Piasty do cariny e

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam do wymiany piasty lub same łożyska do cariny e 96 2.0 td bez ABS tylko nie wiem czy występują same łożyska? najprawdopodobniej występują całe piasty teraz pytanie jakiej firmy kupić żeby trochę pojeździć a nie zapłacić za dużo ? na allegro widziałem JC za 169 zł tylko nie wiem czy warto?

Przód czy tył ??
Przód - łożyska, tył - piasty.
Kup Kanaco. W środku jest zawsze jakieś firmowe łożysko. (Seiko, Koito...)
Pozdro.

zapomniałem dodać tył a JC nie warto ? i a jeszcze jedno kombi ma takie same piasty jak reszta ?

Tak.
Różnica jest tylko ABS i bez.
Wolę dorzucić trochę i mieć spokój z łożyskiem niż ryzykować jakąś chińszczyznę z wyeksploatowanych linii produkcyjnych czy jakieś FŁT...
Pozdro.

Podczepię się tutaj - łożysko koła tył (Carina E).

Na allegro są po ok. 90PLN (bez piasty); po ok. 190PLN (z piastą).
Więc :
- co wybrać ? (czy ktoś może mi doradzić)
- czy jest sens składać starą piastę z nowym łożyskiem ? (nie znam dokładnej konstrukcji - z obserwacji zewnętrznej : piasta na wcisk w łożysko + nakrętka zabezpieczająca).

Pozdrawiam.

Nie wiem, co tam mają na Allegro po 90,- ale wiem, że bym tego nie wsadził do auta.
W zeszłym roku płaciłem ok. 250,- za Koyo w JC w wersji bez ABS.
Myślę, że warto. Jedno mam już 75tys. km i ma się dobrze. Drugie miałoby pewnie tyle samo gdyby nie spotkanie bokiem koła z krawężnikiem
Pozdro.

Mam podobny problem - piasta tylnego koła. Podobno można sporo taniej kupić piastę bez pierścienia ABS i po odpowiednim nawierceniu wkręcić pierścień ze zużytego łożyska. Robił ktoś coś podobnego ?

Tak - przekłada się te ,,ząbki".
Był taki wątek - tu albo na innym forum toyoty (poszukaj).

Cytat:
2008-02-01 15:35:38, pawel1977 pisze:
Mam podobny problem - piasta tylnego koła. Podobno można sporo taniej kupić piastę bez pierścienia ABS i po odpowiednim nawierceniu wkręcić pierścień ze zużytego łożyska. Robił ktoś coś podobnego ?

Nic nie wiercić. Zębatkę się wybija/wyciąga.
Pozdro.