Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() pcmaniaki SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Stalowa wola | 2007-11-01 20:01:39 Witam. Otoz jakis czas temu zakupilem sobie do lady 2107 halogeny. Wszystko dobrze nawet fajnie wyglada :] ale klopoty sie zaczely po ich wlaczeniu. Otoz po ich wlaczeniu spadlo mi napiecie az przygasly mi kontrolki na tablicy rozdzielczej a halogeny nie swieca dobrze tylko tak sie tla i swieca slabo a nie tak jak powinny. Wiecie moze o co z tym chodzi ? czy to wymaga jakiegos specjalnego podlaczenia ? nie wystarczy plus i masa ? Bo znajomy mechanik mi cos mowil o jakims przekazniku czy cos takiego... ? ale no wlasnie ale nie wiem o co z tym chodzi ? co za przekaznik gdzie to i po co ? Czekam na wasze porady... [ wiadomość edytowana przez: pcmaniaki dnia 2007-11-01 20:02:00 ] |
![]() Góral (M) Loża Szyderców Opel Meriva A Helmond | 2007-11-01 20:24:12 stara instalacja, brak przekaźnika, duże obciążenie...
dobra rada: słuchaj dobrych rad znajomego mechanika. |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2007-11-02 10:43:13 Przekaznik Encyklopedia
Wcale nie zalecam krytycznie wierzyc w to co napisza w tej encyklopedii - niestety sa tam bledy, ktore sam znalazlem. Generalnie chodzi o to, ze "duzy" odbiornik(zarowka halogenu) ciagnie duzo pradu-bo jest naogol mocna(waty) Duza moc=potrzeba duzego pradu, na zwyklych kabelkach badz gdzie podpietych moze spowodowac spalenie sie instalacji. Pomijajac juz fakt duzego poboru pradu. Przekaznik jest po to, aby przez niego plynal duzy prad, a nie przez kable, wylacznik, bezposrednio. To jest jak by Ci to przyblizyc, jak grzalka elektryczna - bez tego sie rozgrzewaja kable, i moga splonać ![]() I to nie zarcik. Przekaznik z gory jest przystosowany do przeplywu przezen duzego pradu(amper) |