| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2007-10-31 14:05:21 Służbowy komp wieszał się w podobny sposób.
Był na gwarancji, więc często lądował w serwisie, do momentu aż jakiś praktykant, stwierdził jednoznacznie padnięta jeden moduł pamięci. Zmienili kość i jest spox już od roku. Tydzień temu w prywatnym kompie dołożyłem sobie też jedną kość pamięci, ale z inną częstotliwością. Niestety efektem tego komputer wcale szybciej nie pracuje.... Nie wiem na ile ten trop jest dobry, ale warto sprawdzić. Pozdrawiam |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-10-31 14:17:01 Weź jakiś zwykły zasilacz 300W pożycz od kogoś i podłącz.
Jak będzie banglać to oddaj ten szajs za 400 zł. i kup zwykły za 100 |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-11-02 12:31:34 przyłączę się bo mam irytujący problem.
Mój komputer włącza się po wciśnięciu dowolnego klawisza klawiatury lub po poruszeniu myszą. Udało mi się w ustawieniach tylko wyłączyć wyłączanie przyciskiem zasilania (nadal można nim włączyć) Szukałem w biosie, w panelu sterowania... Może ktoś wie jak to gówno wyłączyć, bo wystarczy trzasnąć drzwiami pokoju by myszka zadrżała i włączyła komputer... |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2007-11-02 12:33:29 Szukaj opcji Wake on...
Musi gdzieś być. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-02 13:38:56
Aleś mu wytłumaczył... Zamiast dawać STAN WSTRZYMANIA wybieraj WYŁĄCZ. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-11-02 13:52:13
masz rację, tylko w trybie wstrzymania tak się dzieje w biosie wyłączone wake on xxx a ten jednak reaguje na mysz - trochę to dziwne stan wstrzymania jest całkiem fajny i chciałbym zmienić coś w ustawieniach windy żeby się nie budził od myszy. Wiesz czy to możliwe? (viśta biznes) |
adamus0 Multipla 1,9 JTD Łochów | 2007-11-02 14:27:47
tak mi sie przypomniało jak miałem ten sam problem co ty i już prawie siwiałem gość powiedział mi( a miałem też ASUSA) " chcesz mieć problem z płytą główną - kup asusa bo to g..." u mnie zdiagnozowano procesor padnięty - wymieniłem już spokój ale zanim postawiono poprawną diagnozę wymieniłem: płytę gł, zasilacz, pamięci, dysk... powodzonka |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-11-02 16:16:35
Dzięki, tego właśnie mi było trzeba! W wiśta działa to dokładnie tak samo. nawiasem mówiąc ja też zaczynałem od dosa, ale teraz już nie wyobrażam sobie powrotu do niego. Z drugiej strony znajomość dosa powoduje, że dla znajomych jestem hakerem ![]() |
KeyJey Volvo C70 Cabrio Warszawa | 2007-11-02 16:29:16
E tam.. zasilaczowi to bez znaczenia. Co do plyty racja tylko to ma zastosowanie kiedy uzywa sie procesorow ktore mocno obciazaja pradem plyte glowna (Core 2 Duo i wyzej). Podczas zamykania systemu wysylanych jest setki informacji o: - zamykaniu procesow (sa w CASHE L1/L2 i RAM) - usunieciu pliku wymiany danych (RAM i HDD) Jesli komputer Ci sie zawiesza to na milion % ktorys z zamykanych procesow staje deba i tyle. Na 90% jest to zwiazane z przesylaniem danych a wplyw na to maja: RAM / HDD / procek / plyta i w tej kolejnosci powinno sie to sprawdzac i wymieniac. Jesli masz 2GB ramu i Win XP to mozna HDD wyeliminowac wylaczajac tryb pracy z plikiem stronicowania. Ale ja bym zaczal od RAMu .. Swoja droga te napiecia to Ty masz kosmicznie wysokie.. dziwne ze to jeszcze dziala
A jesli chodzi o ASUSA to firma zeszla na psy... ostatnim dobrym modelem plyty byla P4B a te nowe to juz jakies paranoje... obcinane fazy z sailania procka (zamiast minimum 6 stabilizatorow i cewek) Asus daje tylko 4 i to na dodatek slabej jakosci. Aktualnie najlepiej kupowac MSI i Gigabyte albo Foxcona ktore wbrew pozorom dla szarego zjadacza chleba wystarczaja a jakoscia od Asusa wcale nie odbiegaja .. ale cenowo owszem i to mocno na + ... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-02 17:32:11
Ja niestety nie, a robota ma polega na posługiwaniu się promptem takim czy innym przez 8/h dobę. |
slawekk Esperak 1,8/Corsa C ... Warszawa Wawer | 2007-11-03 19:10:45
Oracle? DB2? FreeBSD? |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-03 21:22:48
Bingo !! sprzęt działa a było tak: Zaniosłem sprzęt do kolegi (..) Tam podłączyliśmy jakiś jego zasilacz (330W) coby sprawdzić działanie zestawu z innym zasilaczem. Po uruchomieniu ...klęska ...to samo ...sprzęt się zawiesza
Następnie skupiliśmy się na RAM'ie. Wyjęliśmy moje 2 kości i zamontowałem -jedną- jakąś inną kość o pojemności 256MB... Uruchamiamy i ...działa
Później już ...weryfikacja niesprawnej kości to tylko formalność. Czyli: z zamontowanych 2 kości ramu (2x512MB) jedna od początku uszkodzona... Wniosek : Era dobrych podzespołów już się skończyła... Nie ważne czy się kupi KINGSTON'a , OCZ, ...czy Wilka... wszystko to jedno wielkie gówno ...produkowane i montowane w Chinach ...na łódkach podczas wielkiej fali
EEeech... zdrowie !!!
|
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-11-03 22:14:24
Oracle, Informix, RedHat, HP-UX, Debilian i czort wie co jeszcze... masakra i tyle. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-04 13:47:47 ...Pospieszyłem się ...sprzęt dalej się wiesza ...chcąc nie chcąc zaniosę go do złodziejskiego serwisu - niech zrobią testy - i powiedzą co jest grane. |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-11-08 07:27:19 Odebrałem sprzęt z serwisu ....
Zdiagnozowali przyczynę niestabilnej pracy ...ale tylko zdiagnozowali Wg serwisu powodem wieszania sie sprzętu był i jest ...nadmiernie przegrzewający się mostek północny (NB). I rzeczywiście - mostek nagrzewa się do takich temperatur, że aż parzy. Co prawda jest na nim zamontowany jakiś badziewny fabryczny radiator (38x38x6mm ...taki "box" w kolorze zielonym) ale najwyrażniej nic nie daje... Czy ktoś z Was spotkał się z podobnym problemem ? Od czego mostek może tak się nagrzewać ? Mam wrażenie, że mostek grzeje się bardziej niż sam procesor |