MotoNews.pl

Hamulce od Łady

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie.
Co o tym myślicie, jaka jest szansa że to będzie działać jeśli tak to jak?
Czekam na opinie.
Pozdrawiam
Gucio

Na pewno zadziała i podobno lepiej niż standard. W krakowie jezdzi jeden PF125p z takimi hamplami - operator tego wozu nazywa sie Kania. sporo o jego bolidzie znajdziesz na www.fiat-furious.prv.pl

Kania niebawem napisze o tym artykuł......ma rowniez zaciski od lady wraz z tarczami z tylu......
I bez problemu mieszca sie w seryjnych felgach

Troche w innym temacie - jesli to kogos interesuje to zaciski od DF z kolei pasuja np. do Uno - trzeba tylko podlozyc 2-3 miedziane podkladki w miejscu przykrecanai elastycznego weza. Sprawdzone.

jasne że działa trzeba tylko zgromadzić zaciski kpl. szt.2 dwa jarzma do moc. zacisków i dwie tarcze..

mnie od jakiegoś czasu nurtuje taka rzecz, a mianowicie:
oglądałem hamulce opla combo, ma on tacze wentylowane, zaciski podobne zwyglądu do lucasowskich (musiałbym poszukac w książkach, bo wydawało mi się że też są to lucasy), roztawu otworów mocowania jażma nie mierzyłem ale wymiar jest podobny do polonezowskiego. Może ktoś słyszał o takich próbach przekładki tych hamulców do poldka. Dodam że Combo jeździ na felgach 13'

witam

zakupilem sobie z lady 210X /moze 5.6 ale nie 7 niewiem/.komplet tzn.
zwrotnice z zaciskami tarczami i pompa.
i wlozylem to do fiata 125p

wymienilem gumki i rureczki.
dalem klocki lucasa
pompa podobno jakas "wloska" zeliwna sr,tloka 19mm
/oile sie nie pomylilem- gumki pasuja z 125 [2gumki trzeba bylo przerobic]/
zlozylem wszystko i lipa.

odpowietrzam go juz 2 dzien i z tego co widze to jest odpowietrzony.
pedal hamulca ma opor ale wciskam go do samego dolu.

wkoncu zablokowalem wyjscie z pompy na tyl/zeby wykluczyc zapow.tylnich zaciskow.
niestety nie dalo to efektu.pedal wciaz wciskam do konca.

idac dalej zablokowalewm na pompie prawe kolo.
pedal stal sie "normalny"
ide dalej zmienial blokade z prawego na lewe i pedal jest "normalny'"
mamy teraz tak ze pompa daje cis tylko na 1 kolo.

wiec do 1 przodu dokladam tyl
pedal ciut nizszy ale jest twardy i "normalny"/no wysoki/

podpinam wszystkie i lipa.

widze problem z wydajnoscia pompy hamulcowej.
czy byly rozne pompy w roznych ladach typu 210X
wyjolem komplet z jednego auta na zlomie ale niewiem czy to auto nie mialo klopotow z hamulcem.

poradzcie cios bo ja tu juz wariuje z tymi hamplami.

jak wyjme klocki z 1 zacisku to aby tloki zblizyly sie do tarczy musze ok 45 razy nacismac pedal hamulca

czy jak zakladaliscie do siebie hamulce z lady to tez mieliscie takie jaja??

nie wiem czy lada miala wiekszy wydatek pompy=wieksza srednice tloka w pompie..... zapytaj o srednice w sklepie lady na ul. dobrego pasterza

a pompe o wiekszym tloczysku pasujaca do serwa od 125 mozesz poszukac od:
argenty po 05. 83 regaty po 03. 86 ritmo po 01.86 uno po 01.86 chyba od ducato pierwszej serii, wszystkie wymienione maja tloczysko 20.6mm

a najlepiej pompe z ritmo abarth lub uno turbo... 22,3mm moga pasowac tez od innych fiatopodobnych ale tego nie sprawdzalem.

Ja zakładałem.
Łada ma identyczną średnicę tloczków (48mm) więc nie ma żadnych różnic w wydatku potrzebnym do zahamowania. Łada ma 2 tłoczki a DF/PN właściwie też - drugim tłoczkiem jest dno cylindra zacisku - więc róznic nie ma żadnych.
czy tłoczki masz nówki, czy uzywane? Gumki uszczelniajace - lepiej było dać ładowskie - moze być to samo, ale nie musi. Czy nie zauwazyłeś dzieć wycieków? Z któregoś z tłoczków (dobrze jest zdjac gumki przeciwkurzowe), z przewodu łączącego tłoczki.
Czy tłoczki są właściwie pozakładane? tzn heble przed osią i wyjscie wężyka łączącego zaciski i odpowietrznik muszą być w najwyższym punkcie danego tłoczka - tak aby powietrze nie zatrzymało sie w tłoczku powyzej ujście wężyka/odpowietrznika.
daj maila to ci wyśle zdjecie zmontowanego zacisku.
Ej - co to za pompa - ta co miałeś - fiatowska czy jakaś inna - wymieniałeś? Bo moze zamieniłeś na jakąś która przepuszcza?
W jaki sposób odcinałeś tył? Zaślepka w pompę? Bo jeśłi było tam powietrze to pedał bedzie miękki.

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Cytat:
Czy tłoczki są właściwie pozakładane?
Ej - co to za pompa - ta co miałeś - fiatowska czy jakaś inna - wymieniałeś? Bo moze zamieniłeś na jakąś która przepuszcza?
W jaki sposób odcinałeś tył? Zaślepka w pompę? Bo jeśłi było tam powietrze to pedał bedzie miękki.

tloczki mam urzywane
wszystko wyczyszczone -uruchomione i na nowych gumkach.

zalozylem cale zwrotnice z łady.
w gornym mocowaniu jazma do zwrornic trzeba bylo zebrac troche materialu zeby wachacz o srube nie uderzal.
/no i regulacja geometri/.

mialem i /spowrotem zalozylem/ starom fiatowskom jednosekcyjna podobna do tej od sporzegla.
teraz jej zmienilem gumki .

nierozumiem tych hamulcy.
bylo tak:
stara pompa - pedal w podlodze

pompa z lady na nowych gumkach - pedal w podlodze

stara pompa na nowych gumkach- pedal jest wysoki ale jeszcze nie tak bardzo jak na zaciskach fiatowskich.

czemu mam teraz wiekszy pedal na jednosekcyjnej .przeciez teraz czesc plynu idzie na tyl???

moral z tego:
pompa przepuszczala -ale gdzie skoro byla sucha???

tyl odcinalem srubami zrobionymi z starych rureczek z zaciskow .srubki te rowniez odpowietrzalem.

przepuszcza między sekcjami

A ja pytam tak na serio. A po co kombinowac z hamulcami z Łady?
FSO'wskie nie wystarczaja. W czym ładowskie sa lepsze?

troche wieksza tarcza {257mm} no i lepiej "brzmi" zacisk dwutloczkowy niz jednotloczkowy nie?? nie zapiekaja sie slizgi zacisku bo ich nie ma...supiektywnie poprawia sie hamowanie a czy faktycznie? moe ktos zmierzy przed i po modyfikacji??

łada ma fi 251mm.
Jest to na pewno mierzalna różnica. Ja po prostu wiem jak hamował samochód na heblach starych (polonezowskie, klocki lucas i w dobrym stanie) a jak zaczął hamować na ładowskich. Jest ogromna różnica w reakcji na pedał hamulca oraz trudno je doprowadzić to stanu totalnego przegrzania. Acha - ładowskie zakładałem w poldku Venus - nie w swoim.
U siebie z przodu heble od fiata 132. Tarcza też 251mm. Zacisk i klocki jak w standarcie, tyle że odsunięte od osi inna płytą (f132). Sama zmiana wymiaru tarcz dała duzą - wyczuwalna od razu różnicę.
Naprawde najprosciej jest zmienić średnice tarczy niz bawić sie w sportowe klocki i tarcze. Bo korzystajac z cywilnych klocków i tarcz osiągniemy ten sam, albo nawwet lepszy efekt niz na drogich sportowych klockach (które trzeba najpierw rozgrzać żeby chciały hamować).
A to który zacisk - 2 tłoczki czy pływający jest lepszy - kwestia zachowania sie w eksploatacji. Rozwiazanie prowadników (w lucasie nie da sie ich zatrzeć, w std one mają tarcie w standarcie), w 2 tłoczkach - jeśłi tłoczki są nasmarowane i osłonięte to mamy spokój na lata.

-----------------

OLO masz na tarczy 251mm ze 132 klocki od tarczy 227mm? hmm ciekawe... w argencie mam 257mm i zupelnie inne klocki o wiekszej powierzchni stosownie do powierzchni tarczy no i przedewszystkim tloczek zacisku jest 54mm a nie 48mm,....

faktycznie przypomnialem sobie ze w starej argencie {hamulce przed modyfikacja z maja 1983, na typ Griling ktore mam w nowej} mialem klocki od tarczy 227mm ....ale myslalem ze to jakis "patent pana zdzisia" ktoremu nie chcialo sie kupic oryginalnych klockow i zalozyl od 125...

Cytat:
2004-11-25 01:13:10, OLO pisze:
(ciach) A to który zacisk - 2 tłoczki czy pływający jest lepszy - kwestia zachowania sie w eksploatacji. Rozwiazanie prowadników (w lucasie nie da sie ich zatrzeć, w std one mają tarcie w standarcie), w 2 tłoczkach - jeśłi tłoczki są nasmarowane i osłonięte to mamy spokój na lata.

To jest moim zdaniem bardzo ważny argument za zaciskami z Zagłady... lepsze rozwiązanie pływania zacisku.

A co do niezacieralności zacisku Lucasa, to też tak myslałem, póki przy wymianie zawieszenia po wypadku, nie założyłem zacisków z nowego zawieszenia bez ich sprawdzania - pół roku starczyło by nie posmarowany prowadnik przyrdzewiał na amen - zablokowany zacisk, jednostronne hamowanie, zdarta tarcza...

Warto w Lucasie na początku wyjąć te pływające śrubki i poczęstować je konkretną dawką smaru, potem zapominamy że jest coś takiego jak mocowanie zacisku.

Cytat:
2004-11-25 08:52:31, Bart128 pisze:
OLO masz na tarczy 251mm ze 132 klocki od tarczy 227mm? hmm ciekawe... w argencie mam 257mm i zupelnie inne klocki o wiekszej powierzchni stosownie do powierzchni tarczy no i przedewszystkim tloczek zacisku jest 54mm a nie 48mm,.... faktycznie przypomnialem sobie ze w starej argencie {hamulce przed modyfikacja z maja 1983, na typ Griling ktore mam w nowej} mialem klocki od tarczy 227mm ....ale myslalem ze to jakis "patent pana zdzisia" ktoremu nie chcialo sie kupic oryginalnych klockow i zalozyl od 125...

Argena miała tracze 257mm i zaciski Girling. Początkowo o średnicy tłoka 48 potem 54mm - zgadza sie.
Ale 132 miało do samego końca zaciski pływające (czy stojące ) identyczne jak w DF, jarzmo i klocki takze jak z DF-a. cały zestaw był wtmontowany ze 132 z roku 1981

-----------------

Cytat:
2004-11-25 09:02:06, robreg pisze:
To jest moim zdaniem bardzo ważny argument za zaciskami z Zagłady... lepsze rozwiązanie pływania zacisku. A co do niezacieralności zacisku Lucasa, - pół roku starczyło by nie posmarowany prowadnik przyrdzewiał na amen -

Nic nie jest niezniszczalne - zakładam że wszystki gumki są całe i wszystki co sie rusza jest nasmarowane.
Tylko jak któryś ładowski pójdzie sie.. przytrzeć to dostaną nieźle łozyska. Pływający jedynie zacznie gorzej hamować.
Kiedyś doszliśmy juz do wniosku:
z hebli 227 - warto zmienić na ładę.
z hebli lucas 240mm - warto zmienić na TRUCK-lucas 260mm
Z ładowskich na lucasy 240 i z lucasa 240 na ładę - nie ma sensu.

-----------------

no i poradzilem sobie.
okazalo sie ze ta pompa co kupilem zle pracowala.

zalozylem stara 1obwodowa na nowych gumkach.
zrobilem 20 km i jak narazie jestem zadowolony.

tarcze sa jeszcze nie dotarte a jak mocnie depne w pedal to ladnie Rowno blokuja kola.

jechalem z krowa przez batowice do prus i spowrotem.
po kilku ostrych hamowaniach zauwazylem ze tylne kola byly cieple a przod dalej zimny.

jaką średnicę mają tłoczki przód/tył w starym układzie fso-wskim? czy zaciski we wszystkich df-ach i polonezach są takie same? no i jak teoretycznie (czyt: idealnie) powinien się "poruszać"/działać sprawny zacisk pływający w jarzmie?