Opłata akacyzy 2 dni po terminie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wiadomo akcyze trzeba zaplacic 5 dni po przekroczeniu granicy. Niestety, z przyczyn niezalezych ode mnie nie zmiescilem sie w tym czasie. Pytanie: czy orientuje sie ktos jaka niespedzianke moze zafundowac Urzad Celny dla spoznialskich (7 dni po sprowadzeniu)?

Datę sprowadzenia sam sobie wpisujesz, jednak nie może być wcześniejsza niż data pierwszego przeglądu technicznego i tłumaczenia brifu, sam też przy swoim aucie się nie wyrobiłem ale pani nie robiła nic złego za zwłoke, o ile pamiętam to było jakieś 3 dni

Wlasnie wrocilem z UC. Gosciu chcial mi dac mandacik w wysokosci 100pln, probowalem go przekonac; "wie Pan... czasu nie bylo... z pracy nie moglem sie zwolnic (to akurat prawda)... nie dalo by rady jakos tak normalnie zamatwic?", odpowiedzial - zobaczymy. No i zobacze za tydzien jak bede dokumenty odbieral, czy wtedy mi nie przyszykuje niespodzianki za moja zwloke.
Poinformuje Was o tym.

Ja się więcej spóźniłem chcieli mi 300 zł wlepić ale się udało
Ja dlatego w UC się nie zjawiłem bo miałem już mieć wszystko przez agencję celną załatwione ale okazało się, że oni tylko docsy wypełnili a ojciec miał je zanieść do UC ale tego nie zrobił tak czy inaczej Pani potraktowała mnie bardzo dobrze i nic nie zapłaciłem

ja na 12 dzien akcyze zaplacilem jak sie doczepili to powiedzialem im ,ze auto kupilem z ta data jaka maja na fakturce,ale granice pozniej przekroczylem

Cytat:
2007-09-07 13:08:23, osan pisze:
ja na 12 dzien akcyze zaplacilem jak sie doczepili to powiedzialem im ,ze auto kupilem z ta data jaka maja na fakturce,ale granice pozniej przekroczylem

W moim przypadku data do nie przeskoczenia jest data przegladu w Polsce.

[ wiadomość edytowana przez: warp dnia 2007-09-07 15:02:19 ]

to tylko znajomości bądź dobra wola urzędnika mogą Ciebie uratować od niepotrzebnych wydatków...

ale to nie sa chyba jakies wilkie pieniadze chyba za dzien zwloki jest gdzies naliczany procent kolo 50 zl

Odsetki to śmieśnie małe grosze ale najgorza w tym wszystkim jest kara - mandat min.100zł (nie może byś mniejszy bo to pochodna od nwjniższego wynagrodzenia). Można prosić o nie karanie powołując sie na znikomą szkodliwość czynu (przecież ta akcyza to grosze) lub zastosowanie instytucji czynnego żalu- przecież sam przychodzę od urzędu zapłacić akcyzę i te groszowe odsetki za 2 dni zwłok a nie złapał mnie urząd na niepłaceniu podatków. Najlepiej razem z deklaracja złożyć pismo o nie karanie za to spóżnienie umotywować i liczyć na dobre serce fiskusa

No i przyszlo mi wezwanie aby sie stawic do Urzedu...
Powoluja sie na art 56 pragraf 4 kks
Ma ktos moze przyklad odwolania/prosby o odstapienie od kary/mandatu?
Przydalby sie jakis wzor bo nigdy takich pisemek nie pisalem.