? Wycieraczki ostro zwalniają

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Może ktoś z Forumowiczów zna się na takim czymś? Wycieraczki mi ostro zwalniają (w powrotnym cyklu ruchu), gdy wcisnę hamulec (pewnie chodzi i światła stop). A w radiu naówczas trzeszczy jakby zwarcie. Za co by się tu zabrać?

Cytat:
2007-11-26 21:25:22, kabe00 pisze:
Może ktoś z Forumowiczów zna się na takim czymś? Wycieraczki mi ostro zwalniają (w powrotnym cyklu ruchu), gdy wcisnę hamulec (pewnie chodzi i światła stop). A w radiu naówczas trzeszczy jakby zwarcie. Za co by się tu zabrać?

slaba masa..dodatkowe obciazenie instalacji przy wciskaniu hamulca powoduje taki efekt..nic tylko przejrzec instalacje elektryczna

Mam to samo.
Winny przekaźnik wycieraczek.
Koszt? ok. 50zeta.

U mnie wyraźnie przekaźnik aż "trzeszczy" w momencie wciśnięcia kierunku, lub stopu.
Ja już przyzwyczaiłem się

Chciałej jeszcze uściślić, że dzieje się to tylko gdy wycieraczki wracają i chyba tylko (nie jestem tego w 100% pewien) na okresowych.

PS.
Po jakim czasie mija edycja posta.

Cytat:
2007-11-27 07:27:35, kisztan pisze:
Chciałej jeszcze uściślić, że dzieje się to tylko gdy wycieraczki wracają i chyba tylko (nie jestem tego w 100% pewien) na okresowych. PS. Po jakim czasie mija edycja posta.

Tak, na okresowych... to nie będę tego ruszał

Cytat:
2007-11-27 00:09:39, kisztan pisze:
Mam to samo. Winny przekaźnik wycieraczek. Koszt? ok. 50zeta.

Cytat:
Tak, na okresowych... to nie będę tego ruszał

Wyjmij przekażnik [ten taki "najdłuższy"] rozbierz obudowę i spróbuj delikatnie przeczyścić styki ...albo siknij jakimś kontaktem - na jakiś czas wystarczy...
W obudowie tego przekaźnika jest też taki układ elektroniczny odpowiedzialny za czasy wahnięć... Styki się upaliły i właśnie dlatego tylko w tej pozycji "czasowej" wycieraczki szwankują.

PS
a tak poza konkursem ...wiecie, że przecinając w tym układzie jedną ścieżkę można wyłączyć funkcję 3 x wahnięcia wycieraczek podczas uruchamiania pompki spryskiwacza ?

Cytat:
2007-11-27 12:31:18, nawigator5 pisze:
Wyjmij przekażnik [ten taki "najdłuższy"] rozbierz obudowę i spróbuj delikatnie przeczyścić styki ...albo siknij jakimś kontaktem - na jakiś czas wystarczy... W obudowie tego przekaźnika jest też taki układ elektroniczny odpowiedzialny za czasy wahnięć... Styki się upaliły i właśnie dlatego tylko w tej pozycji "czasowej" wycieraczki szwankują. PS a tak poza konkursem ...wiecie, że przecinając w tym układzie jedną ścieżkę można wyłączyć funkcję 3 x wahnięcia wycieraczek podczas uruchamiania pompki spryskiwacza ?

grazias