohm, po wymianie listew i regulacji rzeczywiście silniczek pracuje równiutko na wolnych obrotach, ale póki silnik porządnie się nie nagrzeje to jak auto przelączy się na gaz wciskając pedal gazu do dechy jest wrażenie takie jakby ktoś trzymal auto za hak ponadto na 4-5 begu brakuje mu mocy i przy wyprzedzaniu trzeba wciskać magiczny przycisk G max prędkość na gazie to okolo 180km/h na benzynie 230 co do przyspieszenia też jest drastyczna różnica.
W sumie to jest jeden plus auto bardzo malo pali przy sredniej jeździe 120-140km/h za miastem i trybie miejskim tak 50/50% spala 11-13l gazu na 100 komputer pokladowy na wskazanie paliwa pokazuje 14.8l benzyny!!! komputer nigdy się nie mylil jak jedzilem na benzie wiec dlaczego pali mniej gazu niz benzyny ?
Jeżdżąc tym autem odnosze wrażenie że albo wtyski nie nadażają tloczyć gazu, albo za malo gazu dociera do wtryskiwaczy.
Jeden z moich znajomych mający ten sam silnik mówi że nie ma żadnych problemów z autem - żadnej różnicy, ale wspomina coś o 2 mikserach ja mam tylko jeden czy to może być przyczyną??
Będe wdzieczny za każdą pomoc, oraz za powstrzymanie się od komentarzy trzeba bylo jechać tu i tu... i zaplacić tyle... a nie mialbys teraz żadnych problemow.

Z gory dzieki za pomoc - pozdrawiam.

Jeden z kolegów forum podpowiedział mi żeby sprawdzić jaki mam reduktor więc sprawdziłem jest dokłądni taki emmegas 620

http://speedgaz.com.pl/index.php/pl/produkty/reduktory/emmegas/reduktor_lpg_emmegas_620

wg tej stronki jest przeznaczony dla aut do 150KM moje auto posiada 194KM czy to może być przyczyną tych problemów?
Jeżeli tak to jaki byłby odpowiedni?

Witam,

tak jak myślałem masz za mały parowik. Każ go natychmiast wymienic gazownikowi na większy za darmo i na nowo zaprogramować instalację, Mam nadzieję, że zawory są jeszcze ok.

Dobra ale doradź jaki konkretnie model tego reduktora? Czy wstawić 2 takie same i wtedy będzie zapas mocy dociągając jeszcze jedną miedzianą rurkę z silnika bezpośrednio do drugiego reduktora?
Wiesz ciężko w mojej sytuacji walczyć o wymianę reduktora na koszt osoby wstawiającej gdyż po pierwsze instalacja była zrobiona za małe pieniądze (3200zł) butla w kole pojemność 70l i dodatkowo wlew gazu zrobiony we wlewie od paliwa. Wszystko zrobione wmiare dokładnie (porównałem dziś z inną e39) a dodatkowo nie wiem kto im doradził taki reduktor może jakaś firma co sprzedaje bo dziś na allegro znalazłem

http://allegro.pl/item273267555_sekwencja_lpg_reduktor_emmegas_200_km.html

koleś w opisie aukcji pisze że ten reduktor jest do 250KM więc już sam nie wiem komu wierzyć. Wolałbym tą sprawę załatwić na własną rękę i mieć problem z głowy.

Ta E39 (pojemność 2500/174KM) co dziś oglądałem miała miała tą samą instalacje (STAG300) ponoć nie ma z nią żadnych problemów miała wstawiony reduktor Landi Renzo IG1 ponoć do 230KM koszt około 350zł
W InterCarsie sprzedają Reduktor LPG EmmeGas ML 04 i twierdzą że jest do mocy 220KM cena około 300zł

Dodatkowo wszyscy piszą negatywne opinie na temat reduktorów emmegas (że różnie działają)

Jako osoba nie siedząca w tej branży prosiłbym was o pomoc w doborze tego sprzętu bo co źródło to inna teoria już mi się zrobił mętlik w głowie