MotoNews.pl

Przekaznik nawiewu kabiny Oma B/ TD

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Panowie powiedzcie w miare dokladnie ktory to jest.Chodzi o to ze nawiew (klima) chodza i wszystko jest ok ale nie dziala mi nawiew podczas gdy wlaczone jest ogrzewanie postojowe (Webasto),a powinien. Ze schematu wyczytalem ze sterownik webasto jest polaczony z przekaznikiem nawiewu.Chce puscic kabel i zobaczyc czy pojdzie. Jak nie to trzeba zdejmowac konsole .
A wiec Oma TD przekaznik nawiewu kabiny.(klimatronik)
dzieki i pozdrawiam

ha mam drania.. wypatroszylem caly kokpit i jeszcze 2 srubki mi zostaly
Webasto znowu chodzi jak trzeba.

[ wiadomość edytowana przez: eisvogel dnia 2007-11-22 22:37:27 ]

czy mógłbyś opisać troszkę dokładniej?
jakie masz webasto?sterowane ręcznie, czy wspomagające dogrzewanie silnika?
gdzie dokładnie jest ten przekaźnik?

Ogrzewanie postojowe DBW46 firmy Webasto, wodne. Sterowane recznie ewentualnie z pilota. Mozliwosc zaprogramowania czasu uruchomienia ( aut.urzadzenie sterujace),czyli jednym slowem ustrojstwo wlacza sie u mnie o 5.40 i jak wsiadam o 6.00 do auta to juz jest w srodku ciepelko i woda(plyn) w ukladzie chlodzenia tez.Skrobanie szyb odpada
Przekaznik dmuchawy (kabina)jako taki nie wystepuje w TD, steruje tym ECC.U mnie jest dodatkowy przekaznik ale to juz czesc zakladana z ogrzewaniem post. bo pisze na nim WEBASTO.Wsadzili go pod srodkowa konsole ( tak jakby nie bylo miejsca pod maska gdzie reszta ustrojstwa)
pozdrawiam

Zeby nie zaczynac nowego tematu chcialem sie Was zapytac czy ktos montowal do swojej omegi webasto samemu(i czy by mogl mi polecic jakis konkretny model).Ostatnio rozgladam sie za jakims ogrzewaniem postojowym wlasnie z programatorem zeby mozna bylo sobie ustawic godzine startu ale nie wiem na co sie zdecydowac.Na allegro znalazlem ciekawa aukcje Allegro

Co Wy o tym sadzicie ????

Na Twoim miejscu ta aukcje bym sobie odpuscil. Masz tu sam piecyk bez osprzetu i elektryki.Kupisz praktycznie jedna czesc tanio i zaczna sie schody bo bedziesz musial kompletowac reszte a to kosztuje kupe czasu i kasy.
Dla porownania aukcji:Webasto kompletne
Co do montowania samemu to srednio zdolny mechanik hobbysta poradzilby sobie napewno,ale tutaj tez bym odradzal.To wbrew pozorom dosyc kaprysne urzadzenie,i przy nieprawidlowym montazu mozna( w skrajnych przypadkach) sfajczyc auto.
MOJA RADA:
Kup kompletne urzadzenie i zlec zamontowanie warsztatowi ktory sie na tym zna.
Spokojny sen w czasie gdy Twoje auto sie juz grzeje- bezcenny
pozdrawiam

Ok fajne i kompletne czegos takiego szukam ale na 12 volt. Ale poszukam cos w tym stylu na 12 no i chyba cena tez nie jest na tej aukcji cena ostateczna.W tej aukcji do ktorej zapodalem link po pytaniu ile za komplet dostalem odpowiedz ze ze sterownikiem wiazkami itp ok 1300 zl. Ale sie nie poddaje i szukam dalej.

P.s dzieki za pomoc.

ja również dziękuję za odpowiedź
niestety nie skorzystam,mam webasto automatyczne,wspomagające nagrzewanie się silnika.