W temacie komputera...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Czy ktoś może mi pomóc w temacie zawieszającego się komputera ??

Niedawno poskładałem sobie komputer ...taki tam „średni”

Mam tam płytę Asus'a (P5 GPL-X SE) z procesorem P4 650 (3,4 GHz). s. 775

Zestaw pracuje niestabilnie - często się zawiesza - najczęściej podczas wyłączania komputera z menu START -> ZAMKNIJ -> WYŁĄCZ KOMPUTER... i wisi...

Podejrzewam „skaczące” napięcia zasilania...
Po odczytaniu wartości napięć z programu diagnostycznego EVEREST ...uzyskałem wynik napięcia zasilania rdzenia procesora na poziomie 1.39V - 1.72V !!! Wydaje mi się to dużo za dużo, bo wg specyfikacji Intel'a napięcia graniczne tego procesora powinny mieścić się w przedziale 1.25V - 1.40V MAX...
Napięcia +3.3v +5V +12V też są wysokie [bliskie granicy normy ATX]
Czy te wartości napięć mogą mieć wpływ na niestabilną pracę?

Jak tak to co mogę zrobić ?

Zasilacz który użytkuję to ZALMAN ZM 460B-APS (460W). ...chyba dałem trochę na wyrost... (zapłaciłem za niego ponad 400zł)

W komputerze odbiornikami są:
- 1 twardy dysk
- 1 nagrywarka
- 1 napęd FDD
- „cieńka” k. graficzna GF 7300GS

Spotkałem się z opinią, że jak w/w zasilacz pracuje z minimalnym obciążeniem, to dlatego daje zawyżone napięcia...??? Ale czy płyta nie powinna tego wystabilizować ???

Służbowy komp wieszał się w podobny sposób.
Był na gwarancji, więc często lądował w serwisie, do momentu aż jakiś praktykant, stwierdził jednoznacznie padnięta jeden moduł pamięci.
Zmienili kość i jest spox już od roku.

Tydzień temu w prywatnym kompie dołożyłem sobie też jedną kość pamięci, ale z inną częstotliwością.
Niestety efektem tego komputer wcale szybciej nie pracuje....

Nie wiem na ile ten trop jest dobry, ale warto sprawdzić.

Pozdrawiam

Weź jakiś zwykły zasilacz 300W pożycz od kogoś i podłącz.
Jak będzie banglać to oddaj ten szajs za 400 zł. i kup zwykły za 100

Może to jest jakiś trop. Pamięci które mam to KINGSTON 2x512MB FSB 400 -Dual- jeżeli diagnoza będzie trafna - to będę walczył, żeby wymienili mi obydwie (gwarancja 5 lat)

Akurat Kingston daje dozywotnia, a 5 lat masz w sklepie.

co do na piecia to nie wiem jak u ciebie ale u mnie mozna je ustawic w Biosie.

ładny OC masz na tym procku Tylko czemu napieciem

1. wyklucz winę systemu operacyjnego - weź jakąś dystrybucję LiveCD linuxa i potestuj.
2. Wyklucz winę RAM-u - na LiveCD często znajdziesz dystrybucje z MemTest86+, zapuść na przynajmniej 4 godziny
3. Napięcia sprawdź w BIOS-ie, ew. użyj oprogramowania dostarczone z płytą gł.
4. Jak masz sprzęt na gwarancji a sam nie znasz się za bardzo to po co leźć.

przyłączę się bo mam irytujący problem.
Mój komputer włącza się po wciśnięciu dowolnego klawisza klawiatury lub po poruszeniu myszą.
Udało mi się w ustawieniach tylko wyłączyć wyłączanie przyciskiem zasilania (nadal można nim włączyć)

Szukałem w biosie, w panelu sterowania...
Może ktoś wie jak to gówno wyłączyć, bo wystarczy trzasnąć drzwiami pokoju by myszka zadrżała i włączyła komputer...

Szukaj opcji Wake on...

Musi gdzieś być.

Cytat:
2007-11-02 12:33:29, Zoltar pisze:
Szukaj opcji Wake on... Musi gdzieś być.

Aleś mu wytłumaczył... Zamiast dawać STAN WSTRZYMANIA wybieraj WYŁĄCZ.

Cytat:
2007-11-02 13:38:56, piotr_ek pisze:
Aleś mu wytłumaczył... Zamiast dawać STAN WSTRZYMANIA wybieraj WYŁĄCZ.

masz rację, tylko w trybie wstrzymania tak się dzieje

w biosie wyłączone wake on xxx a ten jednak reaguje na mysz - trochę to dziwne

stan wstrzymania jest całkiem fajny i chciałbym zmienić coś w ustawieniach windy żeby się nie budził od myszy. Wiesz czy to możliwe? (viśta biznes)

Cytat:
2007-11-02 13:52:13, Robert_S pisze:
chciałbym zmienić coś w ustawieniach windy żeby się nie budził od myszy. Wiesz czy to możliwe? (viśta biznes)

W XP to jest:
Panel sterowania->mysz->Sprzęt->Właściwości->Zarządzanie energią->Zezwalaj temu urządzeniu na wyprowadzanie ze stanu wstrzymania. Wiśty nie znam... jam prymityw na dosie wychowany.

Cytat:
Mam tam płytę Asus'a (P5 GPL-X SE)

tak mi sie przypomniało jak miałem ten sam problem co ty i już prawie siwiałem

gość powiedział mi( a miałem też ASUSA)

" chcesz mieć problem z płytą główną - kup asusa bo to g..."

u mnie zdiagnozowano procesor padnięty - wymieniłem już spokój
ale zanim postawiono poprawną diagnozę wymieniłem: płytę gł, zasilacz, pamięci, dysk...

powodzonka

Cytat:
2007-11-02 14:12:44, piotr_ek pisze:
W XP to jest: Panel sterowania->mysz->Sprzęt->Właściwości->Zarządzanie energią->Zezwalaj temu urządzeniu na wyprowadzanie ze stanu wstrzymania. Wiśty nie znam... jam prymityw na dosie wychowany.

Dzięki, tego właśnie mi było trzeba! W wiśta działa to dokładnie tak samo.

nawiasem mówiąc ja też zaczynałem od dosa, ale teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do niego. Z drugiej strony znajomość dosa powoduje, że dla znajomych jestem hakerem

Cytat:
2007-10-31 13:56:06, nawigator5 pisze:
Spotkałem się z opinią, że jak w/w zasilacz pracuje z minimalnym obciążeniem, to dlatego daje zawyżone napięcia...??? Ale czy płyta nie powinna tego wystabilizować ???

E tam.. zasilaczowi to bez znaczenia.

Co do plyty racja tylko to ma zastosowanie kiedy uzywa sie procesorow ktore mocno obciazaja pradem plyte glowna (Core 2 Duo i wyzej).

Podczas zamykania systemu wysylanych jest setki informacji o:
- zamykaniu procesow (sa w CASHE L1/L2 i RAM)
- usunieciu pliku wymiany danych (RAM i HDD)

Jesli komputer Ci sie zawiesza to na milion % ktorys z zamykanych procesow staje deba i tyle.
Na 90% jest to zwiazane z przesylaniem danych a wplyw na to maja: RAM / HDD / procek / plyta i w tej kolejnosci powinno sie to sprawdzac i wymieniac.
Jesli masz 2GB ramu i Win XP to mozna HDD wyeliminowac wylaczajac tryb pracy z plikiem stronicowania.

Ale ja bym zaczal od RAMu ..

Swoja droga te napiecia to Ty masz kosmicznie wysokie.. dziwne ze to jeszcze dziala

A jesli chodzi o ASUSA to firma zeszla na psy... ostatnim dobrym modelem plyty byla P4B a te nowe to juz jakies paranoje... obcinane fazy z sailania procka (zamiast minimum 6 stabilizatorow i cewek) Asus daje tylko 4 i to na dodatek slabej jakosci.

Aktualnie najlepiej kupowac MSI i Gigabyte albo Foxcona ktore wbrew pozorom dla szarego zjadacza chleba wystarczaja a jakoscia od Asusa wcale nie odbiegaja .. ale cenowo owszem i to mocno na + ...

Cytat:
2007-11-02 16:16:35, Robert_S pisze:
Z drugiej strony znajomość dosa powoduje, że dla znajomych jestem hakerem

Ja niestety nie, a robota ma polega na posługiwaniu się promptem takim czy innym przez 8/h dobę.

Cytat:
2007-11-02 17:32:11, piotr_ek pisze:
robota ma polega na posługiwaniu się promptem takim czy innym przez 8/h dobę.

Oracle? DB2? FreeBSD?

Bingo !!
sprzęt działa a było tak:

Zaniosłem sprzęt do kolegi (..) Tam podłączyliśmy jakiś jego zasilacz (330W) coby sprawdzić działanie zestawu z innym zasilaczem. Po uruchomieniu ...klęska ...to samo ...sprzęt się zawiesza

Następnie skupiliśmy się na RAM'ie. Wyjęliśmy moje 2 kości i zamontowałem -jedną- jakąś inną kość o pojemności 256MB...
Uruchamiamy i ...działa
Później już ...weryfikacja niesprawnej kości to tylko formalność.

Czyli: z zamontowanych 2 kości ramu (2x512MB) jedna od początku uszkodzona...

Wniosek : Era dobrych podzespołów już się skończyła... Nie ważne czy się kupi KINGSTON'a , OCZ, ...czy Wilka... wszystko to jedno wielkie gówno ...produkowane i montowane w Chinach ...na łódkach podczas wielkiej fali

EEeech... zdrowie !!!

Cytat:
2007-11-03 19:10:45, slawekk pisze:
Oracle? DB2? FreeBSD?

Oracle, Informix, RedHat, HP-UX, Debilian i czort wie co jeszcze... masakra i tyle.

...Pospieszyłem się ...sprzęt dalej się wiesza ...chcąc nie chcąc zaniosę go do złodziejskiego serwisu - niech zrobią testy - i powiedzą co jest grane.

Odebrałem sprzęt z serwisu ....
Zdiagnozowali przyczynę niestabilnej pracy ...ale tylko zdiagnozowali
Wg serwisu powodem wieszania sie sprzętu był i jest ...nadmiernie przegrzewający się mostek północny (NB). I rzeczywiście - mostek nagrzewa się do takich temperatur, że aż parzy. Co prawda jest na nim zamontowany jakiś badziewny fabryczny radiator (38x38x6mm ...taki "box" w kolorze zielonym) ale najwyrażniej nic nie daje...
Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ? Od czego mostek może tak się nagrzewać ? Mam wrażenie, że mostek grzeje się bardziej niż sam procesor