Wygluszenie tudziez wytlumienie silnika

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco

Jak na zdjeciu. Przy zakladaniu gazu panowie odcieli taka plastikowa czesc w ksztalcie owalno-rurowego pojemnika.
Podobno ta czesc jest odpowiedzialna za wytlumienie pracy silnika. Mam ją. Czy zamontowac? Dlaczego to odcieli? Jak jest u Was?

Prawdopodobnie odcieli ją bo panuje propaganda że zbiera się tam gaz i może powodować wybuchy.Tłumnik ten jest nie szkodliwy. Spokojnie możesz go założyć.

To był rezonator

Patrz TUTAJ i TUTAJ

rezonator

Tez na to wpadlem, ale dopiero po chwili, a wczesniej nie zrozumialem, ze chodzi o to samo...
To jak zalozyc, czy nie.. ..U mnie nie ma zadnych wibracji...

duzy , maly rezonator

Wiec byly juz 2 inne posty na ten temat.

Z powyzszego rozumiem, ze:
1. Rezonator jakos dziala na pogorszenie dynamiki jazdy na gazie.
2. Moze powodowac wystrzaly !!??!!
3. Powoduje, ze powietrze nie jest bezposrednio i w odpowiednich ilosciach zasysane do silnika (przy gazie).
4. Wyglusza silnik powodujac ze nie wpada on w wibracje...

Czy tak???

Robert_S w poscie REZONATOR bardzo dokladnie określił do czego jest ta wycinana przez "gazownoków" puszka potrzebna w samochodzie.
Ja gazu nie mam, więc nie będę dyskutował na temat czy rezonator w jakikolwiek sposób wpływa na powstawanie, lub nie, wybuchów gazu.
Na pewno rezonator jest dołączony do układu dolotowego jeszcze przed mikserem gazowym, więc nie wiem jakim cudem może się tam zbierać gaz
Gaz mógłby się jedynie cofnąć do rezonatora i do filtra powietrza gdyby np. wypadały zapłony na skutek złej intalacji zapłonowej.
Ogólnie mam wrażenie, że wśród "gazowników" powstał jakiś mit na temat szkodliwości rezonatora, i go wycinają ...
Po co w takim razie montuje się klapy przeciwwybuchowe ??
Chyba, że na tym montujący instalacje "oszczędzają" parę złotówek

Ja rezonatora nie usuwalem, zrobili to przy instalacji gazu podczas jej zakladania. I chyba u zrodla dowiem sie o co tu wlasciwie chodzi. Piszac dokladniej - rozumiem "lopatologicznie"

u mnie mikser wchodzi zaraz za puszką filtru powietrza, czyli przed rezonatorem. Sam rezonator mam, ale mam zaślepiony. silnik pracuje normalnie, bez żadnych przeszkód. I prawdą jest że zbiera się tam gaz. Sam miałem przypadek jak wybuch rozszczelnił mi ten rezonator... a więc, reasumując.. jeżeli jeździsz na gazie i mikser dozuje gaz przed w/w rezonatorem to należalo by zaślepić.
Ja z rezonatorem przejechałem 90000km i było tak smao jak teraz bez niego z małym wyjątkiem - wtedy częściej mi kichał.

Cytat:
a więc, reasumując.. jeżeli jeździsz na gazie i mikser dozuje gaz przed w/w rezonatorem to należalo by zaślepić.

No i właśnie dokłądnie tak samo mam ja!
Przyjżyjcie się zdjęciu!

Usunołem tego drania... Efekt? Czuć pod pedałem... nie dużo, ale da się odczuć że jest lepiej...

A mikser powinien być możliwie jak najbliżej przepustnicy

I wtedy problemu by nie było. Dobrze myśle ?

Cytat:
2003-07-04 17:35:50, Zoltar pisze:
A mikser powinien być możliwie jak najbliżej przepustnicy

I wtedy problemu by nie było. Dobrze myśle ?

Bardzo dobrze myślisz Zoltar

ŁUKASZ, powiedz jaką ty masz instalację gazową ?
Dolot gazu to u Ciebie ta rura peschla zaraz za filtrem ?
Wygląda mi to na instalację typu gaźnikowego - za przeproszeniem ...
W związku z tym wcale się nie dziwię, że masz wycięty rezonator

Ja mam instalację właśnie typu gaźnikowego jednak mikser mam tak blisko przepustnicy, że bliżej się już nie da
Miałem kiedyś jeden strzał, taki że spadł mi dekiel filtra i zaraz po tym fakcie założyłem antywybuch. Choć nazwa jest nieco niefortunna bo on nie zabezpiecza przed wybuchem tylko przed (drogimi) skutkami.

Rjsunset, jak widzisz u mnie wyglada to podobnie. Mikser na zdjeciach jest niewidoczny.
To co jest przymocowane dwoma blyszczacymi opaskami to zabezpieczenie - w srodku jest klapka, ktora zamyka sie kiedy powstaje wybuch w kolektorze a na obwodzie dziurki przykryte gumowa opaska.
Patrzac w prawo do gory pojawia sie wyprowadzenie do rezonatora, zamiast ktorego gazownicy montuja korek strzalowy, znow po to by wybuch nie rozsadzil rezonatora ani rury dolotu powietrza.
Dalej w prawo jest mikser ale widac to tylko od spodu - doprowadzenie weza z gazem. Od tego miejsca poprzez kolektor az do zaworow przestrzen wypelniona jest mieszanka gazu z powietrzem. W rezonatorze jest tylko powietrze co nie zmienia faktu, ze cisnienie powstale podczas wybuchu moze go/rure dolotu rozsadzic.
Wybuch w kolektorze moim zdaniem nie nastapi kiedy jedna iskra poprostu wypadnie - mieszanka gazowo powietrzna wydostanie sie do portek i co najwyzej tam wybuchnie, nastapi natomiast kiedy iskra przeskoczy w momencie kiedy zawory dolotu sa podniesione.