Sprowadzanie z niemiec

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam chlopaki jak powyzej mam pytanko bo mam dwa auta do kupienia w Niemczech jak to wyglada jedno chce dla mnie a drugie dla kogos ale nie mam jeszcze kupca

jak wyglada z tymi blachami jaki koszt jak z ubezpieczeniem gdzie to sie zalatwia wszystko prosze o wyoslenie punkt po punkcie ci i jak

i jak zalatwic potem sprawe czy brac te drugie na siebie czy jak zeby potem odpsrzedac bez rejestrowania na siebie dla innej osoby w Polsce ?

dziekuje

Całkowity koszt sprowadzenia wychodzi ok. 1600 zł (tak było w przypadku Renault Megane 1.6 coupe brata) ale co gdzie się załatwia to nie wiem. Musiałbym podpytać

jezeli wezmiesz to drugie autko na siebie to sprzedjac je zaplacisz podatek do sakrbowki i to spory, bo policza to jako handel samochodami. Po wedlug prawa zeby nie placic tego wysokiego podatku to autko musisz miec pol roku zarejstrowane na siebie.
Wiem ze ludzie ktorzy sie tym zajmuja na umowie sporzadzonej miedzy kupujacym a spzredajacym w niemczech nie wpisuja daty, jesli nie masz daty zawarcia umowy to pop przyprowadzeniu do kraju i znalezieniu kupca wpiszesz sobie date, w ciagu tyogdnia od daty kupna auta mozna je sprzedac nie placac tego podatku(ale nie jestem w 100% pewny)
mozna sie przejsc do skarbowki i porozmawiac z jakas mila pania;p jak to naprawde jest

co do sprowadzania samochodu to zerknij na tą stronkę
LINK

[Edit by Wojo - link]

Ja sprowadzałem mojego essiego w maju!Wygląda to tak - auto musi być wyrejestrowane w Niemczech (dokument), mieć aktualny przegląd (TUV), musisz dostac rachunek (komis) lub miec umowę (drugie auto wez np. na kuzyna, bo szkoda problemów potem - handel itd.), wtedy jedziesz z tym do niemieckiego wydziału komunikacji w danej miejscowości i składasz papiery - w międzyczasie wykupujesz uberzpieczenie (jeżeki chcesz przyjechac na kołach) i blachy - zawsze gdzieś obok jest taka kanciapa, co sie tym zajmuje - koszt ub. zależy od ilości dni max.15 dni to koszt ok 80-100 Euro + 10-30 Euro tablice (konkurencja itd.)Wracasz do Pani i dostajesz dowód (w międzyczasie podejdzie ktos z tobą, żeby zobaczyć, że to napewno jest to auto ) - chyba sie na nas juz poznali
Jeżeli masz juz komplet, to tankujesz i w drogę
Jeżeli chodzi o Polskę, to napisz mi na prive, mam gdzeis cos ściągniętego

Siemka , jak sprowadzam motocykl z Niemiec to moge isc do agencji celnej czy musze do urzedu celnego isc wplacic akcyze?

Witam. Nie chce zaczynać nowego wątku ale mam następujące pytanie. Chce od kuzyna z Niemiec kupić samochód on tym samochodem przyjedzie do Polski oczywiście na niemieckich tablicach samochód jest w pełni opłacony ogólnie używany przez niego na co dzięń i tu mi go sprzeda to co ja w tym momencie muszę zrobić?

Cytat:
2007-11-19 13:06:27, magir pisze:
Witam. Nie chce zaczynać nowego wątku ale mam następujące pytanie. Chce od kuzyna z Niemiec kupić samochód on tym samochodem przyjedzie do Polski oczywiście na niemieckich tablicach samochód jest w pełni opłacony ogólnie używany przez niego na co dzięń i tu mi go sprzeda to co ja w tym momencie muszę zrobić?

Wszystko tak samo jak dla samochodu kupionego w niemczech :/
pamietaj ze na zalatwienie papierow celnych masz choba 5 dni od daty na umowie kupna sprzedazy :/ jak bedziesz ja podpisywal to napiszcie ze zrobiliscie to w niemczech wtedy nie bedziesz musial placic jakiegos tam podatku, jezeli napiszecie ze podpisana byla w polsce to bedziesz placil

pozdr. Marcin

Jadę w środę w nocy po Escorcika i wybrałem inne rozwiązanie. Poprosiłem gościa który za odpowiednią opłatą pojedzie ze mną lawetą i przywiezie mi wybrańca bez blach. Gość zajmuje się handlem samochodami (sprowadza i sprzedaje). Koszty są porównywalne do tablic importowych + ubezpieczenie, a nawet wychodzi taniej. Minus jest jeden - po przyjeździe na miejsce samochód na przysłowiowe kołki dopóki się nie załatwi wszystkich formalności, ale zapewniam was, że ci co handlują autami maja bardzo przetarte ścieżki w urzędach.
Co do sprowadzania drugiego samochodu nie dla siebie to się nie wypowiem choć myslę że jeśli pójdzie w drugie ręce przed upływem terminu rejestracji to nie będzie problemu.
*termin rejestracji to miałem na myśli 5 dni na opłacenie cła.
Pozdrawiam.