MotoNews.pl
3 Czarna maź z wydechu (205902/45) - PT

Czarna maź z wydechu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w tytule. Przy przegazowaniu leci mi jakaś czarna maź z wydechu (chyba olej).
Co myślicie o tym, co to może być?
I ile ewentualnie może kosztować taka naprawa?
Silnik 1,3 r.1993
Z góry dzięki za podpowiedź.

a olej bierze?
Jeśli tak to ile?

bierze, jakiś litr na 1000 km

Wg mnie to para wodna z całym brudem ktory jest w wydechu, nie powinieneś się tym przejmować...

Cytat:
2008-02-10 15:38:01, pimm23 pisze:

To jak u mnie w Fiescie...
Szukaj lepiej silnika... To juz nie jest normalne zuzycie oleju, bo pomiedzy zmianami wlewamy po 10l... bezsens...

A olej Ci piję dla tego że masz uszczelkę pod głowicą walniętą lub trzeba zrobić gruntowny remont silnika

A w okolicach głowicy nie masz jakiś wycieków oleju czy coś ??

uszczelka wymieniona

Może to być woda, masz gaz założony? Bo jeśli tak, to jest prawdopodobne. Efektem spalania gazu jest woda.

nie mam gazu

Cytat:
2008-02-10 16:50:17, przemkowal pisze:
Może to być woda, masz gaz założony? Bo jeśli tak, to jest prawdopodobne. Efektem spalania gazu jest woda.

Nie tylko gazu, bo w na samej benzynie też się pojawia woda

Wiem, że to może być woda, ale ten objaw jest trochę niepokojący. Wg licznika samochód przejechał 145 tys. (ale to jest tylko licznik), więc przebieg może być większy (ale nie koniecznie)- starość i zużycie daje się we znaki.

Cytat:
2008-02-10 15:38:01, pimm23 pisze:

jezeli nie pomyliłeś się i naprawdę bierze litr na 1 tyś i nie ma wycieków to silnik jest z dużym prawdopodobieństwem do remontu ,ale żeby ciekł aż przez wydech to chyba mało prawdopodobne ja bym stawiał że to woda

no a ile może kosztować taki remont, żeby silniczek był jak nowy?

Cytat:
2008-02-10 17:11:31, pimm23 pisze:
Wiem, że to może być woda, ale ten objaw jest trochę niepokojący. Wg licznika samochód przejechał 145 tys. (ale to jest tylko licznik), więc przebieg może być większy (ale nie koniecznie)- starość i zużycie daje się we znaki.

w ten przebieg to nie wierze... auto z tego roku, to ma raczej ze 245000, jesli nie 345000...
Moja Fiesta tez podobno miala 58000, no tak licznikowe to i owszem, ale dodaj se 2, bo Fordy maja tylko 5 cyfrowe liczniki...

Cytat:
2008-02-10 16:51:42, MacFly pisze:
Nie tylko gazu, bo w na samej benzynie też się pojawia woda

Tak, jasne że nie tylko ze spalania gazu powstaje woda. Ale ze spalania gazu powstaje więcej wody.

Cytat:
2008-02-10 19:11:19, przemkowal pisze:
Tak, jasne że nie tylko ze spalania gazu powstaje woda. Ale ze spalania gazu powstaje więcej wody.

Kto normalny gazuje silnik 1.3?
A druga rzecz, kto normalny gazuje silnik z takim przebiegiem?

ja nie zakładałem gazu, tylko przy przygazowaniu (wciśnięciu pedału gazu)