| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2007-11-05 14:08:35 WYMIANą USZCZELKI POD GłOWICą o ile miales pecha......zakładamy ze woda ci sie nie zagotowala na garach i nie popuchły...
Zmierz ciśnienie sprezania to zobaczysz... [ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2007-11-05 14:10:15 ] |
tommi-j Renault małopolska | 2007-11-05 14:35:50 edit [ wiadomość edytowana przez: tommi-j dnia 2007-11-05 14:36:40 ] |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-11-05 14:54:17 Nic Tomaszu nie piszesz jak zachowywał się wskaźnik temperatury.
Mimo to ja raczej stawiam na jakąś nieszczelność na łączeniu. Mi w zeszłym roku też ubywał płyn. Powymieniałem wszystkie obejmy na wężach i teraz jest spox. |
tommi-j Renault małopolska | 2007-11-05 15:29:02
A właśnie, że pisałem
|
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-11-05 16:44:49 Upsss....
Skoro tremp. nie wzrosła na głowicy, to nie ma powodów do obaw. Znajdź wciek, zlikwiduj i jeździj. |
maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2007-11-05 19:44:35 Sprawdz trojniki od przylaczenia wody do parownika,sa plastikowe i lubia pekac, saczy sie wtedy z nich plyn jak sie rozgrzeja na nich opaski metalowe.
|
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2007-11-05 22:41:43 mi raz uciekl plyn, wskazowka temp byla na normalnym poziomie a nawet nizej, zorientowalem sie ze lecialo calkowite zimno z nawiewow, przejechanie ok 10 km na pustej chlodnicy spowodowalo uszkodzenie uszczelki :/ |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-06 14:19:39 Ja też jak kupiłem swoje espero, to się po czasie okazało, że poprzedni właściciel je przegrzał (jeżdżąc bez płynu)......
Jak przy okazji wymiany uszczelki pod pokrywą zaworów - zdjąłem pokrywę - to to co tam ujrzałem.... ja pierdole... szok "chyba bez wody zwiedził pół Polski"
Efektem tego jest min. ....zapach spalonej gumy, który poza spalinami, jest wyczuwalny z rury wydechowej. Przejechałem spokojnie z 40000 km a gumę czuć i czuć cały czas
Przykucnij do wydechu i sprawdź czy czujesz gumę. Jak nie czuć to spokojnie
A tak wogóle to po raz N 'ty powraca temat wykonania - zamontowania jakiegoś czujnika poziomu cieczyw w zbiorniku wyrównawczym
---------------------- Temat stary jak prądnica w Junaku - z którą sobie poradzono po ...ok 35 latach
|
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-11-06 15:10:47 mi po wymianie uszczelki przestało cieknoc do wczoraj
opaski zaciskowe musiałem jeszcze raz popoprawiac i węzyki poskracac no i teraz juz chyba nic nie powinno cieknąc |
tomtu PRIMERA GT łódź | 2007-11-06 20:13:09
a może coś takiego klik |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-11-06 22:22:44
fajne, tylko cena chora - 180 zł netto... lepiej chyba zamontować w zbiorniku pływak z magnesem a na zewnątrz kontaktron. |
tommi-j Renault małopolska | 2007-11-06 22:59:15 Dzisiaj zrobiłem dokładne oględziny komory silnikowej i dalej nie wiem gdzie ten płyn spieprzył .
Ani na chłodnicy, ani na wężach nie ma śladów wycieku. Jedynie minimalny osad znalazłem na przyłączu do przepustnicy. Przy pracy silnika "na luzie" poziom płynu utrzymuje się na stałym poziomie. Termostat działa prawidłowo. Po otwarciu dużego obiegu poziom płynu w zbiorniczku obniżył się o 1-2cm, ale to raczej normalne. Natomiast po przejechaniu 2x15km (do pracy i z powrotem) trochę poziom płynu w zb. obniżył się z 1-1,5cm. Płyn w zbiorniczku czysty, na bagnecie i korku wlewu oleju też nie ma żadnej galarety ani wody. Co do dymienia na biało, to faktycznie jakby trochę więcej tej pary szło z rury wydechowej, ale to może być również z powodu niskiej temp. otoczenia. Zastanawiam się czy czasami nie cieknie pompa wody, chociaż przejechane jest na niej dopiero 40kkm. Ale w 1,5 16V nie bardzo jest jak sprawdzić bez rozkręcania. |
Zzzz Opel astra Torun | 2007-11-07 09:17:39 podjedz do jakiegos warsztatu oni maja takie przyrzadziki/pomki montowane zamiast korka w zbiorniczku - na zimnym aucie zwieksza sie cisnienie w ukladzie i widac doskonale wszystkie nawet najdrobniejsze wycieki -ewentualnie sam cos zaimprowizuj tylko nie przesadz z cisnieniem bo uszkodzisz chlodnice
Kupe lat tewmu mialem jeszcze taka usterke ze padla uszczelka na parowniku i niewielkie ilosci plynu dostawaly sie do silnika razem z gazem - podejrzewalem uszczelke pod glowica i przy rozbieraniu silnika sciagam waz doprowadzajacy gaz a tam wewnatrz krople plynu ; - no ale to juz zalezy od konstrukcji parownika . |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2007-11-07 13:19:08
W moim przypadku pompa wody padła po 6kkm.( 6 tyś.km!!!) I też ubywało nie wiadomo gdzie. Pewnego dnia zobaczyłem kałużę pod samochodem. Kupiłem płyn i z góry lałem, a z boku kapało |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2007-11-07 13:36:10 u mnie jak puszczała uszczelka pod głowicą to było widac ale patrzac od spodu samochodu
do tego na ciepłym silniku cięzko cos zauwazyc warto takze pozmieniac te opaski na wezach a same wezyki zmienic na nowe albo poskracac--ja poskracałem te najbardziej zuzyte i juz nic nie cieknie |