Toyota Carina 1,8 96" + gaz (7A-FE)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich Szanownych Forumowiczów,

Przepraszam, że bez zbędnych wstępów i pięknych powitań, ale chciałbym prosić Was o radę/podpowiedź. Jestem o włos od kupna samochodu jak w tytule (przebieg 175000 km.) Ostatnią rzeczą jaka mnie powstrzymuje jest obawa, że instalacja gazowa, którą chciałbym mu dołożyć może znacząco zwiększać ryzyko usterki drogiej, jak wszyscy wiemy, sondy lambda i/lub innych elementów. Wydaje mi się, że przeczytałem uważnie wszystkie traktujące o tym wątki, ale pozostawiają mnie one bez tak bardzo oczekiwanej jasności w tym temacie.
Krótko: Czy instalacje gazowe nowej generacji są wystarczająco "inteligentne" i regulowalne by dobrze współpracować z tym oryginalnym systemem jakim jest lean burn? Liczę na wypowiedzi osób posiadających instalację gazową (i sprawdzającą się lub nie) przy takim silniku.

Z góry wszystkim Wam bardzo dziękuję!

Witam
Miałem Carine 1,6 z 97 roku i przy przebiegu 150000 założyłem instalacje gazową 2 generacji zrobiłem 60000 i nie miałem żadnych problemów z motorem moze trochę brał olej ale to niby w tych silnikach norma tak że nie zrobiło to na mnie wrażenia .

a czy ten 1.6 też był lean burn ?
temat dobry może dzięki niemu też coś pomyśle kiedyś
mam ten silnik

Mam 1.6 lean-burn. Na gazie zrobiłem już 30 tysięcy. Mam założony wtrysk sekwencyjny brc seqent 24. Z instalacją nie mam żadnych problemów, bo założona przez prawdziwych fachowców. Mam założony zestaw do lubryfikacji, który jest polecany przy toyotach. Luzy zaworowe mierzone były przed założeniem instalacji i po 30 tyś i nic się nie zmieniło. Zobaczymy jak będzie dalej. Spalanie miasto 8.0-8.5 trasa 7.0-7.5. Niezwykle ważna jest poprawny montaż, każdą nawet najlepszą instakę można tak założyć że poprawnie chodzić nie będzie. Najlepiej montować u kogoś kto ma doświadczenie w toykach.

Nie ważne jaka generacja instalacji.Liczy sie tylko i wyłącznie prawidłowe ustawienie mieszanki.Jezeli ten warunej bedzie spełniony silnik na pewno nie ucierpi i powinien zrobić wiekszy przebieg niż na benzynie.Ważne jest odpalanie zimnego silnika.Mgła benzyny rozrzedza film olejowy na gładzi cylindra powodujać gorsze smarowanie układu tłok-cylinder.

Cytat:
2007-11-07 18:45:36, carinus pisze:
Ważne jest odpalanie zimnego silnika.Mgła benzyny rozrzedza film olejowy na gładzi cylindra powodujać gorsze smarowanie układu tłok-cylinder.

A można tak po polsku ?