Problem ze strojeniem tti 880 + ML145 sirio

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam miernik firmy maas 221P.
Moc pokazuje mi 3 waty ale trzeba troche wstrzasnac miernikiem bo tak wskazowka nie drgnie.
Kalibruje na FWD, przestawiam na fale odbita, molestuje gruche i dupa wskazowka ledwie na 0.
Probowalem kilka razy, nie wiem czy przyczyna jest miernik czy radio albo antenka.
Dodam ze kupilem sobie miernik poniewaz jakosc odbioru mnie nie zadowala, tzn jak ktos gada nawet blisko mnie to cos trzeszczy caly czas. Blisko znaczy 2km ale nie zawsze tak jest.

Zapomnialem dodac ze jak wciskam gruche to oswietlenie radia przygasa troszeczke. Moze to nic nadzwyczajnego...

[ wiadomość edytowana przez: mariocccp dnia 2007-11-26 21:48:47 ]

Sloro oswietlenie przygasa, to prawdopodobnie radio dostaje za malo pradu, proponuje sprawdzic podlaczenie radia.
Wskazowka przy pomiarze SWR ma sie ledwo co wychylac. Jak jest na kanale 1 i 40 ? Miarka powinna wskazywac wyzszy SWR na skraju pasma.

Kolego ustaw ten miernik na PWR 10W, zacznij nadawać i jednocześnie dmuchnij w mikrofon, albo powiedz coś głośno, wtedy pokaże Ci moc wychodzącą z radyjka.

jesli chodzi o SWR to:

-ustaw miernik na SWR 10W
-wejdz na kanal 20, zacznij nadawac, jednoczesnie skalibruj pokretlem, tak aby wskazowka była na koncu skali.
- po tym zabiegu przestaw miernik na 100W, przedz na kanal 1 i zacznij nadawac, czynnosc powtorz na kanale 40.

Jesli pomiar jest rosnacy (wyzszy pomiar na 40 niz na 1) wsun troszke bata anteny. (jak sie nie da bardziej, to go przytnij).

Jesli pomiar jest malejacy (czyli odwrotnie), bata troszke trzeba wysunac.

Staraj sie zrobic tak, aby pomiary na 1 i na 40 byly jak najbardziej do siebie zblizone.

Pozdrawiam

P.S. kupiles ten SWR na necie?