Ile jest czujników temeratury silnika?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
wyjmowałem wczoraj "krokowca" i zauwazyłem od spodu na metalowej rurce jakiś czujnik? Zdziwił mnie fakt, że poza jego istnieniem ma on wyrwany jeden przewód (z wtyczki wychodza dwa), ale nie mogę go znaleźć wyżej?Tak jakby wyrwany z tej zapinanej listwy pod kolektorem (niestety brak fotek). Obo niego jest jeszcze inny czujnik, ale tylko z jednym przewodem z wtyczką w postaci czegoś, co przypomina "dżeka" do słuchawek? Wie ktoś może co to za czujniki???

Cytat:
Ile jest czujników temeratury silnika?

dwa czujniki - jeden na wzkaźnik temperatury,drugi na sygnał do kompa

no o tych wiem, są przy termostacie! Ale co z tym, o którym pisałem?

up

Cytat:
2007-11-14 11:41:56, mirg pisze:
dwa czujniki - jeden na wzkaźnik temperatury,drugi na sygnał do kompa

i trzeci do wentylatora
a w temacie - to skąd przypuszczenie, że to czujnik od temperatury?

[ wiadomość edytowana przez: surec dnia 2007-11-14 15:27:06 ]

no dlatego, że znajduje się na przewodach od płynu chłodniczego?!
A czujnik do wentylatora, to gdzie powinien iść?
Ale wątpie, że to on, bo wentylator mi się załącza, a to zerwanie przewodu wygląda na stare!

Cytat:
2007-11-14 16:47:02, szymi79 pisze:
no dlatego, że znajduje się na przewodach od płynu chłodniczego?! A czujnik do wentylatora, to gdzie powinien iść? Ale wątpie, że to on, bo wentylator mi się załącza, a to zerwanie przewodu wygląda na stare!

Jeśli Cię dobrze rozumie to masz jakiś czujnik na przewodzie od płynu chłodniczego w okolicach kolektora dolotowego, więc musi to być jeden z przewodów doprowadzających "ciepło" do nagrzewnicy. A tam raczej czujnika nie ma, może elektrozawór? Masz klimę?

Czujnik wentylatora jest na grubej rurze łączącej termostat z chłodnicą.

masz rację - a za co jest odpowiedzialny ten elektrozawór?Mam klimę!!!

szymi79 trochę nie rozumiem ,ten czujnik to jest w okolicach krokowca czyli z tyłu silnika ,czy z przodu obok chłodnicy...

Cytat:
2007-11-14 20:23:46, szymi79 pisze:
masz rację - a za co jest odpowiedzialny ten elektrozawór?Mam klimę!!!

Ja klimy nie mam i mówiąc szczerze nie wiem czy mam też taki element na tym przewodzie, jutro z ciekawości zobaczę. Domyślam się, że jeśli to jest elektrozawór, to ma za zadanie sterowanie przepływem płynu chłodniczego. Może przy załączonej klimatyzacji zostaje odcięty dopływ "ciepła". A może faktycznie jest to czujnik temp. płynu w nagrzewnicy. Niech się wypowiedzą posiadacze klimatyzacji.

kamil76 - ten czujnik jest z tyłu silnika, a dokładniej mówiąc, jak od spodu patrzysz na krokowca, to poniżej na metalowej rurce płynu chłodniczego - obok niego jest drugi - ten podobny do "jack'a" od słuchawek!

A na pewno od układu chłodzenia ta rurka, sprawdzałeś czy jest ciepła ?? Bo teraz tak sobie myślę, to pamiętam gumowe węże do nagrzewnicy ale rurka Może to jest przewód od wspomagania kierownicy ??

tak myśłałem czyli pod kolektorem ssącym ,ta rurka jaką ma średnicę ? nie jest to przypadkiem czujnik ciśnienia w układzie wspomagania ,a drugi to chyba czujnik ciśnienia oleju

może być - w weekend zamierzam się znowu pod niego położyć
A gzie jest to ustrojstwo: 26 — sprzęgło
elektromagnetyczne sprężarki klimatyzacji?

jak masz urwany przewód od tego czujnika cisnienia wspomagania to powinny ci spadać obroty silnika przy kręceniu kierownicą

chyba jakoś drastycznie się to nie dzieje, ale jutro zwrócę uwagę!