| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2007-10-24 12:52:18 twoim problemem jest złe ustawienbie dawkowania gazu co powoduje te strzały jak z armaty i szarpanie auto dostaje poprostu za duzo mieszanki i nie jest w stanie jej spalic co powoduje wydalanie jej ze spoalinami i nierówna prace silnika
dalsze jezdzenie w takim stanie moize ci grozic rozwalenie silnika udaj sie zatem na regulacje i przeg;ad instalacji gazowej do jakiegos dobrego gazowca |
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2007-10-24 13:40:40 prawdopodobienstwo ze to świece lub zapłon jest bardzo niskie
w katowicach polecam 2 gazowników jeden na ulicy kolejowej obok stacji diagnostycznej i bazy transportowej firmy JAS FBG i druga w katowicach załężu obok przejazdu kolejowego z ulicy dobrego urobku |
adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-10-24 13:43:42
na gazie świece, przewody WN, kopułka palec muszą być w idealnym stanie, bez tego na gazie nie będzie chodzić dobrze i żadne ustawienia gazu nie pomogą |
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2007-10-24 14:05:30 gdyby tak było to na benzynie miałby podobny problem stawiam wiec na regulacje
|
greenberg Espero 1.5 San Diego na 45% | 2007-10-24 14:07:17
a przełaczqasz na gaz odrazu po uruchomieniu silnika czy sam przeskakuje po nagrzaniu sie? |
adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-10-24 14:11:41
Na gazie walnięte świece i przewody jest o wiele bardziej odczuwalna niż na PB. Na PB świece wymieniasz dwa razy rzadziej niż na gazie. Porządny i doświadczony gaziarz nie będzie chciał ustawić instalki na starej elektyce ot i wszystko ode mnie |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-10-24 16:10:47 Zmień:
1. Świece, 2. Kable, 3. Cewkę rozdzielacza w aparcie zapłonowym 4. Palec w aparacie zapłonowym (to przy okazji) |
cassini Daewoo Espero Zabrze | 2007-10-24 16:23:32 Dzięki kisztan i tak właśnie zrobie!!!
Po wymianie dam znać czy pomogło |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-10-24 16:39:07
To polecam sprawdzić wszystkim użytkownikom Esperaków, którzy jeszcze nie wymieniali tej cewki. Mam silnik 1.5 bez LPG Autko jeździ bardzo dobrze. Natomiast za namową jednego Klubowicza rozebrałem kiedyś ten aparat. Cewka wyglądała tragicznie. Zupełnie tak jakby się miała w każdej chwili rozpaść. Czas wymiany w warunkach garażowych ok. 40 minut (najgorzej wybić sworzeń). Pomoc drugiej osoby też się przydała. Kiedy ta cewka nam padnie w trasie, to wymiana samemu raczej niemożliwa. Chyba że wozicie ze sobą imadło i spory młotek (0.75 lub 1kg). Koszt zakupu cewki niewielki ale mamy pewność działania na następne 10 lat. |
adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-10-24 17:15:11
Pisałem ci to dwa razy od początku
Dziękować nie musisz ale czytaj następnym razem jak ktoś odpowiada |
cassini Daewoo Espero Zabrze | 2007-10-24 18:16:05
Ok adamus0 Tobie też dziękuje i mam nadzieje, ze uzyskane tutaj informacje pomogą mi rozwiązać problem mojego Esperka |
cassini Daewoo Espero Zabrze | 2007-10-24 20:26:30 Jeszcze jedno pytanie!!!
Czy ktoś z klubowiczow wie gdzie mogę dostać świece Briska i kable Tesli w Zabrzu lub okolicach?? Dzieki z góry za odp. |
mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2007-10-24 22:44:07 Miałem problem identyczny jak opisujesz.
Jazda w trasie i wjazd do miasta- korek, światła= ciepło pod machą i... nagle jakieś jaja. Wypadał zapłon i bardzo nierówno pracował. Przewody i świece wymieniałem nowe na... nowe i dopiero teraz jest ok jak założyłem oryginalne przewody. Robiłem również regulację w między czasie. Wniosek mój jest taki- Jeśli się nakłada zła regulacja (zwłaszcza uboga mieszanka) i np. uwalone przewody, to objawy będą nie do zniesienia. Przy niewielkich przebiciach i dobrej regulacji da się żyć... Swoją drogą nie otrzymałem na forum odpowiedzi co do zależności szarpania i wypadania zapłonu od wysokiej temperatury, ale podejrzewam, że jest to związane ze zubożeniem mieszanki na rozgrzanym silniku + przebicia = nałożenie się obu tych czynników. Pozdrawiam, Darek. PS. Zrób jak piszą koledzy- wymień wszystko, co może dawać przebicia i później dobra regulacja. Powodzenia! |
cassini Daewoo Espero Zabrze | 2007-10-24 23:02:38
Dzięki mswalcza za odpowiedź. Przed chwilą wjechałem do garażu i przy zgaszonym swietle podniosłem maske i NIE MAM "dyskoteki" na kablach. Tak to sobie przemyslałem i sądze że poprostu świece jak się grzeją bo nie mają juz tej energii co powinny mieć - szczególnie dla gazu. Może i mam zbyt ubogą mieszankę, bo na spalanie nie narzekam (10L/100KM w cyklu mieszanym) więc twoje przypuszczenia chyba są dobre. Ale jednak zdecyduję się na wymianę świec i kabli jako czynność pierwszą bo i tak muszę to zrobić,,,,a potem zobaczymy, jak nie pomoże to cewka i kopułka... na koniec zostawię regulację bo to najczęsciej to kasa wyrzucona w błoto (tak miałem w poldku) |
mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2007-10-26 00:02:01 Daj znać jak się uporasz
Myślałem też o świecach... U mnie często jest gorąco pod machą
Lubię sobie depnąć i później czasem troszki mu zapłon wypada
Ale teraz i tak jest duuuużo lepiej niż kiedyś. Świece NGK i kable jak już wspominalem org. Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na efekty... PS Nie musi być od razu dyskoteka, wystarczy, że gdzieś przewód przylega, przyciera się i przebija... Nie zawsze to tak bardzo widać. (Niestety) |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2007-10-26 13:46:59 ja bym nie wymienial wszystkiego na raz..tylko sukcesywnie..zaczynajac od swiec..wymien jedna rzecz i jesli nie da efektu wymieniaj dalej..po co wymieniac od razu wszystko? a co do zaleznosc od nagrzania to dopiero po nagrzaniu jak zacznie pracowac sonda lambda nastepuje racjonalne dawkowanie paliwa..i dopiero wtedy wychodza wszelkie niedociagniecia calego ukladu |