MotoNews.pl
5 PROBLEM Z odpalaniem bravy 1.6 na zimnym silniku POMOCY (195508/0) - PT

PROBLEM Z odpalaniem bravy 1.6 na zimnym silniku POMOCY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich czytających mam mały problem od paru dni zaczoł mi sie pojawiac problem jak rano czy wieczorem chce odpalic auto to nieodpali odrazu tylko zaskoczy szarpnie pare razy silnik zgasnie i za drugim razem dopiero odpali a potem to przechodzi i można odpalać bez problemu. Problem jest tylko na bardzo zimnym silniku auto stoi w garażu a w pracy na parkingu i staje sie to uciąrzliwe a idzie zima silnik 1.6 16v 2000r może ktoś sie spotkał z takim problemem i wie co może być nie tak ( wymieniłem przewody i swiece i niema reakcji) DZIENKUJE ZA POMOC POZDRAWIAM

Jak kopulka? Moze ma wypalony wegielek? Albo masz akumulator juz slaby, wbrew pozorom nawet taki co kreci rozrusznikiem moze byc juz lewy. Mialem tak kiedys w Suzuki, auto prychalo stekalo i nic, po zmianie akku objawy ustapily.

kopułki niemam jest cewka zapłonowa elektroniczna akumulator sprawdze jutro jak postoi autko cała noc przed odpaleniem i podam wartosc PS. jaką powinien mieć wartość by było dobrze bym wiedział dla poruwnania czy muj już pada czy jeszcze jest dobry ale wartość zamieszcze jutro POZDRAWIAM

Moze masy tez nie byc, tzn slaba, fiaty maja g....e polaczenie elektryczne. Sprawdz gruby przewod idacy od karoserii do silnika[skrzyni, moze byc nadgnily juz albo zmurszaly objawy potrafia byc tez podobne.

dziś rano zmiezyłem napięcie na akumulatorku i było 12.60 to wystarczające czy mało i zaraz ide sprawdzać kabelki POZDRAWIAM

Troche malo. 12.6V to napiecie na wylaczonym silniku? Przy rozruchu moze spadac ono nawet do 9 V wtedy czesto iskra jest juz za slaba aby rozpalic mieszanke. Przy przekreceniu kluczyka prad zabiera na chwile pompa paliwowa aby podac paliwo. U mnie tak bylo, ze zabierala w zasadzie caly prad i potem mozna juz bylo tylko chechlac kluczykiem, auto kaszlalo, ale koniec koncow nie zapalalo. Jak masz mozliwosc, pozycz od kogos mocne, sprawne akku.

sprawdziłem kabelki i sa oki a napięcie po nocy na zgaszonym silniku przed odpaleniem na 12.60 a jak odpale i załoncze światła napięcie utrzymuje sie na 14.10 wienc to chyba bedzie wina akumulatorka nietrzyma prondziku albo coś go rozładowywuje ale cooo??? hmm?

kolego czy masz zamontowaną instalacje lpg ??

tak jest zamontowana instalacia ale odpał nastepuje na bęzynie a dopiero po zagrzaniu silnika do 50 stopni następuje przełonczenie na gaz instalacja jest nowa ma jakieś 1.5roku sonndy itd jest oki

może masz to
http://www.lpg-wrzosowa-legionowo.com/index.php?p=blad

co się wiąże z trudnościami z zapaleniem auta także na benzynie