| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Maro1500 Polonez1.5LS ESPERO1 ... Lublin | 2007-07-07 22:16:26 Mam problem z przyciskami do szyb z tylu. raz dzialaja raz nie, ale czesciej nie... opuszcza a potem juz nie podnosi, albo wogole nie chce sie opuscic głownie dotyczy to szyby z lewej. ta z prawej opusci i juz nie chce podniesc.. szyby sterowane od kierowcy dzialaja bez problemu, a i nie jest wcisnie ta ta blokada! mysle ze to cos z tymi przelacznikami... ale jak sie do tego zabrac? trzeba by sciagnac boczek? nigdy tego w espero nie robilem... czy jakos mozna wyciagnac sam przelacznik? |
Maro1500 Polonez1.5LS ESPERO1 ... Lublin | 2007-07-07 22:27:23 masz namysli kupienie nowego i nie zawracanie glowy? |
barcin v70 Katowice | 2007-07-08 00:00:54 Mi niedawno udało się naprawić niedziałający przycisk od okien (zamykał, ale nie otwierał). Wyjąłem go (bez ściągania boczka - delikatnie i z wyczuciem podważyłem go śrubokrętem) i popsikałem do środka przez wszytkie dostępne dziury preparatem do konserwacji styków elektrycznych. Zadziałał i działa tak już dwa tygodnie ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-08 00:02:58
Gratuluję, ale to takie kadzidło dla trupa niestety. A wogóle to ja mam reno i jestem debeściak! |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-07-08 00:16:28 Przerabiałem te przyciski... zarówno cały panel w podłokietniku kierowcy jak i wszystkie poszczególne przyciski w drzwiach...
Najczęstszą przyczyną niedziałania szyb jest brak dobrego przejścia elektrycznego w poszczególnych przyciskach... dzieje się tak ...wiadomo - na skutek dużych prądów płynących w poszczególnych obwodach i mikroskopijnych koreańskich styków przełącznika... trochę czasu ...styki się wypalają i ...po zawodach. Swojego czasu zawziąłem się i postanowiłem przełączniki naprawić i tak: W trzech przypadkach winę za nieprawidłowe działanie ponosił nadpalony styk, a w jednym dodatkowo jeszcze uszkodzona ...taka fibrowa płytka o wymiarach ok. 5x4mm, która bezpośrednio mechanicznie łączy styki przełącznika. Nadpalony(e) styki przeszlifowałem "mikropapierem" ściernym nawiniętym na ...chyba zapałkę. Wystarczyło to na miesiąc i znów to samo. Po dokładnym przyglądnieciu się przyciskowi doszedłem do wniosku, że Koreańce zastosowali ...coś w rodzaju - mechanicznego zabezpieczenia - przed skutkami używania nadmiernych, sił podczas przyciskania klawiszy. Otóż sam klawisz (klawisze) w swojej budowie mają coś w rodzaju "młoteczków" - dotykających "kowadełka".... [nie potrafię tego nazwać] Idea działania tego jest taka, że jeśli niewiadomo jak mocno naciskalibyśmy na klawisz, to na zestyki elektryczne działać będzie wciąż ta sama niewielka siła, zabezpieczająca je przed mechanicznym zniszczeniem.... Chcąc trochę zweryfikować założenia Koreańskich inżynierów - we wszystkich klawiszach ...zeszlifowałem trochę o ok. 0,5-0,7mm te "młoteczki" w związku z czym klawisze "wpadają" w cały przycisk wyrażnie głębiej, wywierając na zestyki elektryczne większą siłę, w związku z czym jest pewniejsze i lepsze przejście elekrtyczne i szyby w końcu zaczęły działać. Po tej modernizacji - w chwili przyciskania klawisza słychać... takie: głośne, twarde, pewne i głuche "PYK"......
Zaznaczam jednak, że zadanie to jest raczej dla entuzjastów - którzy założyli się "o marchewę", że wszystko jest do naprawy... Raczej nie polecam tego sposobu, bo elementy przełącznika są dosłownie zegarmistrzowskie, łatwo coś ułamać i wogóle trzeba mieć cierpliwość. EEEee......... To co wyżej opisałem do dzisiaj u mnie działa, ale jak znów padnie, to raczej kupię nowy przełącznik. Ale jak ktoś jest zawzięty to powodzenia mogę podpowiedzieć, że przełączniki "rozkręca" się rozpoczynając od góry - od wyjęcia klawisza. /od dołu od strony przylutowanych kabli nie ma szans !!!/
I najlepiej za pierwszym razem przełącznik "rozkręcać" nad białym arkuszem papieru o wym 1x1m ....bo przy jednym fałszywym ruchu elementy wylatują z niego jak z procy i są nie do znalezienia .
|
ogotay Espero 1.8 CD, LPG Bytom | 2007-07-08 01:40:24 Z tylnymi przełącznikami szyb w espero jest kłopot. To dziadostwo jest prawie nierozbieralne. Możesz spróbowac wyjąć najpierw przycisk. Kiedy próbowałem zrobić to ze swoimi jedyne co udało mi się zrobić to zepsuć wszystko doszczętnie. O dziwo przedni od strony pasażera był skonstruowany inaczej i tam takich problemów nie miałem. Centralny wyłącznik w porównaniu z całą resztą to bułka z masłem. Rozbierałem go już kilka razy i za każdym okazywało się, że brudne są styki blaszek.
Teraz zastanawiam się czy nie wystarczy tych wyłączników wykąpać w jakimś środku w całości (bez rozbierania) wrzucając do słoiczka, a nie tylko psikać "kontaktem" w sprayu. Pytanie tylko w czym i gdzie to dostać? |
Maro1500 Polonez1.5LS ESPERO1 ... Lublin | 2007-07-08 09:40:06 tak to wyglada. nie, cirpliwosc mam. sprubuje to wyciagnac i rozebrac, ale jeszcze dowiem sie ile kosztyje nowy.
a popsulo sie po 8 latach i nie mam zamiaru go sprzedawac
dzieki za wyjasnienie!!! ![]() |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-08 10:43:41
Około 5 dych. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2007-07-08 11:51:56 po terapii papierem ściernym można zamontować przekaźniki i mieć spokój na lata, bez kupna nowych przełączników |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2007-07-08 12:40:12 Preparat do styków KONTAKT załatwił sprawę
Psik, psik, przerwa na faje i szyba zadziałała |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2007-07-08 16:12:10 rozbieralem wszystkie przelaczniki i da sie to zrobic - przeczyscilem przy tym wszystko po kolei i jedynie pierwszy pasazera przedni przycisk sprawil mi problemy bo przez przypadek odgialem ta odskakujaca blaszke i ciezko bylo ja powrocic do ksztaltu zeby sama prawidlowo odskakiwala - ale sie udalo (po godzinie meczenia sie). szybki dzialaja! |
SILAN Kia Carnival Skyline Lubin | 2007-07-08 21:09:49 witam.
mam troszke dziwniejszy przypadek: tylna szybka opuszcza sie , ale nie chce wracac do góry -ani z panela przedniego ani z tylnego.Po odwroceniu pradów na samej wtyczce silniczka , chodzi odwrotnie . nie wiem czy to wina silniczka czy włącznika , -ów. choc przedni wymieniłem -bez efektu |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-07-08 22:15:33
Ten przypadek też przerabiałem !!!! I to od razu na początku po zakupie samochodu jakieś trzy lata temu... (...) Na 100% masz uszkodzony/przerwany jeden przewód w wiązce elektrycznej przechodzącej przez drzwi do środkowego słupka... i dalej do instalacji. U mnie też szyba działała tylko w dół - więc na upartego - gdyby mi się chciało to mógłbym po kolorze powiedzieć Tobie który to był przewód...... Musiałbyś wyciągnąc tą wiązkę -->od przycisku z jednej strony --> do środkowego słupka z drugiej syrony (w słupku jest jeszcze jedno takie "typowe" łącze gniazdkowo-wtyczkowe) ...w słupku jest niewielki zapas długości wiązki, więc daje się ona wyciągnąć na zewnątrz i rozłączyć. Później musiałbyś poszczególne kabelki "przedzwonić" i sprawdzić, który nie ma przejścia. Uszkodzony wyciąć i dosztukować nowy. Z przeciąganiem nowego przewodu przez tą "gumową harmonijkę" też są cyrki... (...). Złośliwość rzeczy martwych polega na tym, że przy takim przedzwanianiu, akurat wszystkie kabelki mogą mieć przejście.... ale tym się nie sugeruj... na 100% jeden z nich odpowiedzialny za pracę szyby do góry nie ma przejścia.... To taka metoda "A. Słodowego". Zawsze oczywiście możesz zakupić nowy odcinek tej wiążki [już z tą gumową harmonijką] - bo inaczej się nie da, ale to koszt ok 60 zł . W każdym razie możesz już zakupić ulubiony czteropak browaru .... i oblewać sukces, bo to jest przyczyna niedziałania Twojej tylniej szyby.
Powodzenia. |
Buyek Ełk | 2007-07-08 22:29:43 A ja miałem problem z przyciskiem od strony pasażera. Opuszczał, ale nie podnosił. Nawet te kliknięcie przełącznika było słyszalne tylko przy otwieraniu. Przy zamykaniu cisza. Rozebrałem, przeczyściłem, delikatnie nagiąłem co trzeba i chodzi po dziś dzień . |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2007-07-09 07:17:59
Ja tak miałem rok temu. Finał był taki, że nagle otwierając drzwi kable zaczęły się jarać. Wiedziałem o co chodzić może więc zgasiłem pożar w zarodku. Efekt końcowy to przypalone 3 kable. |
SILAN Kia Carnival Skyline Lubin | 2007-07-09 17:53:44
A co musialbym zrobic zeby Ci sie chcialo ??
nie bardzo chce mi sie szukac
Pozdrawiam |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2007-07-10 08:03:40
...myślę, że jakieś referencje na pierwszej stronie jednego z wydań "gazety wybiórczej" załatwiłyby sprawę
...jak zrobi się cieplej albo przynajmniej przestanie padać, to wyciagnę wiązkę ze słupka i rzucę okiem na kabelek - później dam znać. |
Maro1500 Polonez1.5LS ESPERO1 ... Lublin | 2007-07-16 10:34:44 poszedlem do sklepu, zobaczylem jak to wyglada od spodu rzeby czegos nie urwac... wrocilem do domy, wyciagnolem i popryskalem na poczatek takimpreparatem do elektryki i od tygodnia spokuj... zobaczymy jak bedzie. jak nie to sie rozbierze i albo zrobi albo kupi nowy...
Dzieki jeszcze raz ![]() |