MotoNews.pl

Tykanie w silniku co to jest?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Moje pytanie dotyczy cichego tykania kolega mówił,że to dwa zawory tak robią lob może to być coś innego i czy to jest groźne?

Cytat:
2007-11-14 16:19:39, maniek168 pisze:
Moje pytanie dotyczy cichego tykania kolega mówił,że to dwa zawory tak robią lob może to być coś innego i czy to jest groźne?

a na gazie czy na benie??
jezeli na gazie to zawory calkiem mozliwe,a jezeli na benie to wtryskiwacze tak tykaja

Ale moze coś jaśniej? Czy zawsze się to dzieje czy są jakieś określone warunki (atmosferyczne, temp. silnika itp.). Najprawdopodbniej wydmuchało Ci uszczelkę pod kolektorem wydechowym.
Czym to grozi- jak będziesz z tym długo jeździł, to będzie to coraz głośniejsze, a spaliny nie będą szły do wydechu, tylko do kabiny i wkonsekwencji możesz zatruć się spalinami.

Nie mam gazu mam tylko benzyne i słychać to na jałowym najbardziej
Jak otworzysz maskę to głośniej wiadomo

Cytat:
2007-11-14 16:30:16, maniek168 pisze:
Nie mam gazu mam tylko benzyne i słychać to na jałowym najbardziej Jak otworzysz maskę to głośniej wiadomo

A nasila się to podczas dodawania gazu/ podczas jazdy (np. z otwartą szybą)? Jeśli nie, to po prostu, tak jak mówił przedmówca, to dźwięk wtryskiwaczy, co nie jest niczym groźnym.

Aha i przebiegu ma 121 000 a tu się przestraszyłem z tym kolektorem wydechowym

W sumie raczej nie nasila się słychać silnik to chyba może zagłuszać.

A komuś z was też tak tyka silnik?

Cytat:
2007-11-14 16:47:53, maniek168 pisze:
A komuś z was też tak tyka silnik?

mi na benie tykaja wtryskiwacze...

mnie tak takalo zoanim nie zalozylem gazu...oczywiscie to wtryskiwacze...ale mnie to ku....stwo wkurzało - niestety nie wiem co jest tego przyczyna a przebieg podejrzewam mam podobny do twojego...i to wlasnie jest dobrze slyszalne na biegu jałowym nawet w kabinie jak jest naookolo cisza...

jest jeszcze jedna opcja - ale to bardziej takie "mokre" dislowskie tykanie - wtedy masz za malo oleju w misce

A u mnie tykają zawory
Ale tylko jak autko dłużej stoi nie odpalane i olej ścieknie ze szklanek zaworowych - czy jak to się tam nazywa

Sprawdź poziom oleju
Często po dolaniu lub wymianie na nowy "usterka" ta znika

Co w aucie tyka? To wiedzieć chcecie?
Problem dotyka Espero przecie...
Na nic domysły, posty z oddala,
-To ruda franca blachę wpie_dala.

--
Wiesiek

No to chyba już mam rozwiązanie miałem ku... niski poziom oleju i sprawdziłem dopiero w Iławie ale dolałem 2 dni temu,ale tyka dalej ciekawe kiedy to zniknie.

Cytat:
2007-11-14 18:35:45, Maestro pisze:
Co w aucie tyka? To wiedzieć chcecie? Problem dotyka Espero przecie... Na nic domysły, posty z oddala, -To ruda franca blachę wpie_dala. -- Wiesiek

hahaha

Cytat:
2007-11-14 18:42:51, maniek168 pisze:
tyka dalej ciekawe kiedy to zniknie.

Pewnie jak wał się blokuje na panewce

Cytat:
2007-11-14 17:45:17, krzychu_ch pisze:
A u mnie tykają zawory Ale tylko jak autko dłużej stoi nie odpalane i olej ścieknie ze szklanek zaworowych - czy jak to się tam nazywa Sprawdź poziom oleju Często po dolaniu lub wymianie na nowy "usterka" ta znika

no święta racja

miałem tak samo po oleju ch**wym

wymiana na magnateka całkwicie wyeliminowała problem

A moze jeszcze przyłóż ucho i powiedz gdzie mniej więcej tyka;
Dużo rzeczy może tykać, np cewka

Teraz mam wlany lotos semisyntetic a są castrole magnatec połsyntetyczne?

Cytat:
2007-11-14 19:34:18, adamus0 pisze:
no święta racja miałem tak samo po oleju ch**wym wymiana na magnateka całkwicie wyeliminowała problem A moze jeszcze przyłóż ucho i powiedz gdzie mniej więcej tyka; Dużo rzeczy może tykać, np cewka

potwierdzam magnatec to jeden z lepsiejszych olejow

Cytat:
2007-11-14 19:36:51, maniek168 pisze:
Teraz mam wlany lotos semisyntetic a są castrole magnatec połsyntetyczne?

No pewnie że są
O tutaj na przykład:
Magnatec od Helmutów 5L. 10W-40

mi tez tykają wtryskiwacze na PB i zaworki ale dopiero wtedy jak przychodzi termin wymiany oleju espero to mądry samochód sam sie domaga wymiany oleju no i ostatnio zaczęła tykać cewka i w nocy widać jak sie iskry ganiają