Długość linki sprzęgła?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,

niedawno pękła mi linka sprzęgła=>kupilem nową=>do mechanika on zaklada i
1) sprzęglo bierze prawie że na samej górze, wcześniej bralo tuż przy podłodze. czy tak ma być?
2)najpierw nie wysprzęglało do końca i sie sprzęglo zaczeło ślizgać, ale zaczoł kombinować z łapą sprzęgła i już jest ok, z tym że dalej bierze na samej górze.
3)on mi mówi że linka jest troche za krótka. czy ma racje?
4) przy pedale sprzęgła jest taka sprężynka, z wymianą jej, jest dużo roboty no trzeba pedał wyjąć.. ale mechanik mowi że nie jest ona ważna(?!) faktycznie, pedal wraca na swoje miejsce i jest wszystko normalnie = nierozumiem.

moje pytanie, ile ta linka powinna mieć długości? MKV 1.8D '91 ; ta co kupilem ma 812mm.może ktos wymieniał i pamięta.. albo ma dostęp do części i mógłby sprawdzic..

pozdrawiam

Kajtek

chyba coś nie tak jest z tą linką rzeczywiście bo masz samoregulator więc nie powinno być różnicy

A nie mozesz porownac rozmiarow ze stara linka? Wiem, ze peknieta, ale moze jakos sie uda. Co do linek, ja tez mialem taka sytuacje, ze kupilem niby do mojego auta, o kazalo sie ze za dluga. Tyle tylko ze u mnie pedal wpadl w podloge od razu.

A tak btw. z tego co wiem, to nie da sie inaczej lapy ustawic.

Łapy od sprzęgła nie da się przestawić, a jak mechanik Ci przestawił to niech ustawi tak jak było, bo tam jest taki rowek wyfrezowany na śrubę i jak się przestawi to przy mocniejszym naciśnięciu na pedał może sama przeskoczyć na swoje miejsce (u mnie tak było) i jak masz źle ustawione to nie będzie jazdy. Ja z tą regulacją też nie mogłem dojść po wymianie sprzęgła. W końcu podłożyłem kilka podkładek pod kołnierz gumowy linki właśnie na łapie i jest dodrze. Podkładki gdzieś 12 czy 14 nie pamietam.

A jaki masz model Essika?

Bo na pedale masz jeszcze coś takiego jak "samoregulator".
Nie we wszystkich modelach sam się reguluje - taki kit.
Jezeli na pedale sprzęgła masz śrubę z łbem imbusowym to wcale nie jest to samoregulator. Musisz sam sobie wyrególować wysokość sprzęgła. Tolerancję ma duza. Moze to być to. Wymieniałem to właśnie tydzień temu. Nie powiem było trochę dłubania bo mało miejsca (godzina z głowa pod kierownica).

A jak mechanik grzebał Ci przy łapie sprzegła to lepiej niech poprawi jak było - tak jak mowi poprzednik bo nie jest do regulacji.

Pozdrawiam
PETER