[MKVI] Problem z wskaźnikiem LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam . mam taki problem. mam wskaźnik gazu 4 diody zielone i rezerwa czerwona. i jest tak ze rezerwa nie włącza sie wcale a benzyna załącza sie gdy niema już gazu na pierwszej diodzie. wiec za bardzo nie wiem ile mam gazu w butli i zajeżdżam na stacje na benzie bo często w czasie drogi kończy mi sie gaz i przełącza automatycznie na benze.do gazownika na razie nie jadę bo instalacja niedawno była założona i niedługo wybieram sie na pierwszy przegląd i wtedy zapytam ich co i jak ale najpierw pomyślałem żeby coś tutaj się dowiedzieć

[ wiadomość edytowana przez: Krzysio161 dnia 2009-11-16 13:55:35 ]

no to coś nietak ustawiony gaz... domyślam sie, że sekwencja jak automatycznie tak sie przełącza i diodowy wskaznik poziomu. U mnie odkrylem, ze dam rade wyjezdzic gaz do konca teraz w scorpiaku :] poprostu mało gazu - silnik nie ma sily i nie kręci sie powyżej 4tys obrotów ale nie przełączy na benzyne mimo wszystko

właśnie może i o to chodzi ze za mało gazu w butli. ostatnio gdy zaczął przerywać i wyłączać się i zatankowałem do pełna to tylko weszło 29l a max jest około 35 wiec coś w tej butli jednak było

sprobuj wyregulowac na wskazniku na zaworze w butli w 99% przypadkiow pomaga.

niewiem jaka masz instalacje... ja mialem troszke inny problem - cztery zielone diody bardzo szybko znikaly, a jak zapalala sie rezerwa to miallem jeszcez 50% gazu.. podobno mozna to przeprogramowac... ale goscie mowili ze duzo zabawy ale jak trzeba to zrobia... ze niby trzeba zatankowac powiedzmy 5l i przez kompa zaprogramowac ze teraz zapala sie rezerwa, dolac powiedzmy 7l i zaprogramowac ze teraz gasnie kolejna dioda itp...

co do butli... piszesz ze powinno wejsc 35l czy butla jest 35l? butli nie tankuje sie w 100%. z tego co pamietam, to mam butle 45l i moge zatankowac max 36l....

pozdrawiam

ja mam butle 85l i ojczulkowi udało sie zatankowaź 80l

a z tym strojeniem diód - u mnie czasem sie zacinają i cholerstwo zatankuje pół zbiornika a ta dalej mi mruga, ze koncówka gazu... po paru odpaleniach sie unormuje, a czasem nie
ale przy nowym strojeniu instalacji u gazowników zawsze jest u mnie poprawa z wskaźnikiem.

Wskaźnik się reguluje w programie(zależy jakiej firmy masz lpg) ew na butli

a wskazania nie zależą od temperatury i ciśnienia?
Ja nigdy nie polegam na wskaźniku, a na liczniku. Przejeżdażam w mieście na butki 240km, w trasie 350 i tyle. Proste i nigdy mnie nie zawiodło...

kolego archivi
Cytat:
co do butli... piszesz ze powinno wejść 35l czy butla jest 35l? butli nie tankuje sie w 100%. z tego co pamiętam, to mam butle 45l i mogę zatankować max 36l...

właśnie mam butle 44 lub 45 l i te 35 l to max dla tej butli a mi weszło 29l. a gdy przełączało automatycznie na benzynę to paliła sie jedna kropeczka. wiec już sam nie wiem czy to chodzi o wskaźnik czy coś nie tak wyregulowane jest

djtados

Cytat:
Wskaźnik się reguluje w programie(zależy jakiej firmy masz lpg)

STAG 4

[ wiadomość edytowana przez: Krzysio161 dnia 2009-11-17 16:38:13 ]

jezeli instalke masz na gwarancji to wedlug wszelkich prawidel zeby to wyregulowac musisz podjechac do zakladu ktory ci to instalowal, oni sie podlacza i ustawia tak zeby kontrolki lepiej pokazywaly. Zgodnei z gwarancja AC (czyli producent STaga) mozesz sie podlaczyc do sterownika ale nie mozesz modyfikowac ustawien (choc to tez zalezy od zakladu i ich podejscia).
u mnie swiezo po zalozeniu jakos mam w miare wyregulowane, choc pierwsze dwie lampki gasna mi blyskawicznie, a nastepne juz wolniej. Inna sprawa ze i tak na to nie patrze. Jak powiedzial surec - w miescie 240-250km i wiem ze po gazie

Ja mam instalację BRC Sequent24 Plug@Drive.
Są 4 diodki - i tak:
- 1 gaśnie po ok. 20km
- 2 gaśnie po ok. 50km
- 3 gaśnie po ok. 90km
- 4 gaśnie po ok. 13-150km
Później już miga tylko rezerwa. A gazu starcza na jakieś 300-320km. Co prawda wiem ile mam gazu po ilości przejechanych kilometrów, ale jak płacę za instalację 2900zł, żeby była dobra, to wymagam aby to działało jak należy. Problem w tym, że już byłem na strojeniu tego ustrojstwa 2x i za każdym razem obiecują, że teraz już będzie dobrze, a po mimo to i tak jest zawsze źle
Najpierw wymienili szkiełko (ten wskaźnik na butli), później stroili komputerem, ale nic to nie dało