Opony na zimę - porada

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,
na jakich oponach zimowych jeździcie ?

Prośba o Waszą ocenę, zalety i wady.
Ja jeździłem na Vredestein Snowtrac 195/60R15 XL
- ogólnie bardzo dobre gumy, godne polecenia, moja ocena to 7 na 10
Teraz kończę Goodyear EAGLE U_GW3 195/60R15
- trochę się na nich zawiodłem. Na śniegu ok. Na wodzie słabe trzymanie. Trzeba uważać na tył Jak dla mnie 5/10

Pozdrawiam
Radek

Osobiście polecam opony Tajwańskiej (!!!) firmy Nankang- oponki to SV-1 Snow Viva, przewyższają swą jakością i skutecznością nie tylko opony niższych klas, jak Dębica czy Fulda, ale także takich pon jak Kleber czy Gooriche.
Pozory mylą, nie należy mylić Tajwańskiego prodcenta opon z Chińskimi, Nankang korzysta z technologii japońskiej Yokohamy, opona jest miękka, ale nie sciera sie zbyt szybko, dzieki mieszance z dodatkiem krzemionki- tzw Silica.
Ma agresywny, kierunkowy bieznik.
Dostępne są tylko od rozmiaru 14" wzwyż.

Dzięki HNT za opinię. Ceny Nankang też atrakcyjne, przynajmniej na Opony.com.
Ciekawe jak wypadają w testach.

Ciężki wybór z tymi oponami, zwłaszcza przy tylnim napędzie

Pozdrawiam
Radzik

Ja mam na zimę opony CEAT Artic III (made in Espania, ale koncern Pirelli) w rozmiarze 18565 R15 i też w sumie jestem zadowolony. Na zwykłym asfalcie niczym się nie wyróżniają i można trochę polatać bokami na lodzie jeżeli się nie jeździ z głową. Za to po śniegu naprawdę SUPER się na nich śmiga i poprostu nie da zakopać. Niom i zużycie po 1 sezonie jest praktycznie 0 %

Pozdrawiam.

Polecam nokian bardzo dobre opony
obecnie smigam na nich i jestem bardzo zadowolony.

[ wiadomość edytowana przez: SlawekP21 dnia 2007-11-28 23:48:13 ]

Witam ja pomykam w tym sezonie na oponkach Michelin Alpin 195/65/15 i jestem mile zaskoczony dwa lata temu gdy kupiłem swoja niunie była na zimówkach Fulda Kristal Grawito coś takiego nie polecam tych gum wyglądały jak nalewki ale nie znam sie na tyle żeby to stwierdzić W tym sezonie jazda wygląda inaczej pozdro

Nankangi mimo wszystko chyba najbardziej się opłacają- świetna relacja ceny do jakości, polecam obejrzeć sklepy internetowe i pooglądać opinie

Oglądałem na necie pogode na najbliższe 16dni i śniegu niebedzie! czy lepiej niezmienić opon na letnie?! bo przecież te zimowe są na śnieg, tj. wiem ze powinno sie zmieniać na zimowe przy 7oC ale jednak szkoda tego bieżnika szczególnie gdy ktoś ma nowe albo prawie nowe opony;/ pozdro napiszcie co o tym myślicie

Już lepiej trochę pojeździć na zimówkach przy wyższej temperaturze, niż być zaskoczonym przymrozkiem lub nagłymi opadami śniegu
Pozdrawiam

Ja teraz w e39 mam Michelin'y Alpine, jeszcze zbyt wcześnie żeby mówić o wrażeniach z jazdy. W e34 miałem nówki Barum'y Polaris2 rewelacyjna opona, przejeździłem dwie zimy i zero problemów nawet w głębokim śniegu.