MotoNews.pl

Czym zagazować Accenta II 1.5 ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o radę;
którą instalację (IV gen) wybrać do trucia Accenta 1.5 (model po 2000 r. OBD i dwie lambdy):
- Elpigaz Stella, parownik VEga (cena: 2.600zł) czy
- BRC Sequent 24 (cena: 2.750zł)

Zależy mi na:
- w 100% "bezkolizyjnej" współpracy z sterownikiem auta - żadnych CHECK ENGINÓW, a Accent w tym wydaniu jest wrażliwy na wszelkie nieprawidłowe odczyty
- rozsądnych cenach naprawy instalacji - mam na myśli przede wszystkim wtryskiwacze

Z tego co wyczytałem/usłyszałem to instalacje BRC (choć nie wiem która wersja) były montowane w ASO Hyunadi'a do nowych aut. Przedstawiciel BRC twierdzi, że tylko ich instalacja nie przyczynia się do generowania błędów w ECU samochodu - ale to samo mówią w Elpigazie

Słyszałem również, że w przypadku "padu" wtryskiwacza BRC Sequent 24 można wymienić pojedynczy wtryskiwacz - nie wiem jak to jest w przypadku Stelli.

w Lantrze miałem II gen Elpigzau i byłem zadowolony, w tym i z serwisu.

Proszę o komentarze.

POzdrawiam

Ja mam Coupe i po przemyśleniu wielu wypowiedzi ze stron www oraz informacji instalatorów doszedłem do wniosku, że:
- zakładam elpigaz za 2660 zł ( wlew gazu przy korku od paliwa pod klapką
- różnica w mocy, jakości wtrysków itd jest minimalna w stosunku do innych firm
- wynikające z powyższego zużycie gazu ( różnica w zużyciu ) jest mało znacząca w stosunku do nakładu ceny przy zakładaniu coraz to lepszych/droższych instalacji
- to samo ma się do mocy silnika, czyli różnice są minimalne.
Najważniejsze jest żeby instalację założył prawdziwy fachiwec, a nie firma typu "montaż w garażu". Ja zakładam w Bosh serwice, gdzie mają zarazem stację kontroli i diagnostyczną, a gaz zakładają od 17 lat. Nie bez znaczenia jest też to , że mam do nich bliziutko.
POMIJAJĄC kwestię ceny założyłbym prince'a ) około 4500-4700zł lub tańszą landi renzo OMEGAS za 3940zł.
W twoim wypadku takie landi renzo kosztowałoby około 3300zł
Może ktoś inny jeszcze się wypowie i zaprzeczy lub potwierdzi moje zdanie??

ja mam instalacje zenit(wloska firma) powiem tak jak narazie jest bez awaryjny
ale powiem tez ze jak ktos jezdzi czestymi krotkimi odcinkami z przerwami od 2 godzin tak ze auto sie zdazy oziebic to sekwencja jest huooowa
bo sobie nie przelaczysz na gaz jak jest zimne auto i musisz czekac okolo 5 minut jesli pojedziesz odrazu to benzyne spala w efekcie jezdzenie wychodzi drozej niz sie wydaje mi np jak mma odcinek 15km to jak odrazu wystartuje to gaz sie przelaczy dopiero po 5km. 3 kursy dziennie to 15km na benzynie i 30km na gazie. 15km dziennie razy 22 dni robocze w miesiacu to jest 330 km miesiecznie na benzynie huooowo. ale mozna to polepszyc jesli sie nie pojedzie ino sie bedzie czekalo te 5 minut zanim sie nagrzeje. tylko nie wiem ile to pomoze.
niech sie tez ktos wypowie na ten temat
jesli chodzi o to ze mozna zmienic to automatyczne przelaczanie na gaz przy mniejszej temperaturze to ja juz to zrobilem. szybciej sie przelanca ale jest tak jak napisalem bardziej chyba sie nei da bo mowili ze moze sie cos popsuc i ze wogole tak jest nakazane przez producenta instalacji. ja mam terazchyba ustawione przelazanie na 30 albo 35 stopni

moge troche tak na oko obliczyc :
benzyny mi spalalo 7L/100km 7L x 4.40 = 31zl czyli
31zl na 100km
to jest 130zl na 430km

gazu za 80zl pelna butla robie 430km
w tym dolewac musze benzyne dokladnie nie wiem ile bo nie sprawdzalem tego dokladnie ale wydaje mi sie ze benzyny strace za okolo 30zl czyli
80zl+30zl = 110zl na 430km

20zl roznicy a za gaz dalem 2500zl nie wime kiedy sie to zwroci
20zl zaoszczedze przy 430km, 200zl pry 4300km i 2000 zl przy 43.000 km

czyli 2500zl za instalacje zwroci mi sie po 50.000 kilometrach kupa ladna. a jeszcze przeglady sa drozesz z powodu gazu niby ma sie czesciej wymieniac filtry swiece kable wydatki i wydatki

ale gdy ktos jezdzi dlugie trasy to niech sie nei boi tego wykresu mojego heh

[ wiadomość edytowana przez: OpawelQ dnia 2007-12-12 01:07:46 ]

Przy obecnych cenach paliw na LPG będę zarabiać min. 10 zł / 100 km.
Na Pb95 mam średnie spalanie 6,5 l/100 km (70% trasa / 30%miasto). Jak dla mnie to może przełączać się nawet przy 40 stopniach - i tak też miałem przy II gen
W przyszłym tygodniu auto idzie do Elpigazu ( Stella ).

Obaczymy jak chłopakom to wyjdzie.