Problem z silnikiem Astra 1.4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam problem z samochodem, podejrzewam ze cos jest nie tak z silnikiem.
Problem jest dla mnie dosyc nietypowy, i niebardzo wiem co robic ...
Prosze o rade

Czym sie objawia problem:
Samochod chodzi poprawnie, odpala bez zarzutu.
Niestety mniejwiecej co jakies 300km w trakcie jazdy silnik gasnie (jadac normalnie na biegu), oswieca sie zolta lampka bledu silnika, oraz lampka oleju. Pozniej przez jakies 15 minut auta nie mozna uruchomic. Rozrusznik kreci, ale auto nie chce sie uruchomic. Jak sie wlaczy to znowu mozna jezdzic.

Kiedys bedac na przegladzie gazu, dowiedzialem sie ze jest jakis problem z mieszanka, niby jest uboga. Ale nic nie zmianiano, poniewaz auto chodzilo dobrze i malo spalalo.

ale gasnie gdy jedziesz na gazie? czy na benzynie? skoro zapala sie 'check engine' to przedewszystkim trzeba zczytać kody błędów , pewnie w jakims warsztacie z interfejsem diagnostycznym, a może nie jest drogi to warto sobie kupić taki.

Dzieje sie tak jak jade na gazie

Dodam ze na Gazie zrobilem ok 7000km, problemy mam moze tak od 1000km.

a parownik nie zamarza???,miałem podobny przypadek przy złym wpieciu sie w obieg wody,kody błedów jak najbardziej zczytac.

A czy przy zamarznietym parowniku auto odpali na bezynie ?
U mnie nie chce nawet na benzynie palic ....
Dzisiaj znowu mialem to samo. 15 minut postalem, i odpalij, jak gdyby nigdy nic.

W jakis sposob mozna sprawdzic czy parownik zamarzl ? widac jakis szron na nim ?

Jak dotkniesz parownika to powinien on byc goracy. Dotykac ostroznie bo mozna sie poparzyc. Jesli jest lodowaty to jest zamarzniety.

Interfejsem do zczytywania bledow silnika jest zwykle spinacz biurowy , ewentualnie kabelek , ale spinacz sprawdza sie tu lepiej. Poczytaj w internecie , nalezy zewrzec ktores styki zlacza diagnostycznego , i policzyc mrugniecia lampki chec-engine.

http://astra.autokacik.pl/diagnostyka.html
prosze bardzo.

Wielkie, dzieki

Dzobacze czy cos uda mi sie z tego wyciagnac

Zastanawiam sie czy czasem nie szfankuje imobilajzer