| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-04-11 01:13:53 jakie bledy wypisuje? |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-04-11 22:33:29 hehe, ale ja mam nadzieje ze patrzysz na bledy te ze spinacza i mrugniec, a nie te wypisywane na komputerze typu getribebox costam smostam...
Objawy pasuja do kilku bledow z "rodziny 4x", ale upewnij mnie jeszcze ze zczytujesz je spinaczem Przy okazji sprawdz maxymalna predkosc, a dokladniej czy idzie ponad 155 - 160km/h czy w tym momencie "staje deba". Objawy wskazywalyby na nieszczelny dolot/koniec zywota turbiny - przerabialem obie przez dluuugi czas...
ps. Sprawdz jeszcze przyspieszenie do 100 czy jest w normie. Czasem tego nie czuc, a zmienia sie bardzo gdy sie spojrzy na czas na zegarku... wtedy od razu widac ze cos jest nie tak. [ wiadomość edytowana przez: chemik333 dnia 2007-04-11 22:46:07 ] |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-04-12 00:27:19 bolciu: to nie mam pojecia moze i Tobie elektronika padla i jakby nie zawsze idzie sygnal do elektromagnesu w turbinie ze ma byc wiekszy otwor? no ale tu tez powinien byc wtedy blad ze za male cisnienie doladowania... ja tez kiedys nie wymienialem filtra przez chyba 40 tysiecy (nawet nie byl odwadniany) ale po wymianie zadnych zmian nie zaobserwowalem.
kociol: nie gdybamy poki mamy za malo danych ![]() |
kuba LOB WETERAN A Zawieje i nie zamiecie | 2007-04-12 08:56:12 A nie jest przypadkiem tak, że zawór w turbinie się wiesza? Częsty przypadek w tych dieselkach. |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2007-04-12 13:37:18 Miałem efekt podobny (ostra skrzynia, nie automat).
Przy jeżdzie przed dłuższy czas na niskich/średnich obrotach przy wciśnięciu gazu prawie wogóle nie przyspieszał. Z chwilą wysprzęglenia i spuszczenia na chwilę do wolnych obrotów efekt mijał i ciągnął już normalnie. Ponieważ nie było to aż tak upierdliwe więc nie szukałem przyczyny, z czasem w ogóle to zanikło i od dłuższego czasu jeździ już normalnie. Wydaje mi się że u Ciebie jest dokładnie to samo tylko na automacie trochę inaczej się objawia. |
sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2007-04-12 15:03:50 Taki objaw, to tak jakby nie istniało turbo. |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-04-12 16:17:32 Kociol alez ja Cie nie objezdzam Wez spinacz i sam sprawdz. Sprawdz tez max ile pojedzie. Jak stanie na 150 - 160 max to znaczy dolot / turbina. Sprawdz tez przyspieszenie do 100 i zapodaj w sekundach. Mi sie wydawalo kiedys ze cos troszke mulowaty jest ale nie tak bardzo... jakiez moje zdziwienie bylo jak na zegarku zobaczylem czas 28 sekund... a wcale nie wygladalo az tak zle jak sie siedzialo za kolkiem ![]() |
bolciu LOB SYMPATYK Omega B 2,5 TD szczecinek | 2007-04-12 19:55:30 Browarny o to to - tak jak mówisz - właśnie tak to wygląda - dłuższa jazda ze stałą prędkością i normalnie się robi tryb Econos mułos ![]() |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-04-12 22:37:27 Tyle ile napisalem czyli 28 sekund? To turbina dead, lub na maxa wielka dziura w dolocie, ale w obu przypadkach niemozliwe zebys nie mial bledow. Sam wez kawalek drutu i sprawdz co ci mruga.
Jezeli dolot jest nieszczelny w mniejszym stopniu, (u mnie bylo rozklejenie plastiku z napisem turbodiesel na calej dlugosci) a turbina juz sprawna to przyspieszenie powinno pojsc do gory czyli ponizej 25 sekund. Powyzej tego przyjmijmy ze nie ma doladowania KOMPLETNIE (mialem tak zarowno przy zatartej turbinie, jak i pozniej, przy sprawnej w sensie krecacej sie, jednak ciagle na minimalnych obrotach z powodu uszkodzonego elektromagnesu). Apropos wypowiedzi kuby to jak dawalem turbine do naprawy to gosc mowil ze to raczej nie jest standardowe ze ten elektromagnes pada, ale czasem sie zdarza. Ogolnie da sie z tym jezdzic, a nawet sie do tego przywyczailem kiedys... najgorsze jest wtedy jedynie wyprzedzanie na jednopasmowej drodze np. ciezarowek. Jezeli startujesz przyspieszanie od okolo 80 to jeszcze w miare jakos pojdziesz, ale jezeli od 90 - 95 to juz na prawde musisz miec spooory kawal pustego. Apropos spalania to w miescie mialem praktycznie to samo co i z turbina, ale trasa wychodzila zamiast obecnych 7 czesto ponad 8 z powodu koniecznosci mocniejszego wciskania gazu. Wresz czesto bylo wtedy "na maxa". Max to 150 i bata nie ma zeby pojechac wiecej, a zeby sie do tego rozpedzic to trzeba wiekow... |
chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2007-04-13 02:04:21 Turbine mozna latwo sprawdzic "na oko" - odkrecasz waz gumowy od plastiku turbodiesel i przykladasz lape do weza, a druga osoba daje gaz na jakies 2000 - 2500. Jak nie poczujesz "slupu powietrza" to znaczy ze cos jest nie tak. |