Wymiana filtra paliwa diesel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Chciałem wymienić ostatnio filtra paliwa w moim Escorcie 1.8D.
Jak pojechałem do warsztatu to mechanior mnie przestraszył, że podczas wymiany filtra lubi pękać guma, która jest w pompce paliwa(czy coś takiego).
Powiedział że jak pęknie to wtedy cieknie paliwo a samej gumy nie można dokupić i wtedy tylko pozostaje zakup nowej pompki.
Podobno przy wymieni.
Powiedział że zalanie filtra ropą nic nie da i trzeba po wymianie paliwo ręcznie podpompować pompką.

Proszę zatem o podpowiedź w jaki sposób należy filtr paliwa wymienić aby wszytko było OK.

Pompka ma membrankę ale należałoby się bardzo starać aby ją uszkodzić przy wymianie. Faktem jest jednak że lubi się rozszczelniać ale to ze względu na wiek i jakość wykonania. W dieslu bez wiatraczka a przynajmniej w niektórych modelach w obudowie filtra na trzpieniu wyjściowym jest śruba odpowietrzająca oczywiście w chwili ręcznego pompowania. Jest tam jeszcze kilka gum pod postacią oringów do uszczelnienia samego wkładu filtra, w komplecie z wkładem.
Przy pękniętej membrance raczej paliwo nie wylewa się na zewnątrz za to jest nie lada problem z odpaleniem, kopceniem i falującymi obrotami.

Kiedyś ktoś zamontował u mnie filtr od czegoś bez pompki.
Zawsze był problem z odpowietrzeniem po zmianie wkładu filtra.
Kupiłem oryginalną, nową, kompletną pompkę ręczną razem z wkładem (110zł) i wreszcze problem zmiany wkładu filtra i odpowietrzania przestał istnieć.

Jak membrana pęknie w czasie odpowietrzania bo była stara czy coś to i tak nic nie poradzisz i będziesz musiał wymienić pompkę.

A straszenie, że coś może się stać zanim ruszyło sie palcem jest bezpodstawne.

zalozyc nowy filtr nie zakladac rurek i pompowac az poleci ropa z filtra !!! potem zalozyc rurki odpalic auto i w deche zeby nie zgasl!!! powinno byc bobrze !!! ta gumka tak od razu nie peknie jak sie cisnienia nie wytworzy duzego!!!u mnie sie udalo ale musialem dwa razy wynieniac filtr bo uszczelke skopalem!!!

Czy ta membrama jest gumowa?
Czy można ją dokupić?

Mechanik mnie poprostu przestrzegał że ta guma może pęknąć bo on już miał kilka takich przypadków podczas wymiany filtra.

dzięki za odpowiedzi

nie wiem czy jest gumowa!!! mozna kupic zestaw naprawczy tej pompki na allegro okolo20-30 zl!!! powodzenia moze sie uda

Wiesz co, dobra rada - podjedź no ty do innego mechanika z tym wkładem bo nie zapowiada się to najlepiej...