Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-11-01 22:40:18
niee ale jak pier*olnie to bedziesz czuł po kieszeni wymienia sie wszystko, w sumie rolka to pikuś bo naogół napinacze strzelają ten twój mechanik kiepsko szukał co do poziomu płynu to chyba jest ok |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-11-01 22:51:38 co ty kula - rolki pierwsza najczesiej odlatuje i widac to z praktyki klubowiczow... rolka przejmuje całkowitą siłę naciągu wałków przez wal korbowy, natomiast napinacz zaledwie napina luzny pasek takze różnica sił oddziaływujących na te elementy jest znacznie rózna ![]() Ja osatatnio wymienilem rolke bo po 18 tys km lozysko dostało nieprzyjemnych luzów - a co do mechanika to chyba go zmien bo rolke mozna kupic w kazdym sklepie gdzie maja pierdy do DU ![]() |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-11-01 23:03:36 możliwe, że pasek jest za luźny i przy schodzeniu z obrotów wpada w wibracje.
Tak czy inaczej należy skontrolować pasek i rolki. |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-02 10:36:28 U mnie pompa po wymianie przez pierwszych 500 km też pracowała głośniej... ![]() A czy czasami ten Twój płyn to nie woda ? |
Florys Espero Gdańsk | 2007-11-02 22:07:25 To moje początki na forum i jestem zaskoczony szybkimi odpowiedziami. Dzięki!!!
Faktycznie, sam taką znalazłem i zawstydziłem mechanika. Teraz pozostaje wynegocjować, żeby chłop jeszcze raz rozrząd rozebrał i robotę poprawił... Łatwo nie będzie...
Nie, na pewno płyn i to jakiś dobry- tenże mechanik bardzo nalegał, żeby taki wlać. Drogi był ![]()
To raczej nie wibracje. Zauważyłem, że przy ruszaniu i przy jeździe na obrotach około 1,5tyś/min też jest głośniej. Mechanik twierdzi, że to normalne,że to pasek, ale nie wydaje mi się... Co to może być za dźwięk? Ktoś ma jakieś pomysły? Możliwe, żeby to pompa wody, albo napinacz lub rolka tak się wzbudzały? Poproszę o jakieś sugestie, zawsze to pomoże w walce z mechaniorem... Łukasz i Espero 1,5 DOHC 16V |
![]() Kula69 Klubowy Weteran BMW 530d Warszawa Ursynów | 2007-11-02 22:13:02
moze sie myle ale mojemu ojcu padł napinacz po 20000km i paintowi po 2000km |
![]() rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-11-02 22:27:56 florys sciagnij pasek klinowy - wystarczy wywalic puszke filtra i 3 sruby 13 mm na kole pasowym na pompie wspomagania bez luzowania alternatora (sprawdzone przeze mnie kilkanascie razy) i zobacz czy ten oddzwięk zanika - być moze masz to co u mnie - po prostu wlaczylo mi sie wycie na alternatorze pewnego razu i tak do dzisiaj z tym wojuje i dupa...
jak juz sciagniesz kolo pasowe to mozesz tez zrzucic pokrywe rozrzadu - 2 srobki i 2 minutki roboty i widzisz caly rozrząd jak na dloni - odpalasz silnik i sluchasz dalej (o ile wczesniej nie wykluczysz alternatora i pompy). wszytko to trwa moze 30 minut a wszystko mozna bardzo sprawnie oblukac ![]() |
Florys Espero Gdańsk | 2007-11-03 19:52:33 No i proszę:
Problem dźwiękowy rozwiązany- troszkę za mocno naciągnięty był pasek od alternatora. Pewnie niedługo trzeba będzie go naprawić... A mechanik to oberwie po weekendzie. Razem z rozrządem wymienił uszczelnienie. Coś chyba źle jednak zrobił, bo olej cieknie bardziej niż wcześniej. I co na takigo fachowca poradzić??? Jedna wielka porażka... |
![]() nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-03 20:47:45
...może byłeś "za mięki" przy zlecaniu roboty... jełop nie poczuł respektu, to tradycyjnie olał robotę... Trzeba było ...jak ta panienka z reklamy Castoramy... "Aha... tych płytek to będzie z 5 metrów Aha... To teraz przejdziemy do łazienki... Aha....." ![]() |