SPRĘŻYNY TYŁ

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pomocy. Padły mi tylne sprężyny i nie dopuścili mnie na badaniu techn.
Za tylnią sprężynę w ASO chcą 150,-PLZ/szt.
Skąd można wziąć taniej? Gdzie? Jakieś wymienniki?

Wiem, że temat często się pojawia, ale na wyszukarce nie wiele wyskoczyło. Sprawa pilna, bo wyjeżdżam, dzięki wszystkim!!!

mialem to smao ostatnio ale wyminielm na NK i sprezyny HR ale ty chyba wolisz cos innego..
mi w kazdym badz razie pekla jedna psrezyna strasznie... zostalo z nij... hmm 4 zwoje z 7 ...

Andrzej Libera mowil niedawno w polscie [awaria] siadl tyl, ze pasuja sprezyny od opla

"Polecam sprężyny od opla, cena jakieś 75 zł za sztukę."

To chyba wszystko wyjasnia hehe.

Już przechodziłem przez sprężyny od opla (Astra II) było nawet dobrze przy 5 osobach, ale na pusto to prawie jak Małysz. Wymieniłem na jakieś polskie już 30 tyś i jest OK. Sklep na Karmelickiej.

Prawdą jest, że ople nie uchodzą za wzór w dziedzinie własciwego zestrojenia zawieszeń...i to jeszcze z paką espero, ale wszystko jest lepsze niż "fabryka" daewoo...może warto od czegoś zacząc...a dopiero na później zostawić sobie ventury, eibachy i takie tam.

Dzięki Panowie! Już zrobione. Mam z tyłu nowe sprężynki. Tył poszedł do góry o jakieś 2 cm, czyli musiało być nieźle.
Torito, dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście na Karmelickiej jest niepozorny sklepik, a sprężyny mieli w dwóch twardościach i po 95,-PLZ.
A tak a propos sprężyna z kropą białą i niebieską to jest miękka, czy średnia? A z trzema kropami: niebieską, czerwoną i białą?
Dzięki

3 kolory oznaczają sztywniejsze

Ja mam z przodu z 3 kropkami...

Cytat:
2003-07-01 13:35:11, mikulasz pisze:
Dzięki Panowie! Już zrobione. Mam z tyłu nowe sprężynki. Tył poszedł do góry o jakieś 2 cm, czyli musiało być nieźle.
Torito, dzięki za podpowiedź. Rzeczywiście na Karmelickiej jest niepozorny sklepik, a sprężyny mieli w dwóch twardościach i po 95,-PLZ.
A tak a propos sprężyna z kropą białą i niebieską to jest miękka, czy średnia? A z trzema kropami: niebieską, czerwoną i białą?
Dzięki

Nie ma za co jesteśmy tu by sobie pomagać. Dobrze że mogłem się przydać choć jestem z wami od kilkunastu dni. Pozdrawiam.

A dla mnie są jednak za sztywne. Podobało mi się to, że wcześniej tak "pływał". Mogłem wziąć te miększe. Może się trochę rozjeżdżą.

to pływanie powoduje większom prace i zużycie

Zużycie czegom?

krańcowych części sprężyn które pękają łamią się przy samych gniazdach i w ten sposób powodują że bolid jest miekki.

No trudno. Niemniej było fajnie jak pływał