Ksenony tylko do soczewek??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
tak jak w tytule... czy xenony te takie z allegro po 500zl (chyba) mozna montowac tylko do soczewek czy do zwyklych lamp tez?

Spokojnie można montować i do zwykłych lamp,u mnie koledzy zamontowali takie coś w zwykłych lampach i wszystko jest okej. Zreszta róznica miedzy zwykłymi światłami a xenonami jest tak duża,że twierdzą,że jeżeli mieli by teraz znowu zacząć jezdzic na zwykłych światłach to by chyba tylko na długich. Sam sie zresztą przymierzam do kupna takiego zestawu. Te na allegro są strasznie drogie,za identyczne na ebayu trzeba zapłacic o ponad polowe mniej. Jak mi sie uda to bede miał takie za 150zł po przeliczeniu. Wtedy powiem czy jest sens i czy warto sie bawić

Cytat:
2007-11-12 00:09:02, pyros pisze:
Spokojnie można montować i do zwykłych lamp,u mnie koledzy zamontowali takie coś w zwykłych lampach i wszystko jest okej. Zreszta róznica miedzy zwykłymi światłami a xenonami jest tak duża,że twierdzą,że jeżeli mieli by teraz znowu zacząć jezdzic na zwykłych światłach to by chyba tylko na długich. Sam sie zresztą przymierzam do kupna takiego zestawu. Te na allegro są strasznie drogie,za identyczne na ebayu trzeba zapłacic o ponad polowe mniej. Jak mi sie uda to bede miał takie za 150zł po przeliczeniu. Wtedy powiem czy jest sens i czy warto sie bawić

a jak to jest z przegladem na takich "przerobkach" w zwyklej lampie?

Witam!
Mam Bi-xenon w zwykłej lampie i wszystko spoko.
Przeglad przeszło, bez problemu.
Pozdrawiam i polecam

Cytat:
2007-11-12 00:47:20, lord81 pisze:
Witam! Mam Bi-xenon w zwykłej lampie i wszystko spoko. Przeglad przeszło, bez problemu. Pozdrawiam i polecam

dobrze wiedziec bo wlasnie takie bi-xenony bym sobie chcial wstawic

Ja rowniez mam bixenony w zwyklych lampach i jest wypasik.
4000stopni dlugich rzadko uzywam
Choc slyszalem takie opinie ze xenonki w zwyklych lampach bardzo oslepiają.

jeśli chodzi o Cz-wę to u nas zrobiło się straszne poruszenie wśród policjantów i stacji diagnostycznych i coraz trudniej jest żyć posiadaczom tych "xenonów" jesli już montujecie to załóżcie też spryskiwacze lamp (lub ich imitacje) to oszczędzicie sobie problemow przynajmniej z policją

Jeżeli mamy żarówkę H4 to mamy bixenony w innym razie (H7 lub H1)potrzeba kupować dwa oddzielne zestawy na światła długie i mijania. Co do montażu to nawet myslę,że blondynka by sobie poradziła,bo trzeba tylko wypiąć i wpiąć a one to najlepiej potrafią
Co do policji i stacji diagnostycznych,wystarczy w bagazniku lub w schowku wozić orginalne żarówki i przy kontroli nadgorliwego policjanta wpiąć je(oczywiście gdy grozi zabraniem dowodu)...i po problemie.

Cytat:
2007-11-12 15:15:05, speedmaster pisze:
jeśli chodzi o Cz-wę to u nas zrobiło się straszne poruszenie wśród policjantów i stacji diagnostycznych i coraz trudniej jest żyć posiadaczom tych "xenonów" jesli już montujecie to załóżcie też spryskiwacze lamp (lub ich imitacje) to oszczędzicie sobie problemow przynajmniej z policją

Dlaczgo tak ?
Co spryskiwacze maja do xenonow ?

Pogieło was z tymi ksenonami. Wspólczuję kierowcom którzy was mijają. Przecież zwykłe lampy za bardzo rozpraszają światło i wszystkich z naprzeciwka to oślepia.

Cytat:
2007-11-13 18:49:35, KRIS_DG pisze:
Co spryskiwacze maja do xenonow ?

nie wiem co mają ale wg przepisów (czy danych technicznych ksenonów) są one wymgane Jimmy już 2-3 razy sie musiał "tłumaczyć" dlaczego ma ksenony a nie ma spryskiwaczy

Spryskiwacze są wymagane bo szybka reflektora z ksenonem musi być, w myśl przepisów, czysta.
Brud na lampie rozprasza światło ksenonów powodując nadmierne oślepianie - tyle teorii na ten temat.
Nie wiem czy przepisy się zmieniły czy nie, ale były też wymagane systemy poziomujące, tak aby światła nigdy nie świeciły za wysoko...

Szczerze mówiąc nie rozumiem tej fascynacji ksenonami, mam okazję jeździć samochodem z ksenonem i wcale mi się to aż tak bardzo nie podoba - światło jest jaśniejsze - to tyle plusów, wygląda to ładnie, nie powiem, to też można zaliczyć do plusów...
Za to światła prawidłowo wyregulowane świecą niżej niż zwykłe halogeny, żarniki są dużo droższe od żarówek H4 czy innych H, no i efektywność świecenia jakoś mnie nie powaliła.

Może musiałbym porównać swoje auto ze zwykłymi H4 z takim samym z włożonym zestawem "plug&play" z allegro za kilka stówek. Może to by mnie przekonało.
Ale najgorsze jest to, że jest to póki co kolejna samowolka, nie podlegająca żadnym unormowaniom, w związku z czym nietrudno spotkać takie auta ze źle ustawionymi ksenonami, które naparzają po oczach jak głupie...