MotoNews.pl
3 Uszczelka pod głowica czy nie? (170623/45) - PT

Uszczelka pod głowica czy nie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mianowicie taki jest problemik
Samochodzik to MKVII 1.8TD

Zakupilem mniejwiecej miesiac temu i.... Ogrzewanie bylo slabiutkie brakowalo mu plynu chlodniczego wiec dolałem wody.
Tydzien temu wymienilem to na płyn.
Jeszcze troszke wczesniej zauwazylem ze słabiutko dziala ogrzewanie. i plyn sobie gdzies ucieka, wiec pierwsze podejrzenie padło na uszczelke pod glowicą. Byłem na tescie czy w zbiorniku wyrownawczym są spaliny bo wtedy by bylo jasne ze głowica do roboty, ale jednak płyn byl czysty. ostatnio w dluzszej trasie (W-wa) ogrzewanie calkowicie znikneło. Mrozik byl wiec tragedia!. Nie zycze nikomu przejechac 600KM bez ogrzewania. Termostat był wymieniony razem z płynem. Plam zadnych skubaniec pod sobą nie zostawia wiec nie mam juz pojecia co to moze byc!
AAAAA przy wymianie weszlo ok7L płynu tak jak juz ktos tu pisal na Forum. Ale w tym wypadzie do wawy dolałem 6L!!!!!!! i dalej mu maloQ

Moze ktos ma jakis pomysl bo bez ogrzewania i z taką iloscią ginącego płynu to nie jazda.

Pozdrawiam
Kamil Kozak

no to cuda sie nie zdarzaja albo plyn ucieka do oleju albo gdzies na zewnatrz bo przepalic takiej ilosci płynu raczej by nie mogł

TD jesli nie dymi na biało to nie uszczelka

Cytat:
TD jesli nie dymi na biało to nie uszczelka

Dymił ostro jak nierozgrzany ae to przed przestawieniem zapłonu.

Teraz tylko czasem pusci bąka ale to na czarno

A odnosnie cudów nooo to faktycznie nie zdazają sie raczej ale z reka na sercu juz 13l wlalem i dzis znow musze z 3 dolac bo juz sie sqrwiel w sali nie mmiesci

a jeszcze dodam ze jak sie zatrzymam po przejechaniu tak ok 5 km czyli jak sie juz zagrzeje to ostre cisnienie w zbiorniku yrownawzym i pienii sie strasznie ten płyn. ogrzewania oczywiscie NIC

to ja bym spuscił olej i zobaczysz czy nie ma w nim plynu , ale jesli sie pieni plyn i jest takie cisnienie to sa przedmuchy do układu-usczczelka pod głowica

jak wymienialem olej razem z płynem ostatnio u machera to olej był czysciutki(bez płynu) bo za czysty to nie był jak to w dieslu

a jeszcze pytanie ile mniejwiecej taka "przyjemnosc" kosztuje ( wymiana uszczelki, planowanie( o ile nie wymiana głowicy bo peknieta tez sie zdarza))

Pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: -Jumbo- dnia 2007-01-04 14:51:26 ]

robocizna gdzies 250zł, planowanie 70zł, uszczelka gdzies koło 70zł , sprawdzenie szczelnosci glowicy -60zł, uszczelki pod kolektory i sruby do glowicy+płyn, olej i filtr

odpal go na biedu jalowym i niech pochodzi z 10-15 minut w miejscu.. po tym zgas silnik i obejrzyj go dokladnie z kazdej strony czy nie ma wyciekow.. a oleju Ci czasem nie przybywa?? chociaz przy takich ilosciach to juz bys go chyba mial pod glowice

Ostanio kilka razy gaz mi strzelil i cos podejrzewam ze usmiercil uszczelke. Czy to mozliwe zeby jedynym objawem wydmuchanej uszczelki byly male babelki w zbiorniczku wyrownawczym? Plynu nie ubywa , nie kopci , w oleju nic nie ma.

up !

A czy przypadkiem z tego zbiorniczka nie śmierdzi Ci gazem? Bo te bombelki mogą świadczyć też o nieszczelnej membranie w parowniku.

U mnie przy uszkodzonej uszczelce z rury wydechowej wydobywał się biały dym, cały czas niezależnie czy był zimny silnik czy gorący i pod korkiem wlewu oleju zbierało się charakterystyczne "masełko"

najlepszym sposobem jest chyba sprawdzenie kompresji w cylindrach minimalne bombelki ze zbiorniczka moga wlasnie tez oznaczac uszkodzenie membramy parownika

Babelki sa tylko na goracym wiec to chyba jednak uszczelka. A parownik jest po regeneracji i nie wiem czy to moze nie jest przez zapowietrzony uklad.Nie wiem tylko czy odpowietrza sie sam czy trzeba odkrecic korek tak jak w ktoryms watku czytalem.

robil ktos oststnio wymiane tej uszczelki ? Ile za wymiane sobie zycza ?

sprawdz na rozgrzanym silniku czy w jakiejs rurce gumowej nie zrobila sie dzioreczka i nie sika woda na gorace elementy silnika bo wtedy plynu ubywa a sladu pod autem nie ma bo wszystko odparowuje(mialem tak w beniu)

sorki chodzi mi tylko o cene, nic innego, bo znajomy mi to juz robi tylko nie wiem czy nie bedzie chciał za duzo.

[ wiadomość edytowana przez: didoxxl dnia 2007-11-16 13:12:17 ]