Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2003-07-02 23:51:59
To raczej zależy od dobrej woli właściciela. Moim zdaniem wymiana oleju w skrzyni co 30 kkm to przesada. |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-07-03 00:12:13 Racja! wymiana oleju w skrzyni co 30kkm to wielka nadgorliwość!...a nadgorliwość wiadomo..."gorsza od faszyzmu"... ![]() |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-07-03 08:43:04 Panowie, wg. mojej instrukcji olej w skrzyni manualnej jedynie się kontroluje, wymiana nie jest zalecana. Przy automacie owszem tak, ale tam jest inna zasada działania i olej ma za zadanie przenieść moment obrotowy (jakoś tak to było). PRzy skrzyniach manualnych wymiana następuje np przy wymianie uszczelniaczy ( u mnie to było przy przebiegu 90000km- u p.Sławka zresztą) i jeżeli nie ma wycieków oraz nie trzeba ingerować w skrzynię to nie należy ruszać oleju... to moje zdanie. ![]() |
![]() rjsunset Daewoo Espero 1.5 16 ... Kraków | 2003-07-03 21:15:23 A jak jezdze na gazie to po co ??? i czy koniecznie wymieniac filtr paliwa??? ![]() |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-07-03 22:31:32 filtr paliwa na gazieee, no tak niby może pochodzić dłużej, ale później się słyszy ...
...mam samochód na LPG i na benzynie nierówno pracuje... ...a czego to może być wina ? Np. niesprawnego filtru paliwa. Łatwo mi to mówić, a sam nie wymieniałem fp od 40kkm i faktycznie czasami nierówno pracuje na benzynce... czas to zrobić! ![]() |
![]() Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-07-04 00:01:54 ja filtra paliwa nie wymienialem od 100.000 a oleju w skrzyni jeszcze dluzej ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2003-07-04 01:39:15 Filtr paliwa należy wymienić nawet rzy LPG w miarę regularnie bo przecież przepływ paliwa jest non-stop!!...pompa tak czy inaczej pracuje...no chiba,że ktoś ma dorobione "odcięcie" pompy po przełączeniu na gaz.Zresztą niema co sępić!..akurat filtr paliwka to jedna z najmniej kosztownych rzeczy do wymiany! ...co do oleju w skrzyni to jednak traci swoje parametry użytkowe i mimo,zę systetyk full to jakieś jego zużycie musi być!...więc co 60 tys.jak podaje plan fabryczny wymienić należy....będzie to może nie absolutnie niezbędne ale napewno absolutnie rozsądne!! ![]() |