MotoNews.pl

Samara - słabe ogrzewanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,
mam mały problem otóż ciężko jest mi nagrzać auto w środku, silnik sie grzeje (nowy termostat) ale w aucie robi sie ciepło dopiero po 30 km. do tego jak dam nawiew na nogi to leci wmiare ciepłe powietrze a jak go zamkne to leci chłodne... mam uskodzone chyba ciegno od nawiewu na szybe bo tam prawie nie leci powietrze...
...prosiłbym o sugestie, doświadczenie itp. zanim rozbiore pół auta
...może mam zasyfioną nagrzewnice??
pozdrawiam

rozumiem że masz pewność że auto nie ma przedmuchów...
sprawdź czy wentylator dobrze dmucha,sprawdź też czy na pewno masz pootwierane wyloty, być może popękały dźwigienki. a jeśli tak, to pewnie trzeba będzie rozebrać te pół auta, aby pogmerać w tunelach. mogły się pozapychać, może jakiś przewód się załamał i dlatego nie daje "tlenu".

Nie wiem, jak u was, ale u mnie aby leciało ciepłe powietrze, musze mieć otwarty również nawiew zimnego. Gdy zamknę całkowicie nawiew zimnego powietrza nie dmucha nic .

Nic dziwnego w 21072 tak wlasnie dziala nawiew tyle ze u mnie czuje bardzo lekki powiew gdy zamkne zimny nawiew. Nie widzialem lady z innym typem ogrzewania.

A co do problemu polecam sprawdzenie przepustowosci kanalow czego ja u siebie nie znalazlem to uff

ja mam tak samo jak Vodzu.
ale u mnie jest jeszcze inszy pasztet.
z tych srodkowych i tak lecie powietrze z zewnatrz, nawet jak wszystko niby zamkne albo dam grzanie.
to powietrze nic sobie nie robi z polozenia przelacznikow, a przymykanie klapek niewiele da, bo wtedy shhffeesstha szczelinami...
pomaga tylko zaklejanie tego ma zime tasmami...
po prostu wyciagam kratki i oklejam je na koncu tunelika (ich obudowy wlasnej) - celem zachowania estetyki

Qba - to nie jest żart, ale płyn chłodniczy Ci nie uciekł ?

Cytat:
2003-10-26 06:28:16, DeeJay pisze:
Qba - to nie jest żart, ale płyn chłodniczy Ci nie uciekł ?

... nie nie uciekł, ale było blisko MIN... wczoraj dolałem, ale jeszcze nie jeździłem

...ano i jeszcze jedno:
jak skieruje powietrze na "nogi" to leci cieplejsze niż jak ta "wajcha" jest w prawo ustawiona, a z kolei zmiana położenia prawej "wajchy" nic nie zmienia, ciągno pracuje na całej długości porusza się na końcu ale nic to nie zmienia i mam słaby nawiew na szybe...
...a ogrzewanie już lepsze po prostu miałem troche za krótkie ciągno i puszczało "lewe zimne powietrze"

Cytat:
2003-10-25 21:06:41, adasco pisze:
ja mam tak samo jak Vodzu.
ale u mnie jest jeszcze inszy pasztet.
z tych srodkowych i tak lecie powietrze z zewnatrz, nawet jak wszystko niby zamkne albo dam grzanie.
to powietrze nic sobie nie robi z polozenia przelacznikow, a przymykanie klapek niewiele da, bo wtedy shhffeesstha szczelinami...
pomaga tylko zaklejanie tego ma zime tasmami...
po prostu wyciagam kratki i oklejam je na koncu tunelika (ich obudowy wlasnej) - celem zachowania estetyki

HIHIHI adasco ja mam dokładnie to samo-wieje z srodkowych ze hej... no ale ja nic z tym nie robie(nie zaklejam) bo nie chce mi sie grzebac w nawiewach-ciekawe z czym to jest związane? pozdrawiam

Qba - sprawdż czy we wlocie do nagrzewnicy (taki czarny plastik w przegordzie między komora silnika , a podszybiem ) nie ma zbyt wileu lisci.... U mnie było pełni i nagrzewnica w ogóle nie dmuchała. Całymi garściami wyciagałem stamtąd zaschnięte liście Choć możliwe,ze możesz mieć też zbyt luźne(naciągnięte) linki , które zamykaja lub otwierają przysłony w całym tym ustrojstwie i nie otwiera ci się do końca zaworek ogrzewania. Moja samara grzała jak szalona , ale miałem wrażenie ,że te linki juz sa zbyt luźne i ne działa to jak powinno. Przede wszystkim słabo dawało ciepełko na nogi.
Paweł

te srodkowe nawiewy sa chyba bezposrednio polaczone z chwyakiem powietrza z zewnatrz. a wyjac je latwo - ciagnac. Same wylaza, tylko za pierwszym razem trudniej (jak zwyklep ierwszy raz boli

zauwazylem tez, ze zamkniecie i uszczelnienei klapy na nogi powoduje lepsze dymanie na szybe. Chyba, ze kts jest zmarzlak i ubi grzac giry. Ale dziwne byloby to, bo a po 5 minutach jazdy mam w autku tropik. Grzanie na full mam tylko na dzym mrozie i tylko, gdy szyba zaparuje. I to na chwile.

Cytat:
2003-10-29 22:13:13, pawel_krakow pisze:
Qba - sprawdż czy we wlocie do nagrzewnicy (taki czarny plastik w przegordzie między komora silnika , a podszybiem ) nie ma zbyt wileu lisci.... U mnie było pełni i nagrzewnica w ogóle nie dmuchała. Całymi garściami wyciagałem stamtąd zaschnięte liście Choć możliwe,ze możesz mieć też zbyt luźne(naciągnięte) linki , które zamykaja lub otwierają przysłony w całym tym ustrojstwie i nie otwiera ci się do końca zaworek ogrzewania. Moja samara grzała jak szalona , ale miałem wrażenie ,że te linki juz sa zbyt luźne i ne działa to jak powinno. Przede wszystkim słabo dawało ciepełko na nogi.
Paweł

...liście już wyciągnąłem, faktycznie cięgno od przesłony nagrzewnicy troche za luźne i jak dociągne ręką to jest lepiej, ale zaworek mi się wogóle nie zamyka...cały czas jest w strone nóg kierowcy na maksa... i nawet ręką nie byłem w stanie go przeunąć... ale jak otwarty to dobrze

Zaworki sa chyba slabym punktem. Moj sie nie domykal i grzalo caly rok. Wymienilem go pare lat temu, ale teraz zaczyna sie ciezko obracac. Pomoglo dlugotrwale zamykanie i otwieranie, az sie troche wyrobil.
jasiu

yo! mam pytanie jak sie ustawia w samarze nawiew zeby wialo bardziej na szybe albo na nogi?? kombinuje kombinuje ale jakos nie moge do tego dojsc:/

jeśli 2 mniejsze dzwignie są na środku koło siebie to powietrze jest kierowane na szybę, a jeśli są ustawione na boki lewa w lewą stronę a prawa w prawo to powietrze jest kierowane na nogi.

Cytat:
2003-10-25 14:48:53, Qba_Szklarska pisze:
witam, mam mały problem otóż ciężko jest mi nagrzać auto w środku, silnik sie grzeje (nowy termostat) ale w aucie robi sie ciepło dopiero po 30 km. do tego jak dam nawiew na nogi to leci wmiare ciepłe powietrze a jak go zamkne to leci chłodne... mam uskodzone chyba ciegno od nawiewu na szybe bo tam prawie nie leci powietrze... ...prosiłbym o sugestie, doświadczenie itp. zanim rozbiore pół auta ...może mam zasyfioną nagrzewnice?? pozdrawiam

Zerknij czy przypadkiem linka od zaworu nie zaklinowała się , drugie sprawdz czy nie masz zaworu na grodzi, okazuje sie że byly samarki z takim wynalazkiem choć z tego co rozmawialem z ruskim nie było ich wielea wszystkie cięgła sprawdzisz jak wyjmiesz środkowy panel praktycznie wszystkie są na wierzchu.Może się okazać żegąbki które sa na łopatkach zamykających poszły sobie gdzies bo w samarce sa takie gąbki że pożal się boże sam wycinalem z innej sztywniejszej jak mialem rozbebeszna samarke.

Witam.
U mnie ostatnio tez padlo ogrzewanie, tylko dmucha takim letnim powietrzem. Na wskazniku od temp. lapie jakies 70 stopni na max w czasie jazdy a na postoju moze do 80. Z tego co pamietam byla chyba wieksza temp. jak ogrzewanie bylo dobre. A jak wasze Samarki lapia temp. w zimie? Z gory dzieki za pomoc.

jak pamietam 2 lata temu to bylo 90 przy zaslonietej chlodnicy i -27 na zewnatrz a teraz po prostu ok. 90

Wyglada na to ze musze termostat zmienic.

na bank!