MotoNews.pl

Auto konserwacja

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proponuje umieścić w tym wątku polecane w danym mieście warsztaty trudniące sie konserwowaniem samochodów.

Chciałbym zabezpieczyć swój samochód przed zimą (i nie tylko swój ) i nie mam pojęcia gdzie w Krakowie jest jakiś dobry zakład wykonujący w/w usługę.

ja sobie sam konserwuję i wydaje mi się że to dobra decyzja, a zresztą i tak zima zadecyduje

tak momik racja, tez sobie teraz konserwuje i mysle ze sam zrobie to sobie najlepiej, bo wiem jak robia to w warsztacie i to bie mokkry tez tak radze jak tylko masz warunki do tego kupisz sobie puszke BITGUMa za 20 pare zlotych 3L i oblecisz sobie caly samochod, tak ci radze

.....a byl kiedys taki dobry warsztat.....AUTO HAUSE ENRIKE....

Mokry popytaj takze tutaj

[ wiadomość edytowana przez: road_runner dnia 2004-09-13 13:45:44 ]

Ja takze preferuję swoją robotę. Właśnie wróciłem od samochodu, konsersowałem drzwi w środku. Myślę, że zakład nie zrobi tego lepiej, a przynajmniej tapicerka nie jest pobrudzona środkiem do konserwacji.

No właśnie co sam zrobisz to wiesz jak masz a i kilka groszy w kieszeni zostaje . Ja używam fluidolu , bitgumu i ostatnio trafiłem na bardzo dobry środek firmy soudal cosik jak baranek. Ponadto kiedyś na forum ktos pisał że jakiś dziadek konserwował progi w df-ie wlewając.... przepracowany olej . Tez tak zrobiłem zobaczymy

moj dziadek tak robil zapraszam na ogledziny progow ktore maja 31 lat

Cytat:
2004-09-13 14:48:02, nikusss pisze:
moj dziadek tak robil zapraszam na ogledziny progow ktore maja 31 lat

cieszę się że to metoda skuteczna pewno gdzies pisałeś już o tym na forum i mi tak utkneło to w pamięci że tak zrobiłem

tez o tym kiedys pisalem, bo gadalem z jakims dziadkiem, ktory mial Dfa klasyka i cale jego zycie tak robil - progi byly w stanie nienagannym

Cytat:
2004-09-13 14:57:44, Lafaar pisze:
tez o tym kiedys pisalem, bo gadalem z jakims dziadkiem, ktory mial Dfa klasyka i cale jego zycie tak robil - progi byly w stanie nienagannym

no właśnie ja nigdy o takiej metodzie nie słyszałem ale jesłi z dwóch różnych źródeł jest potwierdzenie to nie może być inaczej. Trzeba tylko uważać aby przy zalewaniu progów tym olejem ich nie zapowietrzyć

przepraszam, a ze ktoredy sie wlewa ten olej?

.....a do tego przepalonego oleju rozgrzac i dodac jeszcze jakiegos tawotu.....

Cytat:
2004-09-13 15:08:23, wagner pisze:

ten dziadek, z ktorym gadalem porobil sobie z gory specjalne otwory, ktore normalnie są zamaskowane wykladziną

Cytat:
2004-09-13 15:11:58, Lafaar pisze:
Cytat:
2004-09-13 15:08:23, wagner pisze:

ten dziadek, z ktorym gadalem porobil sobie z gory specjalne otwory, ktore normalnie są zamaskowane wykladziną

dokładnie to samo zrobiłem

Tak robił również mój dziadek ale czy to dziś są dobre metody??? Żeby dobrze zakonserwować cały profil to ciepły olej z towotem musiał musiał być rozpryskany pod ciśnieniem. Można również zatkać dolne otwory do spływu wody i cąłkowicie napełnić ww. szuwaksem progi żeby to pokryło wszystkie zakamarki.
Lepiej chyba kupić spray z rurką niż chodzić w poplamionym ubraniu bo ten syf będzie wyciekał i brudził.

Problem w tym, że otworów jest więcej niż tylko do odwadniania. Już raz kombinowałem i lało sie zewszad (nie bylo przerdzewialych miejsc). Metoda dobra ale trudnosci z zastosowaniem

Cytat:
2004-09-13 13:27:33, Momik pisze:
ja sobie sam konserwuję i wydaje mi się że to dobra decyzja, a zresztą i tak zima zadecyduje

W zasadzie ja też, ale chciałem sie dowiedzieć o jakiś dobry warsztat w celu polecenia go i przy okazji może skorzystać z usługi, ponieważ nie mam warunków np na dokładne umycie podwozia pod ciśnieniem

Cytat:
2004-09-13 13:18:25, Mokry pisze:
Proponuje umieścić w tym wątku polecane w danym mieście warsztaty trudniące sie konserwowaniem samochodów.

ASO Leźno
Polecam!

Cytat:
2004-09-13 18:43:57, daniel pisze:
Cytat:
2004-09-13 13:18:25, Mokry pisze:

ASO Leźno
Polecam!

To może ja poczekam na jakieś propozycje z Krakowa i okolic