| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
krzychoo2 Omega B Gliwice | 2006-11-21 09:23:23 takie buczenie powoduje obracajacy sie wentylator.
|
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2006-11-21 09:41:17 Sprawdź wiskoze, może masz zapieczoną i kręci się na maxa. |
olo_70 Omega C Ustroń | 2006-11-21 20:25:50 Na postoju jest cisza, nie buczy |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-11-24 13:13:40 Przyczyny wibracji w pewnym zakresie obrotów (i dźwięki z tym związane) mogą być różne.
U mnie np. wibrowała po wymianie metalowa rurka z recyrkulacji spalin (nówka zresztą), innym razem znów jakiś pzrwewód z tyłu za silnikiem już nie pamiętam z czego, pewnie z klimy. Posprawdzaj czy metalowe przewody nie opierają się gdzieś o silnik i ewentualnie podłóż dla próby coś elastycznego. |
olo_70 Omega C Ustroń | 2006-11-24 21:33:33 Jeszcze takie małe wyjaśnienie wibracji ani dragań nie ma tylko to buczenie i reszta jw. W poniedziałek jadę do mechaniora ciekawe jaka będzie jego diagnoza |
pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2006-12-20 02:23:03 U mnie też silnik buczyw tym zakresie obrotów, na postoju też tyle że ciszej. Buczenie słychać przy normalnej jeździe, jak i przy hamowaniu silnikiem. Zauważyłem że jak go trochę przegonie tak okoł 4tyś obr. to przez jakiś czas buczenie jest wyraźnie cichsze. olo_70 napisz co ci powiedział ten mechanik? |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2006-12-20 11:03:23 Tak, zgadza się po wymianie napinacza i paska wielorowkowego, mam stale słyszalne buczenie. Jest to dzwięk jaki wytwarza "przewijanie" się paska po starych rolkach i łożyskach.
Jak się dotrze... zapewne się to uciszy. Nie wiem jaki potrzebny jest do tego przebieg ale po 10tyś km nadal słychać ten pasek (bzyczenie). Stary napinacz miał duże drgania (nierownomierne napięcie paska) i pasek nie buczał bo był słabo naciągniety. Zmieniłem napinacz na używany z dobrą sprężyną w amortyzatorku. Docisk pasek jest na tyle mocny, że nie ma obaw na "wyprostowanie" się napinacza i zluzowania paska. Jeżeli ewidentnie rolka napinacza nie "skacze" powyżej ~3mm i nie ma znacznych luzów na łożysku rolki - nie ma potrzeby jego wymiany. Trzeba uważać - koszt nowego napinacza jest spory.... mechanik wciskając zamiennik jako "oryginał" będzie miał niezłą przebitkę. Pozdrawiam |
jargrom Opel Omega B 2,5 td wrocław | 2006-12-21 08:08:42 Omega B 2,5td
Ja mam podobny problem a może nawet taki sam U mnie po wymianie podpory wału przez jakieś dwa tygodnie tego buczenia nie było (nowa guma w podporze) ale teraz znowu jest więc to na pewno związane jest gdzieś z przeniesieniem napędu u miie też była wymieniana ( lewa ) poduszka silnika Zauważyłem też że u mnie była spawana łapa skrzyni biegów może tutaj gdzieś coś pręży i powstaje taki dzwięk lub coś wpada w lekkie drgania Będę sprawdzał i szukał dalej pozdrawiam |
pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2006-12-22 00:02:17 Z tą poduszką silnika to może faktycznie coś jest, bo ja tez miałem wymienianą jedna zlewej strony, tylko buczenia nie było odrazu po wymianie tylko pojawiło sie później tzn. po około 2 miesiącach. Wymieniłbym profilaktycznie drugą tylko one są dosyć drogie. |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2007-02-15 09:19:37 Przypomniałem sobie ten post o "buczeniu" w 2,5 TD.
Jeżeli stało się tak po wymianie napinacza i paska, to na 80% winą jest któreś łożysko. U mnie, czego nie podejrzewałem - po roku czasu od regeneracji alternatora zatarło się, ze względu na symboliczną ilość smaru. Pasek miał opór na kole od alternatora i niestety, nie był to objaw "docierania się nowego paska". Dźwięk stawał sie coraz głośniejszy i samochód "fajnie" buczał... rodem z MAD MAXA Jeszcze ileśset kilometrów i pewnie zerwałoby by pasek.
Wymiana ferelnego łożyska, wiadomo - pomogła. Aby zdiagnozować, które łozysko padło, wystarczy odprężyć napinacz, zbadać luzy boczne i opór przy kręceniu się poszczególnych kółek/rolek. Wskazane jest przy tym ocenić "słuchowo" czy buczenie ustało, na chwilę odpalając silnik. Jednak niesie to pewne ryzyko, że nie napięty pasek zostanie wciągnięty i coś urwie, zatem najlepiej przed takim "odpaleniem" jest go zdjąć. |
pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2007-10-02 11:25:06 Odświeżę temat.
W moim przypadku buczenie ustało po wymianie koła zamachowego, a że miało duże luzy, to prawdopodobnie z niego przenosiły się jakieś wibrację, ogólnie zrobiło się dużo ciszej. |
Schizm Saab 95 AERO Lublin | 2007-10-02 11:56:10
u mnie też buczy, opisywałem w innych wątkach ale nikt nic konkretnego nie wymyślił, u mnie zaś buczy w okolicy 2200 z tym że u mnie i czuć mrowienie na tyłku i na podłokietniku a czasem zabrzeczy plastik w okolo kierownicy, sam podejrzewam koło zamachowe, raz juz było wymieniane na używke:| pare majstrów sprawdzało słuchowo i oczywsaicie rozkladaja rece ![]() |