MotoNews.pl

Wieksze spalanie benzyny w aucie z lpg

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
niedawno przerobilem samochod na lpg i ogolnie jestem bardzo zadowolony. auto pali swietnie - chodzi mi tutaj o lpg. dzisiaj natomiast, z powodu braku stacji, musialem przejechac okolo 100 km na benzynie i zauwazylem za auto pali duzo wiecej benzyny niz poprzednio - przed instalacja. w warsztacie w ktorym zalozono mi lpg, powiedziano mi ze to normalne poniewaz w czasie instalacjizmienia sie urzadzenie do podawania powietrza. jest ono mniejsze jako ze lpg potrzebuje mniej tlenu niz benzyna. w zwiazku z tym spalanie benzyny wzrasta (nie dosc tlenu). moje pytanie brzmi, czy jest to mozliwe, a jesli nie to co sprawdzic.

jaka to bryka i jaki gazunek

honda city V-TEC- z instalacja bedzie ciezko jako ze to nie jest w polsce. ale bedzie to chyba najtansza instalacja.

[ wiadomość edytowana przez: kaew dnia 2007-11-25 15:02:49 ]

Uuuu, nie mam wiedzy o hondziawce, ale wyczuwam instalację mieszalnikową
Cytat:
w czasie instalacjizmienia sie urzadzenie do podawania powietrza.

, a to nie najlepiej rokuje.
Cytat:
jest ono mniejsze jako ze lpg potrzebuje mniej tlenu niz benzyna. w zwiazku z tym spalanie benzyny wzrasta (nie dosc tlenu).

trochę leją wodę

ps a ile zjarał benki na sto po zagazowaniu? Ma kiepski bieg jałowy zaraz po uruchomieniu na zimno? Czy też nastąpiło zwiększone spalanie benki bez innych objawów?

[ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2007-11-25 15:33:25 ]

nie wiem dokladnie ile ale powiedzialbym ze okolo 12-14 litrow. poza tym wszystko normalnie. na N, bo to automatyczna skrzynia biegow, nie ma problemow z obrotami, na D w czasie postoju tez wszysko ok.

aha, nie wiem co wymienili, on mi pokazal jaks rurke, i powiedzial ze to jest mniejsze niz przy benzynie.

A jaka to pojemność silnika?

1.6

wczesniej palil 7-8

O , ja pitole. Jedź na stację kontroli, zrób analizę spalin, weż wydruk i do gaziarzy. Jeśli nie poprawią, żądaj zdjęcia instalki i zwrotu kasy. Sądzę iż normy są przekroczone konkretnie, takie spaliny doprowadzą do zniszczenia tatalizatorów i czujników tlenu.

dzieki za pomoc. gdzie dokonuje sie takiego pomiaru spalin? czy salon samochodowy zrobi cos takiego?

zastanawiam sie tylko nad tym ze nie ma dymu i zapachu benzyny - czy ma to cos wspolnego? tak jak pisalem samochod zachowuje sie normalnie.

[ wiadomość edytowana przez: kaew dnia 2007-11-25 16:07:53 ]

Zrób dla św spokoju badanie składu spalin, SKP-y robią (tam gdzie robisz przegląd)