Witam!
Od zeszłego tygodnia coś zaczeło stukać w mojej Cari. Stukot był ( i niestety jest nadal ) wyraźny wtedy gdy np zredukuje biega i szarpne autem lub gdy przyspiesze badz przychamuje gwałtownie. Jako że nie cierpie jak coś jest nie tak pojechałem dziś do mechanika. Mechanik stwierdził ze sa luzy na przegłubie wewnetrznym albo poduszki pod silnikiem są wybite. Przy czym poduszki mozna sprawdzic tylko wtedy jak wyjmie silnik. Cena poduszki ma sie wahać w granicach od 100-200 zł plus robocizna. Natomiast przegłubu jest nie do zodbycia no może w ASO ale ta opcja naprawy raczej odpada. Mam pytanko czy może ktoś walczył juz z takim stukotem i czy jest sens zaczynać od wymiany poduszek - to przynajmniej jest do zrobienia w jakichs relanych pieniądzach A może szuką raczej przyczyny w przegłubie i robić jakąś regeneracje???
cześć
czy jesteś pewien że te stuki są z przodu auta .????Kiedyś wymieniałem poduszki w carinie i wcale nie trzeba wyciągać silnika żeby zobaczyć czy są zerwane a jeśli chodzi o przeguby to przecież nie musisz naprawiać w ASO tylko kupić
Przeprosiłem sie w sobote z Toyotka (a juz ja miałem sprzedać)
Okazało sie bowiem ze mechanik który zmieniał łącznik stabilizatora i jeszcze pare innych rzeczy NIE DOKRECIL KOLA!!!
Na szczescie cos minie podkusilo zeby odkrecic kolo i przygladnac sie temu niby uszkodzonemu przegłubowi.
Tak ze teraz znowu jest cichutko i spokojnie
przegub jest do dostania jako zamiennik, ale cały (wewn+zewn) i bynajmniej tani nie jest , ale nie taak drogi jak w aso. Mozna tez poszukac regenerowanego z gwarancja np firmy 4....x.
apropo stuku przy ruszaniu. najprawdopodobniej masz wybitą tylną poduszkę pod silnikiem. ona wygląda jak "stołek"ma takie cztery łapy i jest z tyłu przykręcona do tzw. wózka. trochę się kiepsko ją wymienia ale na pewno nie trzeba wyjmować silnika. to bzdura. zacznij od tego. ale radzę znależć używaną bo w ASO będzie droga. nie sądzę ,że jest to pzregub wewnętrzny ale.....wszystko jest możliwe. to tyle ile mogę pomóc nie widząc auta. pozdro