Jak odłączyć gaz w butli??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem ulatnia mi sie gaz gdzieś na obejmach przy reduktorze, nie grzebie sie tam bo mocniej zaczeło sie ulatniać. Mam pytanie gdzie się odłącza gaz w butli w bagażniku, ma ktoś może jakiś odnośnik do strony gdzie to jest wytlumaczone na rysunku. Prosze o szybką odpowiedź bo wóz mi wybuchnie

zadzwoń do gazownika i go zapytaj jak niemasz numeru to wez książke telefoniczną i do obojetnie jakiego

zaraz na wyjsciu przewodu gazowego z butli jest elektrozawor , jesli nie dostanie od napiecia , a tak sie stanie jesli albo recznie nie przelaczymy na gaz badz nie przelaczy automat , to ulatniac bedzie Ci sie tylko gaz na odcinku od elektrozaworu do reduktora .
nie ma wiec potrzeby zamykac gazu na butli , przy rozlaczeniu rurki przy reduktorze wyleci tylko to co jest w niej , niemniej stanie sie to dosc intensywnie i elementy pokryja sie szronem . pozniej juz mozna naprawiac .

przy butli zaraz obok zegara jest takie pokrentełko to jest zawór odcinający

Cytat:
2007-10-31 16:22:35, cinus pisze:
przy butli zaraz obok zegara jest takie pokrentełko to jest zawór odcinający

mozna go zakrecic , napewno nie zaszkodzi , ale do malej naprawy wystarczy polegac na elektrozaworze .

Cytat:
2007-10-31 16:26:02, Mad pisze:
mozna go zakrecic , napewno nie zaszkodzi , ale do malej naprawy wystarczy polegac na elektrozaworze .

w teorii tak

Cytat:
2007-10-31 16:28:15, cinus pisze:
w teorii tak

w praktyce tez , sprawdzone empirycznie na kilku instalkach

Cytat:
2007-10-31 16:32:43, Mad pisze:
w praktyce tez , sprawdzone empirycznie na kilku instalkach

zapomniałeś dodać że nie wszystkie instalacje mają elektrozawór...
Te montowane przed 30czerwca 2001r nie mają elektrozaworu....
a tak na marginesie niektóre elektrozawory i tak nie trzymają (roczny wypust firmy BRC)

Cytat:
2007-10-31 16:28:15, cinus pisze:
w teorii tak

hmmmm...
W naprawdę małej teorii. Bo czasem się zdąży że elektrozawór nie odetnie - wtedy naprawdę szybko się biegnie zakręcić zaworek na butli

Dzieki. Ufff udało się, ale jakiego miałem stracha że jakaś iskra pójdzie od aku i będzie bum Teraz czeka mnie wymiana gumowego przewodu i obejm. Ale kikuty mi latały jak ta lala