Przełanczanie na LPG przy określonej temperaturze ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktos wie jak mozna dołozyć do prostej instalcji LPG takie cos lub wykonac samemu ?????

musi być coś co daje sygnał do przełączenia, na podstawie czegoś tam, np określonej temperatury lub obrotów.

Jest taki reduktor BRC genius który ma wbudowany termometr i jeśli ciecz chłodząca która przez niego przepływa odpowiednio się rozgrzeje redutkor podaje sygnał który można wykorzystać aby automatycznie przełączac na gaz (zamiast przełącznika).

Sam planowałem zastosować taki układ, ale czy napewno jest taka potrzeba? Chyba lepiej samemu przełączać jadąc na prostej niż jakby akurat na środku skrzyżowania układ sam by się przełączył dławiąc przy tym silnik. IMO manualne przełączanie w prostych instalacjach mikserowych czy blosowych jest bezpieczniejsze.

ja i z tego co wiem większość ludzi przełącza na gaz zaraz po odpaleniu, lepiej jak silnik dostanie swoją temperaturę i dopiero dostanie gaz. No ale różnie ludzie robią, ja odpalę na paliwie pochodzi z 2 minuty zanim zdążę zamknąć garaż to daje gaz

ja jeszcze na gazie nie jeżdzę ale planuje tak robić że na gaz będę przełączał dopiero jak wskazówka na termometrze się ustabilizuje, tj. u mnie po przejechaniu ok 2km. ile benzyny przez ten czas zuzyje? 1 szklankę? pewnie mniej. Więc praktycznie można pominąć taki koszt.

wiem że dużo ludzi jak tylko może to odpalają na gazie nawet w zimie, ale to tylko pozorna oszczędność, bo od tego mogą się sypnąć inne podzespoły, np reduktor, juz nie mówiąc o tym że silnik potrzebuje raz na jakiś czas przesmarować sobie wtryski lub pompe paliwa (jeśli ktoś ma ją odłączaną przy pracy na lpg).

Bardzo przydatna opcja! Nie daj się namówić na jakieś badziewie, które nie ma możliwości podłączenia czujnika temperatury (taki Blitz na przykład).
Masz czujnik temp to o gazie sobie przypominasz dopiero jak rezerwa zacznie migać.
A z tym przydławieniem to nie przesadzajmy. Jak się dobrze wyreguluje czasy, to jest to prawie nie zauważalne.

ale czy jest mozliwosc podłączenia do prostej instalacji STAG 2-L,wiem ze oryginalnie nie ma takiej opcji ale moze jakis patent mozna zrobić??????

Cytat:
2007-10-25 08:58:45, Kamil_H pisze:
[...] A z tym przydławieniem to nie przesadzajmy. Jak się dobrze wyreguluje czasy, to jest to prawie nie zauważalne.

Wiadomo że automatyczne przełączanie byłoby dużo wygodniejsze, ale co gdy brak jest komputera gazu? czyli wlasnie w przypadku prostej instalacji? jak zrealizowac plynne przejscie z benzyny na gaz ?

przelacznik po przelaczeniu na LPG musialby odlaczac wtrysk benzyny np z 2 sekundowym (?) opóźnieniem żeby gaz zdążył dolecieć z reduktora.

Tak samo w drugą stronę chyba odłaczać gaz z jakimś opóźnieniem, aby pompa paliwa miała czas na wytworzenie odpowiedniego ciśnienia.

Jest jakiś przełącznik/układ co by to realizował? ale nie chodzi mi o kupowanie jakiegoś komputera do gazu specjalnie aby realizować funkcje opóźnienia. Już prędzej zrobie sobie dwa przełączniki, jeden do benzyny a drugi do LPG.

No jak mamy jakiś zupełnie prymitywny układ typu już nawet nie "1 1/2 generacji" tylko 1 1/16 który zamiast krokowego ma atrapę a lambdy nie ma podłączonej a komputer to właściwie nie komputer tylko pusta obudowa, to rzeczywiście nic się nie poradzi Takie powiedzenie jest nawet: Z g... bata nie ukręcisz

Cytat:
2007-10-25 23:23:08, Kamil_H pisze:
[,,,] to rzeczywiście nic się nie poradzi Takie powiedzenie jest nawet: Z g... bata nie ukręcisz

jednak są dostępne czasowe przekaźniki -->link

idealne rozwiązanie do przełączanie benzyna-gaz-benzyna przy prostych instalacjach. Jeśli do tego znajdziemy jakiś termiczny przekażnik który np załączał by się po osiągnięciu temperatury 60 stopni no to już mamy pełny automat.

[ wiadomość edytowana przez: blue827 dnia 2007-10-27 00:37:16 ]

[ wiadomość edytowana przez: blue827 dnia 2007-10-27 00:37:46 ]

no nareszcie cos konkretnego,nie orientujesz sie jakie czasy mozna ustawic w tym przekazniku ?????mysle ze na poczatek mozna by spróbowac

far77 to Ty już masz tą instalkę cz nie, bo wcześniej pisałeś, że jeszcze nie masz a widzę, że kombinujesz jak byś już jakąś instalkę chciał ulepszyć?

moze zle sformułowałem zdanie ale instalacje posiadam z cudownym sterowaniem STAG-2L juz została ogarnieta i teraz jezdzi normalnie.