Spalanie w oplu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam pytanko mam opla kadeta 1600 z wtryskiem i pali mi 15 litry w miwście co zrobić by palił mniej
proszę o pomoc...

hej.a może włącza Ci się taka pomarańczowa kontrolka podczas jazdy?to wtedy oznacza, że przełącza się w tryb awaryjny i wtedy wiecej pali.musisz odczytać kody błędów i usunąć przyczynę.

witam
nic się nie zapala
ponoć nic się nie da zrobić tak steruje komputer
chciałbym by szybciej zmieniał biegi ale to nie wykonalne dzięki
pozdrawiam

dobra to może spytam tak.czy przy włączaniu zapłonu w ogóle Ci się zapala ta pomarańczowa kontrolka?bo moze masz odłączoną ją tak jak ja miałem i nawet nie wiadomo czy świeci czy nie.ona powinna na początku się zapalić po odpaleniu auta zgasnąć.może spróbuj odczytać kody błędów.jak coś to na maila mogę wysłać skana z ksiażki jak to zrobić.pozdrawiam

witam
może mi podpowiesz gdzie iest umiejscowiona ta kontrolka i jaki ma obrazek bo mam książke serwisową ale nic z niej nie wiem bo nie jest po polsku
mam tesz naprawę opla no i tu nie ma opisu
no a te błędy w jakim miejscu jest ta wtyczka
dzięki za cierpliwość
pozdrawiam...

kontrolka jest pomarańczowa i jest w lewym dolnym rogu deski rozdzielczej.ma taki jakby piorun czy coś co symbolizuje chyba układ elektroniczny. a co do wtyczki to jest jak otworzysz maskę po lewej stronie.Taka wtyczka zaślepiona i zdejmujesz tą zaślepkę.Powinny być opisane te wtyki.Mostkujesz wtyki A i B a następnie włączasz zapłon i ta lampka pomarańczowa na desce rozdzielczej zaczyna migać.Najpierw pokazuje kod 12 trzykrotnie.To jest tak:jeden błysk lampki ok sekunda przerwy i dwa błyski lampki w odstępie ok pół sekundy i to daje kod 12.tak jest 3 razy a potem właściwie błędy wyświetla o ile takowe są. np.34: trzy błyśnięcia lampki w odstępie ok pół sekundy, potem sekunda przerwy i cztery błyśnięcia lampki w półsekundowej przerwie.jak nie znajdziej to podaj mi maila to wyślę skana albo foty tego.

witam
dzięki za wytłumaczenie
dzisiaj się namęczyłem zdjełem deske jest durzo żaróweczek popalonych ale to co pamiętam to z lewej strony nie ma wcale żaróweczek jak będę się dobże czuł to jutro pozakładam nowe bo ze mną nie jest tak prosto jestem na wózku i mam kłopoty z kręgosłupem seśli mogę prosić o zdjęcie tej wtyczki to był bym wdzięczny bo z książki nic nie kapuje

andrzej_m55@wp.pl
dzięki i pozdrawiam

dobra skan poszedł na maila.a fotkę nie mogę teraz zrobić z braku czasu.Najwyżej po weekendzie zrobię jak nie uda Ci się znaleźć.

witam
dzięki za fotki teraz wiem o jaką kostke chodzi
jeszcze jedno czy silnik krokowy ma wpływ na spalanie gazu???
pozdrawiam i powodzenia na studiach...

spoko, fajnie, że znalazłeś tą kostkę.niestety nie wiem, czy silnik krokowy ma jakiś wpływ na spalanie gazu.mi się wydaje, że nie ma wpływu bo co innego steruje dopływem gazu.niestety ja nie mam instalacji lpg więc nie mam w tym doświadczenia.ale może ktoś będzie wiedział.