Problem, sprzęgło ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć Koledzy.
Aktualnie oprócz eskorcika poruszam się też Fiatem Marea i może ktoś z Was coś mi podpowie.

Miałem niemiłą niespodzianke przed chwilą i jako iż jest to niedziela nie udało mi się skontaktować z żadnym mechanikiem.

Jadac sobie spokojnie z gorki wrzulem 3 bieg i po puszczeniu sprzegla cos bardzo mocno zaskrobalo i samochod przestal ciagnac.
Zatrzymalem sie i po wrzuceniu 1 lekko probowal ruszyc ale cos glosno zaczelo skrobac i nie ruszyl.
Po 3 probie juz nic nie skrobie ale po wrzuceniu biegu samochod nie rusza wogole i zachowuje sie jak na luzie.

90% poszła tarcza sprzęgła, a może coś innego ??
Macie jakiś pomysł ??

Pozdrawiam
Croul

docisk - takie moje zdanie

no ale jak nie zdejiesz skrzyni to ie nie dowiesz

Witam

wymiana kompletnego sprzęgła Cię czeka ...

obok sprzęgła mógł pójść przegób - to tak tylko na pocieszenie

u mnie tak było - tylko że ja mogłem włączyć biegi bez sprzęgła

Cytat:
2007-11-25 21:01:46, czester pisze:
obok sprzęgła mógł pójść przegób - to tak tylko na pocieszenie u mnie tak było - tylko że ja mogłem włączyć biegi bez sprzęgła

?????
No ja wlasnie moge dokladnie to samo, wrzucam bieg bez wciskania sprzegla tak jakby bylo wlaczone

to dobrze czy zle ??

Skoro auto nie jeździ, to odpowiedź jest jedna: jasne, że ŹLE!
Ale faktycznie, nie musiało pójść sprzęgło, tylko przegub... Zajrzyj pod autko - pod któreś z przednich kół, czy z przegubami wszystko w porządku, czy któryś nie wisi. A jak pchasz auto na zgaszonym silniku na luzie, to też skrobie?

Cytat:
2007-11-25 22:52:18, szurmen pisze:
Skoro auto nie jeździ, to odpowiedź jest jedna: jasne, że ŹLE! Ale faktycznie, nie musiało pójść sprzęgło, tylko przegub... Zajrzyj pod autko - pod któreś z przednich kół, czy z przegubami wszystko w porządku, czy któryś nie wisi. A jak pchasz auto na zgaszonym silniku na luzie, to też skrobie?

Chodziło mi o to czy to ze moge zmieniac biegi bez sprzegla to dobrze czy zle.
To ze nie jezdzi to wiem ze zle.
czy na biegu czy na luzie moge pchac go normalnie.
Poloski sa ok.

No to jeszcze jedno pytanko.
W tych dieslach jest dwumasowe koło zamachowe.
Mogo ono paść ??

Jeśli wrzucasz biegi bez sprzęgła i nie kręci ci się żadna półośka (urwany przegub), to coś w skrzyni. Nie dowiesz się dopóki nie ściągniesz. A gdybanie co mogło się stać nie bardzo ma sens.