Złomowanie - Wyrejestrowanie samochodu jak to jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , chcialem sie zapytac jak jest teraz z samochodami ? Czy jesli oddaje na zlom caly samochod to musze placic, czy mi jeszcze za to placa i daja kwit ?

Czy moze ktos zlomowal bardzo mi zalezy na tym , bo nie chce juz placic OC nie wiem co mam zrobic ?

POMOZCIE!

Pozdrawiam

Żeby wyrejestrować wózek i przestać płacić OC potrzebujesz jednej z dwóch rzeczy:
1. Dowodu sprzedaży
lub
2. Dowodu złomowania

Jak złom to wózek musi być cały. Sprawdzą czy numery się zgadzają i zabiora wózek a wzamian dostaniesz kwit o zutylizowaniu. Na podstawie tego kwitka wyrejestrujesz.
Czy płacą? To zależy gdzie. Czasami płacą 100, czasami żądają dopłaty a czasami nic.

Czy nie ma innej opcji aby przestac placic OC . Po prostu sprzedac samochod na czesci? Ale jak zalatwic sobie aby nie placic juz tego glupiego OC

Jest tez inny sposob ale mniej legalny !

OC jest obowiązkowe więc żeby wywinąć się od obowiązku musisz dobrze udokumentować, że nie masz za co płacić - sprzedaż lub złomowanie.

Cytat:
2007-11-24 15:07:19, krakus69 pisze:
Jest tez inny sposob ale mniej legalny !

Czyli zgloszenie na Policje o kradzierzy auta

A co sadzicie o umowach lipnych , z ludzmi ktorych w ogole nie ma

Chodzi mi o to : bo wiem ze nie jest to legalne ! ale jednak skad mam wiedziec ze koles ktory kupuje samochod nie posluguje sie falszywymi dokumentami ?

Ja tam sprzedałem poprzednie auto na Ukrainę - trzeba było dopłacić bodajże 15 zł za jakiś dodatkowy wpis. Ale autko poszło rzeczywiście na Ukrainę. Ale nie pytali się o nic. Możesz spróbować podobnie, tyle tylko że fikcyjnie.

No Panowie legalnie o takich rzeczach w miejscu publicznym?
Zostawiacie dłuuugie ogony za sobą.