Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Gucio Miłośnik FSO Polonez Caro Łódź | 2002-07-23 11:42:35 Jak w temacie.
Co o tym myślicie, jaka jest szansa że to będzie działać jeśli tak to jak? Czekam na opinie. Pozdrawiam Gucio |
![]() Koniu CRX Kraków | 2002-07-26 11:55:58 Kania niebawem napisze o tym artykuł......ma rowniez zaciski od lady wraz z tarczami z tylu......
I bez problemu mieszca sie w seryjnych felgach |
![]() Ireq ford capri Mk2 ford ... kraków | 2002-11-13 18:53:16 jasne że działa trzeba tylko zgromadzić zaciski kpl. szt.2 dwa jarzma do moc. zacisków i dwie tarcze.. |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2002-11-13 19:33:25 mnie od jakiegoś czasu nurtuje taka rzecz, a mianowicie:
oglądałem hamulce opla combo, ma on tacze wentylowane, zaciski podobne zwyglądu do lucasowskich (musiałbym poszukac w książkach, bo wydawało mi się że też są to lucasy), roztawu otworów mocowania jażma nie mierzyłem ale wymiar jest podobny do polonezowskiego. Może ktoś słyszał o takich próbach przekładki tych hamulców do poldka. Dodam że Combo jeździ na felgach 13' |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-11-24 17:45:35 witam
zakupilem sobie z lady 210X /moze 5.6 ale nie 7 niewiem/.komplet tzn. zwrotnice z zaciskami tarczami i pompa. i wlozylem to do fiata 125p wymienilem gumki i rureczki. dalem klocki lucasa pompa podobno jakas "wloska" zeliwna sr,tloka 19mm /oile sie nie pomylilem- gumki pasuja z 125 [2gumki trzeba bylo przerobic]/ zlozylem wszystko i lipa. odpowietrzam go juz 2 dzien i z tego co widze to jest odpowietrzony. pedal hamulca ma opor ale wciskam go do samego dolu. wkoncu zablokowalem wyjscie z pompy na tyl/zeby wykluczyc zapow.tylnich zaciskow. niestety nie dalo to efektu.pedal wciaz wciskam do konca. idac dalej zablokowalewm na pompie prawe kolo. pedal stal sie "normalny" ide dalej zmienial blokade z prawego na lewe i pedal jest "normalny'" mamy teraz tak ze pompa daje cis tylko na 1 kolo. wiec do 1 przodu dokladam tyl pedal ciut nizszy ale jest twardy i "normalny"/no wysoki/ podpinam wszystkie i lipa. widze problem z wydajnoscia pompy hamulcowej. czy byly rozne pompy w roznych ladach typu 210X wyjolem komplet z jednego auta na zlomie ale niewiem czy to auto nie mialo klopotow z hamulcem. poradzcie cios bo ja tu juz wariuje z tymi hamplami. jak wyjme klocki z 1 zacisku to aby tloki zblizyly sie do tarczy musze ok 45 razy nacismac pedal hamulca czy jak zakladaliscie do siebie hamulce z lady to tez mieliscie takie jaja?? |
![]() Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-11-24 17:59:47 nie wiem czy lada miala wiekszy wydatek pompy=wieksza srednice tloka w pompie..... zapytaj o srednice w sklepie lady na ul. dobrego pasterza ![]() a pompe o wiekszym tloczysku pasujaca do serwa od 125 mozesz poszukac od: argenty po 05. 83 regaty po 03. 86 ritmo po 01.86 uno po 01.86 chyba od ducato pierwszej serii, wszystkie wymienione maja tloczysko 20.6mm a najlepiej pompe z ritmo abarth lub uno turbo... 22,3mm ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-24 18:15:45 Ja zakładałem.
Łada ma identyczną średnicę tloczków (48mm) więc nie ma żadnych różnic w wydatku potrzebnym do zahamowania. Łada ma 2 tłoczki a DF/PN właściwie też - drugim tłoczkiem jest dno cylindra zacisku - więc róznic nie ma żadnych. czy tłoczki masz nówki, czy uzywane? Gumki uszczelniajace - lepiej było dać ładowskie - moze być to samo, ale nie musi. Czy nie zauwazyłeś dzieć wycieków? Z któregoś z tłoczków (dobrze jest zdjac gumki przeciwkurzowe), z przewodu łączącego tłoczki. Czy tłoczki są właściwie pozakładane? tzn heble przed osią i wyjscie wężyka łączącego zaciski i odpowietrznik muszą być w najwyższym punkcie danego tłoczka - tak aby powietrze nie zatrzymało sie w tłoczku powyzej ujście wężyka/odpowietrznika. daj maila to ci wyśle zdjecie zmontowanego zacisku. Ej - co to za pompa - ta co miałeś - fiatowska czy jakaś inna - wymieniałeś? Bo moze zamieniłeś na jakąś która przepuszcza? W jaki sposób odcinałeś tył? Zaślepka w pompę? Bo jeśłi było tam powietrze to pedał bedzie miękki. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-11-24 21:33:27
tloczki mam urzywane wszystko wyczyszczone -uruchomione i na nowych gumkach. zalozylem cale zwrotnice z łady. w gornym mocowaniu jazma do zwrornic trzeba bylo zebrac troche materialu zeby wachacz o srube nie uderzal. /no i regulacja geometri/. mialem i /spowrotem zalozylem/ starom fiatowskom jednosekcyjna podobna do tej od sporzegla. teraz jej zmienilem gumki . nierozumiem tych hamulcy. bylo tak: stara pompa - pedal w podlodze pompa z lady na nowych gumkach - pedal w podlodze stara pompa na nowych gumkach- pedal jest wysoki ale jeszcze nie tak bardzo jak na zaciskach fiatowskich. czemu mam teraz wiekszy pedal na jednosekcyjnej .przeciez teraz czesc plynu idzie na tyl??? moral z tego: pompa przepuszczala -ale gdzie skoro byla sucha??? tyl odcinalem srubami zrobionymi z starych rureczek z zaciskow .srubki te rowniez odpowietrzalem. |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2004-11-24 22:08:27 przepuszcza między sekcjami |
LifeGuard Miłośnik FSO Fiat 125p Personal E ... Warszawa | 2004-11-24 22:45:11 A ja pytam tak na serio. A po co kombinowac z hamulcami z Łady?
FSO'wskie nie wystarczaja. W czym ładowskie sa lepsze? |
![]() Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-11-24 23:48:49 troche wieksza tarcza {257mm} no i lepiej "brzmi" zacisk dwutloczkowy niz jednotloczkowy nie?? ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-25 01:13:10 łada ma fi 251mm.
Jest to na pewno mierzalna różnica. Ja po prostu wiem jak hamował samochód na heblach starych (polonezowskie, klocki lucas i w dobrym stanie) a jak zaczął hamować na ładowskich. Jest ogromna różnica w reakcji na pedał hamulca oraz trudno je doprowadzić to stanu totalnego przegrzania. Acha - ładowskie zakładałem w poldku Venus - nie w swoim. U siebie z przodu heble od fiata 132. Tarcza też 251mm. Zacisk i klocki jak w standarcie, tyle że odsunięte od osi inna płytą (f132). Sama zmiana wymiaru tarcz dała duzą - wyczuwalna od razu różnicę. Naprawde najprosciej jest zmienić średnice tarczy niz bawić sie w sportowe klocki i tarcze. Bo korzystajac z cywilnych klocków i tarcz osiągniemy ten sam, albo nawwet lepszy efekt niz na drogich sportowych klockach (które trzeba najpierw rozgrzać żeby chciały hamować). A to który zacisk - 2 tłoczki czy pływający jest lepszy - kwestia zachowania sie w eksploatacji. Rozwiazanie prowadników (w lucasie nie da sie ich zatrzeć, w std one mają tarcie w standarcie), w 2 tłoczkach - jeśłi tłoczki są nasmarowane i osłonięte to mamy spokój na lata. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() Bart128 Solo italiana automo ... ...bili da Cracovia | 2004-11-25 08:52:31 OLO masz na tarczy 251mm ze 132 klocki od tarczy 227mm? hmm ciekawe... w argencie mam 257mm i zupelnie inne klocki o wiekszej powierzchni stosownie do powierzchni tarczy no i przedewszystkim tloczek zacisku jest 54mm a nie 48mm,....
faktycznie przypomnialem sobie ze w starej argencie {hamulce przed modyfikacja z maja 1983, na typ Griling ktore mam w nowej} mialem klocki od tarczy 227mm ....ale myslalem ze to jakis "patent pana zdzisia" ktoremu nie chcialo sie kupic oryginalnych klockow i zalozyl od 125... ![]() |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-25 11:13:09
Argena miała tracze 257mm i zaciski Girling. Początkowo o średnicy tłoka 48 potem 54mm - zgadza sie. Ale 132 miało do samego końca zaciski pływające (czy stojące ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-11-25 11:18:28
Nic nie jest niezniszczalne - zakładam że wszystki gumki są całe i wszystki co sie rusza jest nasmarowane. Tylko jak któryś ładowski pójdzie sie.. przytrzeć to dostaną nieźle łozyska. Pływający jedynie zacznie gorzej hamować. Kiedyś doszliśmy juz do wniosku: z hebli 227 - warto zmienić na ładę. z hebli lucas 240mm - warto zmienić na TRUCK-lucas 260mm Z ładowskich na lucasy 240 i z lucasa 240 na ładę - nie ma sensu. ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() PG Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2004-11-25 16:16:30 no i poradzilem sobie.
okazalo sie ze ta pompa co kupilem zle pracowala. zalozylem stara 1obwodowa na nowych gumkach. zrobilem 20 km i jak narazie jestem zadowolony. tarcze sa jeszcze nie dotarte a jak mocnie depne w pedal to ladnie Rowno blokuja kola. jechalem z krowa przez batowice do prus i spowrotem. po kilku ostrych hamowaniach zauwazylem ze tylne kola byly cieple a przod dalej zimny. |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-11-25 20:09:23 jaką średnicę mają tłoczki przód/tył w starym układzie fso-wskim? czy zaciski we wszystkich df-ach i polonezach są takie same? no i jak teoretycznie (czyt: idealnie) powinien się "poruszać"/działać sprawny zacisk pływający w jarzmie? |